21 Aralık 1963 Kanlı-Noel saldırılarıyla Akritas Planı devreye konulmasıyla birlikte Kıbrıs Türk halkı, bakanları, milletvekilleri ve devlet memurları silah zoruyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nden uzaklaştırılır. Silah zoruyla Rum devleti haline getirilen Kıbrıs Cumhuriyeti, 21 Aralık 1963 tarihinden beri Rum işgali altındadır.
21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarının ardından Garanti Anlaşmaları çerçevesindeki haklarını kullanan anavatanımız Türkiye’nin müdahaleye kesin kararlı olduğunu gören Rum liderliği “Ateşkes Anlaşması”nı imzalamak durumunda kalmıştı.. Bunun sonrasında da 30 Aralık günü İngiliz Tümgeneral Peter Young’ın ‘yeşil’ kalemiyle çizdiği hat ‘Yeşil Hat’ olarak anılacaktı..
Ancak, 25 Aralık’ta yapılan ateş-kes uzun sürmeyecek ve saldırılar tüm adaya yayılacak ve
Kıbrıs Türk halkı %3’lük toprak parçası üzerinde küçük gettolarda yaşamaya zorlanmış; Kıbrıs Cumhuriyeti organlarından dışlanmış ve acılarla dolu günler yaşamaya başlamıştır…
Kıbrıs Türk Halkı Varoluş ve Özgürlük Mücadelesini; Anavatanına güvenerek TMT’nin liderliğinde; yediden yetmişe , kadınıyla, erkeğiyle, Rum hakimiyeti altına girmemek, Batı Trakya Türkleri gibi azınlık statüsüyle yönetilen acı ve dehşet verici bir duruma düşmemek, hele hele Girit örneğinde olduğu gibi çok trajik bir sonuçla karşı karşıya kalmamak için , Atatürk İlke ve Devrimlerinden aldığı ilhamla büyük bir azim ve kararlılıkla direnişini kahramanca sürdürdü.
11 yıl boyunca Kıbrıs Türk halkı silahlı saldırılara ve katliamlara maruz kaldı. 103 köyden göç etmek durumunda kalan Kıbrıs Türk halkı bu dönemde yüzlerce şehit ve binlerce yaralı verdi
54 yıl önce , Kıbrıs Türk halkını top yekün yok etmek ve adayı Yunanistan’a bağlamak amacıyla Ada genelinde başlatılan Rum saldırılarına Kıbrıs Türk halkı TMT çatısı altında dur diyerek verdiği destansı mücadele ile varlığını korudu.
Her gecenin sabahında bir ‘Şafak Vakti’ Mehmetçiğin gelmesini bekleyen Kıbrıs Türk halkının bu özlemi 20 Temmuz 1974 sabahı gerçek oldu. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatıyla: Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama hayalleri tarihe gömüldü. Kıbrıs Türk halkı, yıllarca süren mücadelesinin sonunda self-determinasyon hakkını kullanarak 15 Kasım 1983’de KKTC’ni ilan etti.
1974 Barış Harekatı ile Kıbrıs’ta çözüm gerçekleşmiştir. Günümüzde eksik olan bir barış anlaşmadır, Kıbrıs’ta var olan bağımsız ve egemen iki devletin birbirini karşılıklı olarak tanımasıdır.
Tarihin derinliklerinden gelen Megali İdea hayalleri çerçevesinde yer alan Rum-Yunan yayılmacılığının ve de Kıbrıs Türk halkına yönelen silahlı saldırıların soykırıma dönüştüğü 21 Aralık 1963 Kanlı-Noel saldırılarının 54’nci yıl dönümünde ‘nereye gidiyoruz, nereye sürükleniyoruz’, ‘Biz ne yapmaya çalışıyoruz’ diye bir kez daha kendi kendimizi sorgulamak durumundayız!...
Kıbrıs Türk halkı, Kanlı Noel’in 54’nci yıl dönümünde bu yaşananları hatırlamak durumundadır. Bunu yapmaz; özgürlüğümüze , eşitliğimize, egemenliğimize self-determinasyon hakkımıza sahip çıkmazsak Girit misali yok olmaktan asla kurtulamayız...
Bu topraklar aziz şehitlerimizin fedakarlığı ile vatan olmuştur. Bugün Kıbrıs’ta var olan barış ve huzuru kahraman Mehmetçiğimizin Kıbrıs’taki varlığına borçluyuz. Türk askerinin Kıbrıs’taki varlığı; KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının aydınlık geleceğinin teminatıdır ve teminatı olmaya devam edecektir.
Kıbrıs Türk halkı olarak özgürlüğümüzden, eşitliğimizden, self-determinasyon haklarımızdan bağımsız ve egemen devletimiz KKTC’den ve anavatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden asla vazgeçemeyiz, vazgeçmeyeceğiz. Bu değerlerimizden vazgeçtiğimiz gün Girit misali yok olmaktan kurtulamayız… KKTC’ni yaşatmak ve yüceltmek, tanınmasını sağlamak en büyük görevimiz olmalıdır..
21-25 Aralık Milli Mücadele ve şehitler haftası nedeniyle bir kez daha Kıbrıs Türk halkının verdiği bağımsızlık ve varoluş mücadelesinde canını, kanını seve seve veren Aziz Şehitlerimizi, minnet ve şükranla anıyorum, yüce Türk milletinin bağrından çıkan kahraman Mehmetçiklerimizi, gazilerimizi ve Mücahit halkımızı saygıyla selamlıyorum..