1950’Lİ YILLARIN ÖNEMİ, KIBRIS TÜRKTÜR TABLOSU VE CEMİL KARABABA
1950’li yıllarda baştaMakarios III olmak üzere Rum Ortodoks Kilisesi , Rum politik örgütleri ve sendikaları, gazeteci ve yazarları , özetle tüm Rum ileri gelenleri Megali İdea hayalleri çerçevesinde Enosis emellerinin tutsağı haline gelmişlerdi...
Rum-Yunan ikilisinin Megali İdea hayalleri çerçevesinde düzenledikleri Enosis kampanyasının en önemli olaylarının biri de Rum Komünist AKEL Partisi desteğinde Rum Ortodoks Kilisesinin 15 Ocak 1950’de 15 gün süreyle ada genelinde tüm kiliselerde düzenlemiş olduğu Enosis Plebisiti idi.
Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskopos’uMakariosII’nin ölümünün ardından onun yerine geçen Makarios III, 18 Ekim 1950’de Enosis andı içer.. 1950 Plebisit sonuçlarını 1954’te Yunanistan BM Genel Kuruluna taşıyarak ‘sözde’ Kıbrıs Halkına self-determinasyon hakkı isterken Rum-Yunan ikilisi Enosis’e giden yolu açmak istediklerini çok açık ve net olarak gündeme getiriyorlardı..
Rum-Yunan ikilisinin bu girişimlerine karşı, Kıbrıs Türk Halkına destek vermek adına İstanbul’da 5 Ağustos 1950’de kurulan “Kıbrıs’ı Koruma Cemiyeti” Türkiye Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü’nün girişimleriyle Bakanlar Kurulunun 04.11.1950 tarihli kararı ile 01.01.1951’den itibaren faaliyetlerine son vermek durumunda kalacaktı..
O günde bu uğurda Türkiye’de görev yapan, yıllarca mücadele veren örgütsel ve yayınsal çabalarda bulunan Kıbrıs kökenli Avukat H. Nevzat Karagil , yayınladığı bildiride “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Yunan milleti ile dostluk görüşüne uyarak böyle bir karar aldığına değinilmekte ve “Vatan parçası Kıbrıs’ı koruma idealini benliğimizin en derin köşelerinde daima yaşatacağımızı ve bu milli davamızda büyük Türk milletince tavizde bulunulmayacağına inandığımızı tekrar tebarüz ettirmek isteriz” denilmekteydi..
Bildiri, “Yunanistan’da, Yunan Kralının fahri başkanlığında halen faaliyette bulunan “Kıbrıs’ı Yunanistan’a İlhak” Cemiyetinin varlığını hatırlatmak isteriz” diyerek şu şekilde sona ermekteydi: İnancımızı ve İmanımızı bu tarihi günde tekrar belirtelim : “Kıbrıs Türktür Türk Kalacaktır.” Kaynak : Ahmet C. Gazioğlu, Enosis’e Karşı Taksim ve Eşit Egemenlik s.50, Kıbrıs Araştırma Yayın Merkezi, 1998, Ankara
1950’li yılların ilk yarısında, bir yanda Enosis kampanyasının Kıbrıs ve Yunanistan sınırlarını da aşan boyutlara ulaştırılması, Rum-Yunan ikilisinin Türk dostluğuna gereken önemi vermeyişleri ve dostluk çabalarının karşılıksız kalması ,diğer yandan Anavatanımız Türkiye’deki Kıbrıs Türk Kültür Dernekleri ve Milli Türk Talebe Federasyonu ile Türk basının başlatmış olduğu “Kıbrıs Türktür” kampanyası Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini belirli bir noktadan sonra bu konunun içine itmiş olacaktı...
İşte o umutsuz günlerde yaktığı ateş ve Hürriyet Gazetesi’nde başlattığı kampanya ile 1950’li yılların başında Kıbrıs’ı ulusal davaya dönüştüren, Kıbrıs sorununu Türk kamuoyuna ve Türkiye Hükümetlerine mal eden ve de konunun ulusal bir dava haline gelmesine büyük destek veren Hürriyet Gazetesi ve bu gazetenin kurucusu Sedat Simavi, Kıbrıs Türk gençliği ile Türkiye’ye giden Kıbrıs heyetlerinin görüşlerine ve Kıbrıs’taki gelişmelere gazetesi Hürriyet’te büyük yer vermiş ve öncelikle Türk gençliğinin Kıbrıs davasına sahip çıkmasına önemli bir katkı koymuştur..Hürriyet Gazetesi’nin Kurucusu ve Başyazarı Sedat Simavi’nin1953’te ölümünün ardından oğulları Haldun ve Erol Simavi ayni coşku ve ayni ilgi ile Milli Kıbrıs davamıza sarılarak Hürriyet Gazetesini bu yönde adeta seferber etmişlerdi..
24 Temmuz 1954’te Türkiye Milli Türk Talebe Federasyonu’nun toplantısında Kıbrıs Komitesi kurularak sorunun gündemde tutulması amacıyla tüm yurtta yaygın mitinglerin yapılması için örgütlenmeye başlanmıştır. Ayni Federasyon 24 Ağustos 1954’te basın, gençlik ve üniversite temsilcilerinin katıldığı bir kongrede “Kıbrıs TürktürKomitesi”ni kurmuştur..
Bunun ardından bütün Türkiye’de ayni isimde bir çok komitenin oluştuğu ve Anadolu’nun her yanına yayıldığı kısa sürede üye sayısının 200 000’ne ulaştığı bilinmektedir. Ayrıca İngiltere’de de Kıbrıs Türktür Komitesi oluşturulurken, Kıbrıs’ta Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün başkanı olduğu Milli Parti adını “Kıbrıs Türktür Partisi” olarak değiştirecekti. Böylece Türkiye, İngiltere ve Kıbrıs’ta Kıbrıs Türktür Komiteleri paralel eylemler ve mitingler düzenlemeye başlıyordu..
Bu gelişmelerin yaşandığı günlerdeHürrriyet Gazetesinin yaktığı meşalenin bir sonucu olarak daha henüz 20 yaşın verdiği heyecanla; Batı Trakya kökenli bir ailenin oğlu olan 1934 Eskişehir doğumlu Cemil Karababa; vatana olan aşkı ve milli duygularıyla , Anavatanımız Türkiye’nin; “Kıbrıs’ın Anahtarı Bendedir” mesajını veren “Kıbrıs Türktür” tablosunu Mart 1954’te çizmiştir..
Bu tablo; Coğrafi açıdan, Kıbrıs’ın Anadolu’nun bir uzantısı olduğunu, tarihi açıdan Kıbrıs üzerinde Anavatanımız Türkiye’nin terkedilemez hakları bulunduğunu, Kıbrıs Türk Halkının Türkiye’ye olan kopmaz bağlılığı ile sarsılmaz güvenini ve Kıbrıs sorununun Türkiyesiz çözülemeyeceğini ifade etmektedir..
O günlerde bu tablo; 50 cm x 35 cm boyutlarında HürriyetGazetesi tarafından on binlerce basılarak Anavatanımız Türkiye’de, Kıbrıs’ta ve İngiltere’deki vatandaşlarımıza karşılıksız olarak dağıtılmış olup hala daha bir çoğumuzun evinde bu tablo duvarlarda asılı olarak durmaktadır.
Yine bu tablo 120 metre karelik bir bez üzerinde siyah-beyaz olarak çizilmiş olarak Anıt Kabir’de uzun süre asılması sağlanırken bu yaşananlar Anavatanımız Türkiye’de ve Kıbrıs’ta bir heyecan yaratmıştı.Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve Rauf R. Denktaş’ın da Kıbrıs davasında önemli bir uyanışı hazırlayan mihenk taşı olduğunu defalarca dile getirdiği tablo Yunanistan’da büyük bir infiale yol açmıştı.. Tablo 50 cm x 35 cm boyutlarında renkli kuşe kağıda Hürriyet Gazetesi tarafından yüzbinlerce adet basılıp ülke sathına, Kıbrıs ve İngiltere’de dağıtılmıştır..Tablonun değişik versiyonları İstanbul Cağaloğlu’nda Hürriyet binasına, Taksim AKM’ye de asılmıştı.
Mart 1954 tarihinde “Kıbrıs Türktür” tablosu ile birlikte “Kıbrıs Türktür” rozetleri de çıkmıştır. “Kıbrıs Türktür” tablosuyla Kıbrıs Türk Halkının Anavatanımız Türkiye’ye olan kopmaz bağlılığı ile sarsılmaz güvenini ve Kıbrıs sorununun Türkiyesiz çözülemeyeceği ifade edilirken “Kıbrıs Türktür” tablosunun bir devamı olan ve ayni düşünceye paralel olarak hazırlanan “Kıbrıs Türktür” rozetleri ile Rumların Enosis çığırtkanlığına karşı Kıbrıs’ın Türk olduğunu vurgulamak; Türklük kimliğinin gururla dosta, düşmana gösterilmesi; Türklük bilincinin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonuna Milli Mücadelede ihtiyaç duyacağı parasal desteğin sağlanması hedeflenmiştir.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün öncülüğündeKıbrıs Türk Halkına sunulan bu rozetler hakkındaki tarihi bilgi07Aralık1954 tarihli Halkın Sesi Gazetesi’nde yayınlanan bir ilanda şöyle yazılmıştır: “Federasyonumuza gönderilen “Kıbrıs Türktür” rozetleri satılmaktadır. Bir rozet alarak hem göğsünüzü süsleyip milli imanınızı tazeleyebilir hem de Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu’na ufak bir yardımda bulunabilirsiniz . Müracaat : Dr. Fazıl Küçük”..
1998’de Devlet Sanatçısı ünvanını alan ve ayni zamanda Kralların ressamı olarak da bilinen ve Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’le de yakından tanışan benimde hasbelkader 1992 yılında Ankara’da tanışma şerefine nail olduğum sayın Cemil Karababa “Kıbrıs Türktür” tablosu ile Türklük dünyasına , Türk gençliğine ve dünyaya önemli mesajlar vermiştir.
Cemil Karababa bugün gençliğinin heyecanını içeren bu eserin haklı gururunu yaşamaktadır. Mart 1954’te Anavatanımız Türkiye’de ve adamızda Kıbrıs Türk Halkının Milli Mücadelesinde kıvılcımı ateşleyen “Kıbrıs Türktür” tablosu Kıbrıs Türk Halkının ve ona sonsuz destek veren Türk Milletinin milli mücadelesinde bir dönüm noktası olacaktı.. Bugün ayni heyecanı duyan Kıbrıs Türk Halkı, bu büyük vatanseverinsana minnet ve şükran duymaktadır..
Konu edilen “Kıbrıs Türktür Tablosu” Eylül-Ekim-Kasım-Aralık 2007 tarihli Sivil Savunma Teşkilatı Dergisinin kapak sayfasında yer alması yanında içte de “Kıbrıs Türktür” tablosunun tarihçesi yer alırken yine Sivil Savunma Teşkilatı Dergisinin Ocak-Şubat-Mart-Nisan 2008 tarihli sayısının kapak sayfasında da Yeşile boyanmış Kıbrıs Haritası içinde Ay Yıldız ve de Kıbrıs Haritasının altında da “Kıbrıs Türktür” ifadesi ve de kapak sayfasının iç kısmında “Kıbrıs Türktür” Rozetinin Tarihçeci ve sol alt köşesinde de 7 Aralık 1954 tarihli Halkın Sesi Gazetesinin 1. Sayfasında Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün “Kıbrıs TürktürRozetleri”nin duyurusu ve ona iğnelenmiş Kıbrıs Türktür Rozeti vardır..
Cemil Karababa bugün gençliğinin heyecanını içeren bu eserinin haklı gururunu yaşamaktadır. Bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolda; canı ve kanı olan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, kahraman Mehmetçiklerimizi TMT mensuplarını Mücahitlerimizi, Mücahit Halkımızı ve adsız kahramanlarımızı saygıyla selamlıyorum..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa…