19 MAYIS 1919’UN ÖNEMİ VE  MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Abone Ol

I.Dünya Savaşı sonrası , Mondoros  Mütarekesi’nin  30 Ekim 1918’de   imzalanması ile birlikte  İtilaf devletleri tarafından  Anadolu’da işgallerin  başlanması  “Milli Mücadele”  zorunlu hale gelmişti. Mondoros Mütarekesi’nin imzalanmasından bir gün  sonra  Adana’ya gelerek Yıldırım Ordularını   devralan Mustafa Kemal Paşa , “Savaş  müttefikler için bitmiş olabilir; ama  bizi ilgilendiren savaş  , istikbalimizin savaşı  ancak şimdi başlıyor” sözleri ile  “Milli Mücadelenin”  başlangıcına işaret ediyordu.

“Milli hudutlarımız  dahilinde hür ve müstakil yaşamak  istiyoruz” diye dünyaya haykıran Mustafa Kemal Paşa , İstanbul’a dönerek çalışmalarına başlıyordu.

Sayın Yahya Aksoy “Milli Mücadele” başlıklı makalesinde :  Milli Mücadele’nin başlangıcını  Çanakkale savaşlarına ve düşmana ilk kurşunun atıldığı  tarihlere götürenler de bulunmaktadır. Elbette ki  bunlar heyecan ve umut  veren ilk  kıvılcımlardır.  Milli Mücadele’nin parolası, “Ya İstiklal Ya Ölüm” hedefi  “Tam Bağımsızlık”, güvencesi “Halkın bağımsızlık aşkı ile dolu               kararlılığıdır” diyor. Kaynak: Yahya Aksoy, Milli Mücadele, Bütün Dünya , Başkent Üniversitesi Kültür yayını, s.16, sayı : 2015/10 , 1 Ekim 2015

Türk yurdunun  bütün yönlerden  düşman saldırısı ile  karşı karşıya kaldığı günlerde 19 Mayıs 1919’da  Samsun’a çıkan  Mustafa Kemal Paşa  Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda  21-22 Haziran 1919’da  yayınlanan Amasya Tamimi’nde “Milli Bağımsızlığı Yine Milletin Azim Ve Kararı Kurtaracaktır”  ve 23 Temmuz-07 Ağustos 1919 Erzurum Kongresi’nde,  “Vatan Bir Bütündür, Parçalanamaz, Manda Ve Himaye  Kabul Edilemez” deniliyordu. 4-11 Eylül  Sivas Kongresi’nde de alınan kararlar yeni bir Türk Devletinin  kuruluşuna temel olmuştur. Mustafa Kemal Paşa, “Tek egemenlik vardır, o da  Milli egemenliktir. Ülkeyi  yine ulusun kendisi kurtaracaktır”  diyordu.

27 Aralık 1919’da Ankara’ya ulaşan Mustafa Kemal Paşa bütün yörelerden gelen  halkın temsilcileri 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Milet Meclisi’ni açarak  bütün dünyaya karşı yayınlamış olduğu  beyanname ile  “Egemenliğin  kayıtsız şartsız Türk  milletine ait olduğunu”  ve “Büyük Millet Meclisi’nin üzerinde hiçbir makam bulunmadığını” ilan etmiştir. Ayni gün Meclis ,Mustafa Kemal Paşa’yı başkan seçti ve  onun önderliğinde İstiklal Savaşı başladı.

Milli Mücadele 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın  Samsun’a  ayak basmasıyla  kısa  sürede  merkezi bir nitelik kazanır. Bu süreçte arka arkaya 10 Ocak 1921’de I. İnönü Zaferi, 1 Nisan 1921’de  II. İnönü Zaferi, 23 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihleri arasında kazanılan  Dumlupınar ve Sakarya Meydan Muharebeleri ile  Türk yurdunun  kurtarılması yolunda önemli adımlar atıldı.

26-30 Ağustos 1922’de yapılan Büyük Taarruz , Türk İstiklal  Harbinin son safhasıdır.  26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük taarruz sonucunda Yunan ordusu kısa sürede dağılır,  30 Ağustos’ta büyük zafer  gerçekleşir.

1 Eylül 1922’de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara , “İlk Hedefiniz Akdeniz’dir  İleri” ! diyerek düşmanın akıbetini belirlemiş oluyordu.  Türk askerleri kaçan düşmanı takip ettiler. Türk askeri her gün  bir şehri düşmandan  temizleyerek  9 Eylül 1922’de  Yunan’ı İzmir’de  denize  döktüler.

11 Ekim  1922’de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile   Doğu Trakya’yı teslim almıştır.24 Temmuz 1923  Lozan Anlaşması ile  Milli Mücadele’nin tüm kazanımları  güvence altına alınıyordu.

“Hattı Müdafaa Yoktur, Sathı  Müdafaa Vardır, O Satıh bütün Vatandır” diyen Mustafa Kemal Paşa , uzun yıllardan beri düşlediği  ve de Kurtuluş Savaşı boyunca  bir sır olarak  gönlünde ve kafasında sakladığı   Cumhuriyet’i   en uygun zaman diye gördüğü   29 Ekim 1923’te  TBMM  kararı ile   ilan etmiştir…

19 Mayıs 1919 Türk milleti için  önemli bir dönüm noktasıdır. Kurtuluş Savaşı , M. Kemal Paşa’nın  19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak  basmasıyla başlamış olup özgürlüğe ve bağımsızlığa ilk adımın  atıldığı gündür.

Bu vesileyle ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını  ve vatan  toprakları için  canlarını   seve seve veren tüm  şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla selamlıyorum….