Girne’ye modern hastane Girne’ye modern hastane
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı bu yıl 17 Ekim Perşembe günü Gemikonağı’nda yapılacak.
Tatbikat Richter ölçeğine göre 7,6 büyüklüğünde, deniz tabanının 4 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem senaryosuyla  10.00-15.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. 
Güzelyurt ve Lefke İlçe Kriz Yönetim Merkezlerinin aktif görev alacağı tatbikatta, afet ve acil durumlarda görevleri olan Sivil Savunma Teşkilatı personeli, Afet Yönetimi sistemimde bulunan bakanlık, kurum ve kuruluşlar, Türkiye Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD), Türkiye Jandarma Genel Komutanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği (DAAK), Kıbrıs Arama Kurtarma Derneği (KARK), Kolan Hastanesi ekipleri ve Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne üye yerel üniversitelerin arama kurtarma kulüp öğrencileri yer alacak.
Tatbikatta, senaryo gereği aşağıdaki faaliyetler icra edilecek:
“Tahliye ve enkaza müdahale, akaryakıt yangını, atlama yatağı ile kurtarma, duman dolu odadan kurtarma, sedye ile indirme, kuyu kazasına müdahale, havai hatla kurtarma, tünel ile üst kattan kurtarma, üst kattan itfaiye merdiveni ile kurtarma, trafik kazasına müdahale ve triaj, denize düşen araçtan kurtarma, şüpheli pakete müdahale, altyapı tamir çalışmaları, yola devrilen araca müdahale, kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer ajan kirliliğine müdahale, helikopterle düzensiz göçmen kurtarma ile denize düşen yaralının kurtarılması ve deniz kirliliğine müdahale faaliyetleri.”
Tatbikata ilişkin bugün Sivil Savunma Sosyal Tesisleri Gazinosu’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 
Toplantıda Sivil Savunma tanıtım filmi gösterildi, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca bir konuşma yaptı, Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Yusuf Eker ise tatbikat hakkında bilgi verdi. 
KARACA: “AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM SİSTEMİ CİDDİ DERECEDE TEKNİK VE LOJİSTİK DESTEK VE BİLGİYE İHTİYAÇ DUYUYOR”
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca, konuşmasında dünya genelinde küresel ısınmadan kaynaklanan 
afetlerin oluş sıklığı ve şiddetindeki ciddi artışlara ve ada çevresinde bulunan aktif fay hatlarının risklerine dikkat çekti. 
Karaca, “Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı olarak bizlerin misyonu, yasaların bize tevdi ettiği görevler çerçevesinde, vatanımızda meydana gelebilecek her türlü afet ve acil durumda, halkımızın öncelikle can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.” diyerek, görevlerini en iyi şekilde yerine getirme gayreti içerisinde olduklarını vurguladı.
6 Şubat 2023’te Türkiye’de meydana gelen depremin de afet ve büyük felaketlerde Sivil Savunma’nın önemini gözler önüne serdiğini kaydeden Karaca, bütünleşik afet ve acil durum yönetim sisteminin işletilmesinin ciddi derecede teknik ve lojistik destek ile bilgi gerektirdiğini belirtti.
Bu kapsamda Sivil Savunma Teşkilatı’nın kapasitesini geliştirmek için adımlar attığını, son dönemde istihdam edilen personelle gücünü artırdığını, arzularının kadroları yüzde yüz oranına ulaştırmak olduğunu söyleyen Karaca, personel istihdamına ve envanterin modernleştirilmesine destek veren Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine teşekkürlerini sundu. 
“HALKI TATBİKATI İZLEMEYE DAVET EDİYORUZ”
Bu yıl yapılan çalışmalara da değinen Karaca, mayıs ayında  Türkiye Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı İnsani Yardım Tugayı Doğal Afetler Arama Kurtarma Taburu Metehan Eğitim ve Tatbikat Alanında “Müşterek Eğitim ve Tatbikat” icra ettiklerini hatırlattı.
Tatbikat kapsamında, pazartesi günü Gazimağusa ve İskele’de, bugün ise Lefkoşa ve Girne’de bölge müdürlükleri koordinesinde kısmı tatbikatların yapıldığına işaret eden Karaca, amaçlarının afetlere dirençli bir toplum oluşturmak olduğunun altını çizdi.
Bu yılki tatbikatın AFAD ile Jandarma Genel Komutanlığı Arama Kurtarma Taburuna bağlı unsurların da katılımıyla uluslararası nitelikte olacağını kaydeden Karaca, tüm halkı tatbikatı izlemeye davet etti. 
EKER: “YOL BOYUNCA OLASI AFETLERE YÖNELİK HAZIRLIKLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”
Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Yusuf Eker ise tatbikat hakkında detaylı bilgiler aktardı. Eker, afet ve acil durumların sadece yaşandığı anda dikkate alınmayacak kadar önemli olduğunu kaydederek, bu nedenle yıl boyunca afet yönetim döngüsünü oluşturan risk azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme safhalarına ilişkin hazırlıklarını sürdürdüklerini kaydetti.
Büyük önem arz eden Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı’nın geçen yıl Girne’de yapıldığını, bu sene de Gemikonağı’nda yapılacağını belirten Eker, adanın diğer bölgelerinde yapılmakta olan kısmı tatbikatlara dikkat çekti.