Kıbrıs Türk halkı ve anavatanımız Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki yerini güçlendiren 27-28 Ocak 1958 Direnişimizin ; Kıbrıs Türk halkının milli mücadelesinde önemli bir yeri vardır.1958 yılı Kıbrıs Türk ve Rum milliyetçiliğinin doruk noktasına ulaştığı bir yıldır. 1958 yılında Kıbrıs Türk halkı “Ya Taksim Ya Ölüm” derken Rumlar, Megali İdea hayalleri çerçevesinde hayat bulan Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı anlamına gelen ‘Enosis’i gerçekleştirme isteklerini dile getiriyorlardı.
27-28 Ocak 1958 Kıbrıs Türk halkının İngiliz Sömürge Yönetimine karşı direndiği; Rum-Yunan ikilisine boyun eğmeyeceğini dünyaya haykırdığı , bağımsızlığı ve özgürlüğü için canını seve seve vereceği mesajını tüm dünyaya verdiği, “Kıbrıs’ta Ben De Varım ve Var Olmaya Devam Edeceğim” diye haykırdığı bir gündür. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum…
8 Ekim 1950’de Başpiskoposluk görevine seçilen Makarios III’ün göreve başlamasıyla birlikte Kıbrıs’ta ve Yunanistan’da Enosis çığlıkları çok daha fazla duyulmaya başlar.
22 Ocak 1951’de yayınladığı bildiride Makarios “Pek yakında Adanın Yunanistan’a ilhak edileceğini müjdeleyerek” Kıbrıs davasının uluslararası bir dava haline geldiğini belirtiyor ve Rum halkının kilise önderliğinde mücadeleye devam etmesini istiyordu. Kaynak: Sabahattin Egeli, Kıbrıs’ta Yunan Sorunu (1821-2000) s.60 , Akdeniz Haber Ajansı yayınları-5, Lefkoşa, 2001
1954 Yılında, Makarios’un istekleri doğrultusunda “Kıbrıs halkına self-determinasyon hakkı verilmesi” hususunda BM’e taşıyan Yunanistan Başbakanı Mareşal Pabagos, Kasım 1954’te yapmış olduğu açıklamada: “Kıbrıs Yunanistan’ındır ve Helen dünyasına aittir” diyordu.
17 Aralık 1954’te BM Genel Kurulu’nun Yunanistan’ın bu müracaatını reddetmesinin ardından; 1952’de Yunanistan’da kurulan EOKA tedhiş örgütü Enosis’i gerçekleştirmek amacıyla 1 Nisan 1955’te faaliyete geçer. EOKA’nın, Enosis’i gerçekleştirmek için resmen faaliyete geçmesi karşısında Kıbrıs Türk halkının direniş için örgütlenmekten başka bir seçeneği kalmamıştı. Kıtemb, Volkan, 9 Eylül, Kara Çete gibi mukavemet gruplarının askeri yapıda olmaması, küçük ve eğitimsiz olmaları nedeniyle başarısızlığı üzerine ; Rauf R. Denktaş, Dr. Burhan Nalbantoğlu ve TC Lefkoşa Büyükelçiliğinde görevli memur Mustafa Kemal Tanrısevdi üçlüsü, 17 Kasım 1957’de Lefkoşa varoşlarında M.Kemal Tanrısevdi’nin Eğlence’deki evinde Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı kurulur ve 26 Kasım günün gecesi de kuruluş bildirileri tüm adaya dağıtımı sağlanır ve diğer örgütlerin varlığına son verilir ve TMT etrafında bütünleşmek için çağrıda bulunulur…
Bugün kuruluşu 1 Ağustos 1958 olarak kabul edilen TMT “Kıbrıs’ta Ben De Varım ve Var Olmaya Devam Edeceğim” diyen Kıbrıs Türk halkın milli mücadelemizdeki sesi olmuştur.
24 Ağustos 1955’te Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Ada’nın statüsünde bir değişiklik olacaksa “Kıbrıs’ın Türkiye’ye verilmesini isteyerek Ada’nın iki toplum arasında bölünmesine karşı olduğunu ifade ediyordu. Kaynak : TC Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve tarih Yüksek Kurumu , Dr. Mustafa Albayrak, Türkiye’nin Kıbrıs Politikaları (1950-1960)
28 Aralık 1956’da ise Başbakan Menderes, TBMM’de yaptığı konuşmada mevcut koşullarda Kıbrıs’ta Türk halkı ile Türkiye’nin çıkarlarını koruyacak en iyi çözümün Taksim olduğunu ifade ediyordu.
03 Aralık 1957’de Kıbrıs’a Vali olarak göreve başlayan Foot’un gelişiyle birlikte “Taksim”i dışlayıcı bir İngiliz planı onunla birlikte geliyordu. Dolayısıyla Kıbrıs Türk toplumu arasında ve Türkiye’de Vali Foot’a karşı bir güvensizlik ve öfke vardı.
1 Ocak 1958’de Kıbrıs Valisi Foot Londra’ya giderken liderimiz Dr. Fazıl Küçük de Ankara’ya çağrılıyordu. Taksim tezi Kıbrıs Türk halkı için ulusal bir dava haline gelmişti. Ankara’da temaslarda bulunduğu Ocak ayının ilk haftasında Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’le yapmış olduğu görüşmenin ardından basına yapmış olduğu açıklamada Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu:
Kıbrıs’ın Türkiye için milli bir dava olduğunu , Taksimi kabul etmekle azami fedakarlığı yaptığımızı ve Türkiye’nin milli iradesi dışında , Kıbrıs sorununa bir hal şekli bulunmasına olanak bulunmadığının tüm dost ve bağlaşık ülkelere bildirildiğini söyledi. Kaynak : Halkın Sesi Gazetesi , 7 Ocak 1958; Ahmet C Gazioğlu, İngiliz Yönetiminde Kıbrıs III (1951-1959), Enosis’e Karşı Taksim ve Eşit Egemenlik, s.349,CYREP Yayınları 1998, Ankara.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ise basına yapmış olduğu açıklamada : “120 bin Kıbrıs Türkü adına , Ada’da Rumlarla birlikte yaşama imkanı kalmadığını , bir kere daha tekrarlıyorum” diyordu. Kaynak : Halkın Sesi Gazetesi , 5 Ocak 1958; Ahmet C Gazioğlu, İngiliz Yönetiminde Kıbrıs III (1951-1959), Enosis’e Karşı Taksim ve Eşit Egemenlik, s.349,CYREP Yayınları 1998, Ankara.
İngiltere Dışişleri Bakanı Selwyn Lıoyd’un , 25 Ocak günü Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Ankara’daki görüşmelerinin ardından Vali Foot’un görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’ya çağrılması, ve liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün de Ankara’da olması dolayısıyla gözler Ankara’ya çevrilmişti... DEVAM EDECEK