21 ARALIK 1963 KANLI NOEL SALDIRILARINA GİDEN YOL VE KIBRIS TÜRK HALKI (2)

Abone Ol

1959 Zürih ve Londra Anlaşmaları temelinde 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştu ama  Rum-Yunan ikilisi Enosis hayallerinden  vazgeçmemişti!..

“1960  Anayasası Kıbrıs Türklerine çok haklar verdi” diyen Makarios  1960 Anayasası ile Kıbrıs Türk halkına verilen %70-30    oranını  uygulamaktan  kaçıyordu..  31 Mart 1961’de Lefkoşa’da miting  yapan  binlerce Türk, 70-30 oranının  uygulanmamasını protesto ediyordu. 11 Ekim 1961’de  Kıbrıs Rum  İşçi Kuruluşları    %70-30 oranının  kaldırılması için  BM’e  başvurmayı kararlaştırırken   20 Aralık  1961’de   Makarios Anayasayı tanımadığını , “ %70-30   oranının   uygulanamayacağını” dile getiriyordu.

1 Nisan 1961’de EOKA’nın  faaliyete  geçmesinin  6’ncı  yıl dönümü Rumlar tarafından  kutlanırken  Makarios, “EOKA’cıların yarım kalan eserlerinin   tamamlanmasından”    söz ediyordu…

10 Ekim 1962’de Kıbrıs’a gelen  Yunan Prensesi  İrini, ‘Enosis’ sloganı ile  karşılanırken  EOKA’cılar Cemiyeti   Enosis  lehinde  bildiriler dağıtıyor ve  de    5 Aralık 1962’de köyüm Vadili’nin  İlkokulu  bombalanıyordu!...

EOKA’nın faaliyete geçişinin  8’nci yıl dönümümü olan  1 Nisan 1963’te    Adanın  her yanında bombalar  patlıyordu.   Türk Cemaat Meclisi  Başkanı Rauf R. Denktaş Enosis  lehindeki konuşmaları nedeniyle Makarios’u istifaya davet ediyordu…

25 Mayıs 1963’te Anayasa  Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Forstoff ve Sekreteri Dr. Heinze  Rumların  yaptıkları baskılar  ve tehditler sonucu istifa ediyordu…

25 Ağustos 1963’te   Bavla Köyü’nde  yapmış olduğu konuşmada İçişleri Bakanı  Yorgacis bitmeyen mücadeleden söz etti ve  “Görevimiz  kahraman  ölülerimizin başlattıkları ve bize devrettikleri vazifeyi tamamlamaktır” diyordu.

25 Ekim 1963 günü Kanada  Radyosu Muhabiri  H. Engel’e vermiş olduğu mülakatında  Makarios: “Kıbrıs Anayasasında bazı değişiklikler yapılmadıkça, Türk ve Rum toplumları arasında mevcut  çıkmazın halledilmesi imkansız. Teklif ettiğimiz  değişikliklerle, Türkleri ‘azınlık’ haklarından mahrum etmek istemiyoruz.  Maksadımız, Anayasayı  daha çalışır hale getirmektir…. Mahkemelerin,  Belediyelerin  ayrı ayrı idare edilmesi gibi yersiz ve adil olmayan  haksızlıkların kaldırılmasını istiyoruz…” diyordu.

Kanada Radyosu muhabirinin  :  “Bazılarına göre durumdan kurtulmanın tek çaresi Enosis’tir, bu  doğru mu” şeklindeki  sorusunu ise  Makarios: Evet bu gerçektir.  Fakat her arzulanan  istenildiği zaman  gerçekleştirilemez… Zürih ve Londra Anlaşmalarının Kıbrıs  halkının siyasi geleceğinin son aşamasını teşkil ettiğini söyleyemem” şeklinde yanıtlıyordu.  Kaynak : Bozkurt Gazetesi, 27 Ekim 1963

Makarios’un bu açıklamaları , Kıbrıs Türk halkının   1959 Zürih ve Londra Anlaşmalarıyla onaylanmış  haklarını bir türlü hazmedemediğinin açık  ifadesiydi....

30 Ekim 1963’de  Temsilciler Meclisi Başkanı Glafkos Klerides  Kanada Radyosu’na  verdiği demeçte   Rumların Enosis’e döndüklerini söyledi ve  Anayasa’nın  tadilinin  bir zaruret  olduğunu  ileri sürüyordu..

Kıbrıs Cumhuriyeti, Rumlar tarafından    bağımsızlıktan ziyade  Enosis için  bir sıçrama tahtası olarak görülmekteydi.   Makarios,  Kıbrıs Türk halkının    1960 Anlaşmaları çerçevesinde   elde ettiği hakları çok fazla buluyor ve Kıbrıs Türk halkına tanınan  13 maddede  değişiklik yapılmasını istiyordu.

Şu bir gerçek ki; Makarios’un yapmak istediği değişiklikler Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki toplumlu yapısını ve  iki toplumun  eşitliğini  ortadan kaldırmaya ve Enosis’e giden yolu  açmaya yönelikti…

22-26 Kasım  1962 tarihleri arasında   Ankara’yı,   Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sıfatı ile ziyaret eden Makarios; 1960 Anayasasının  değiştirilmesi gerektiğini belirtmiş ancak İnönü Hükümeti Makarios’un isteklerini  kesin olarak reddetmişti.

Makarios’un  Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette umduğunu  bulamamasından sonra Kıbrıs’taki  gergin ortam  büsbütün artacaktı.. Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti  Anayasası’nın   temelinde olan  anlaşmalara uyulması konusunda ısrar etmesine rağmen Makarios, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasanın 13 maddesinin değiştirilmesine ilişkin  görüşlerini 30 Kasım 1963’te  açıklıyordu..

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’ndaki bu değişiklik önerileri esasında  “Kıbrıs Türk halkının  haklarının ve bunları teminat altına  alan hükümlerin  değiştirilmesini” öngörüyordu…  Bunların kabulü, Kıbrıs  Türk  halkının ‘azınlık’ statüsüne sokacaktı. Bu nedenle  6 Aralık 1963’te  bu önerilerin kabul edilemez olduğu  resmen  Makarios’a bildiriliyor ve de bu yönde   de bir bildiri ile yayınlarken ayni gün  liderimiz  Dr. Fazıl Küçük de  Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Makarios’a  ret yanıtı veriyordu..

Neticede  Kıbrıs Türk halkı,  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin  kurucusu  eşit kurucu ortağı  iken , bir Rum devletinde etkisiz ve de  basit bir ‘azınlık’ statüsüne düşürmeyi  ve de  Enosis’e giden yolu açmayı  hedefleyen  21 Aralık  Kanlı Noel  saldırıları ile Akritas Planı devreye  konuluyordu.. Aziz şehitlerimizi unutmadık, unutmayacağız….YARIN DEVAM EDECEK…