80 yıllık Halkın Sesi’ne sahip çıkmalı
Gazeteyi hayata geçiren Dr.Fazıl Küçük’ü saygıyla anmak gerek. Gazeteyi her türlü kötü koşullara rağmen yaşatmaya çalışanları da kutlamalı. İnternet gazetelerinin yoğunlaştığı bir dönemde basılı gazeteyi sürdürmek kolay değil.
HALKIN SESİ, bir tarihi eser adeta. Bu eser koruma altına alınmalı. Önderimiz diye bağrımıza bastığımız Dr.Fazıl Küçük’ün hayata geçirdiği bu esere, öncelikle devlet sahip çıkmalı. Gerekirse özel bir yasa çıkartılmalı.
HALKIN SESİ’nin çağa ayak uydurup internet hizmetlerini iyi kullandığını görüyorum. Gazetenin 1942 yılından itibaren arşivinin de ortamda hayat bulmasında yarar var. Üyelerin abone olup yararlanabileceği HALKIN SESİ arşivi, tarihimize ışık tutma açısından büyük önem taşımaktadır. Hükümete bu konuda öneri sunulabilir. Belki Türkiye Cumhuriyeti’nden de destek alınabilir.
Ağabeyim Özer Hatay, Halkın Sesi’ne yazı yazmaya başladığı zaman ben de bu gazeteye ilgi duymuştum. Ortaokul çağlarından itibaren spor sayfalarına haberler geçmeye başladım. Mücahitlik yıllarımda spor haberlerini takip edip gazeteye geçmeyi sürdürdüm. Daktiloyu 10 parmak yazmam haber yazmamda avantaj oldu.
Ankara’da yüksek öğrenimdeyken Halkın Sesi’yle ilişkimi sürdürdüm. Yüksek öğrenim gençliğiyle ilgili haberler geçtim. Kıbrıs’la ilgili ulaştığım haberleri bütün zor koşullara rağmen geçmeye çalıştım.
Haberleri daktiloda yazıp, fotoğrafları da bazan film,bazan karta bastırarak gönderdim. Haberleri, ya postayla ya da Türk Hava Yolları Terminali’ne uğrayıp Kıbrıs’a gidecek arkadaşlar vasıtasıyla ulaştırdım. Acil durumlarda posta merkezlerindeki santrallardan bağlantı kurdum. Tatillerde geldiğim zaman gazeteye gönüllü hizmet verdim.
Mezun olduktan sonra 4 yıl kadar Halkın Sesi’nde mesai yaptım. Spor sayfası hazırlamanın yanı sıra yazıların tashihini yapıyordum. Ayrıca radyodan haberleri izleyip banda alıyor ve daktiloyla kâğıda geçiriyordum. Çekilen fotoğrafların tabedilmesi, klişe hazırlanması ve sayfaya yerleştirilmesinin takibi çok vakit alıyordu.
Yazı İşleri Müdürü Akay Cemal’ın izinli olduğu günlerde gazetenin ilk baskısını da görüyordum. Böylece eve gece yarısı gidiyordum.
Yıllar sonra kitap çalışmalarıma Halkın Sesi gazetesinin arşivinden yararlanarak başladım. 14 Mart 1942 tarihinden itibaren gazete sayfalarını teker teker çevirerek derlediğim spor olaylarını kayda geçirdim.
Bunları niye yazıyorum? Genellikle ben kendimden bahsetmeyi sevmiyorum. Ama geçmişin bilinmesi ve Halkın Sesi gazetesinin önemini vurgulamak için bunları yazma ihtiyacını hissettim.
Günümüzde gazetecilik yapmak kolay. Gelişen teknoloji sayesinde haber takibi, duyurulması çok kolay ve çok daha hızlı. Bu bakımdan gençler şanslı. Ben de ucundan olsun teknolojiyi yakalayıp yararlanmaya çalışıyorum.
Geçmişte zor koşullarda yapılan hizmetlerin değeri unutmamalı. Yeni teknolojinin bize sağladığı olanakları da verimli ve doğru kullanmalı.