30 AĞUSTOS 1922 ZAFERİNİN 102. YIL DÖNÜMÜNDE MUTLUYUZ GURURLUYUZ (1)

Abone Ol

30 Ağustos Zafer Bayramı; 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal Atatürk’ün  Başkomutanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu  anmak için  anavatanımız Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde  her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmi ve ulusal bir bayramdır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün  Başkomutanlığında yapıldığı için Anavatanımız Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde   her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmi ve ulusal bir bayramdır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık  Meydan Muharebesi adıyla da bilinen  Büyük Taarruzun başarıyla  sonuçlanmasından sonra  Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden  kurtulmuştur.  
İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi, daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder..
..İlk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü  Türkiye’de 1926 yılından beri Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Gerilere dönüp bakacak olursak I. Dünya Savaşı sonunda 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondoros Mütarekesi ve 10 Ağustos 1920’de imzalanan Sevr Anlaşması ile Türk milletinin, Türk vatanında hür yaşama hakkı elinden alınıyor ve Türk’ün yüz yıllardan beri, hür yaşadığı topraklar düşmana verilmek isteniyordu. Büyük Türk milletinin bunu kabul etmesi elbette mümkün değildi..
Türk milletini Anadolu topraklarından çıkarmak ve tarihten silmek isteyen zihniyete karşı, Türk milletinin maddi ve manevi bütün güç kaynaklarını seferber ederek kazandığı büyük zaferler, Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle tek amaca yönelikti: “Kayıtsız Şartsız Bağımsız Yeni Türk Devletini Kurmak”.
Gerilere dönüp baktığımızda; 19 Mayıs 1919’da  Mustafa Kemal Atatürk’ün dava arkadaşlarıyla birlikte   Samsun’a ayak basmasıyla birlikte Türk Kurtuluş Savaşı başlamış bulunuyordu..
..21-22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan Amasya Genelgesi’nde “Milletin Bağımsızlığını, Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracak” deniliyordu..
..23 Temmuz-07 Ağustos 1919  tarihleri arasında gerçekleştirilen Erzurum Kongresi’nde “Vatan Bir Bütündür, Parçalanamaz, Manda ve Himaye Kabul Edilemez” deniliyordu..
..4 Eylül-11 Eylül 1919 tarihleri arasında yapılan Sivas Kongresinde ise alınan kararlar yeni bir Türk devletinin kuruluşuna temel olmuştur.
27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920’de TBMM’ni kurdu.  Böylece Türk yurdu ve yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyor ve Türk Kurtuluş Savaşının merkezi Ankara oluyordu..
..TBMM yapmış olduğu görüşmelerde Türk yurdunun kurtuluş çarelerini aradı. TBMM, “Misak-ı Milli Sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı” görüşünden hareketle düşmanla mücadele kararı aldı.
O günde Yunanlılar; Bursa ve Uşak bölgelerinden Eskişehir ve Afyon istikametinden 06 Ocak 1921’de ileri harekata geçer. 9 Ocak’ta İnönü mevzilerinin önüne gelen Yunan Askeri Kuvvetlerinin, 10 Ocak sabahı saat 06.30’da taarruzu başlar. 11 Ocak’ta, I. İnönü Savaşları Türk’ün zaferi ile sonuçlanır. Birinci İnönü  zaferinin ardından Alb. İsmet İnönü Tuğgeneralliğe terfi ederken 1. İnönü Zaferi ile TBMM Hükümetinin içte ve dışta itibarı yükseliyordu..
..Ancak Sevr projesini uygulamak isteyen İtilaf Devletlerinin Yunan Ordusunu savaşa teşvik etmeleri üzerine Bursa’dan İnönü İstikametine gelen Yunan orduları 2. Kez perişan edildi ve Yunan ordusu 31 Mart gecesi geri çekilmek zorunda kaldı..
..İsmet İnönü, 1 Nisan 1921’de Atatürk’e çektiği telgrafta  zaferi müjdelerken Atatürk de İsmet Paşa’ya çektiği telgrafta  “Bütün tarihi alemde, sizin İnönü Meydan Muharebesinde  deruhte ettiğiniz vazife kadar ağır bir vazife deruhte etmiş komutanlar enderdir” diyordu..
..I. İnönü ve II. İnönü Savaşlarının kazanılmasıyla  düşmana  büyük bir darbe indirilmişti. Ancak, Yunanlılar yeni bir saldırıya geçer. Bu saldırı üzerine Mustafa kemal, Ordularına “Hattı Müdafaa Yoktur, Sathı Müdafaa Vardır. Bu Satıh , Bütün vatandır. Vatanın Her Karış Toprağı Vatandaşın Kanı İle Sulanmadıkça Terk Olunamaz” emrini verdi.
23 Ağustos-12 Eylül 1921 tarihleri arasında  yapılan savaş olarak tarihe geçmiştir. Bu zafer sonunda TBMM tarafından Mustafa Kemal’e “Gazi ve Mareşal” rütbesi verildi..
Büyük Taarruz, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu’dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekat idi.
TBMM’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk, taarruz kararını Haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü.
Büyük Taarruz Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği, Dumlupınar  Meydan Muharebesi’nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştır.
30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin başarıyla sonuçlanmasıyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde başlatılan kurtuluş mücadelesi kesin ve kalıcı bir zafere ulaşmıştır.
30 Ağustos 1922 Çarşamba günü Taarruz Harekatı, Türk Ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanmıştır. Büyük Taarruzun son safhası Türk Askeri  tarihine Başkomutan Meydan  Muharebesi olarak geçmiştir. YARIN DEVAM EDECEK..