Kıbrıs Türk halkı , 1968 yılından beri , aralıklarla sürdürülen Kıbrıs sorunu ile ilgili müzakerelerde çözüm bulmayı beklerken Rum-Yunan ikilisinin Megali idea hayali çerçevesinde yer alan Enosisi gerçekleştirme hayalleri devam ediyor.
25 Ocak 2015de Yunanistanda yapılan seçimlerin ardından Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocaş ve Devlet Bakanı Nikos Papasla birlikte 2 Şubat günü Güney Kıbrısa gelen Yunanistanın yeni Başbakanı , Aleksis Çipras, Anastasiadis ile yapmış olduğu ikili görüşmenin ardından basına yapmış olduğu açıklamada: “Kıbrıs kalbimizde ve aklımızdadır… Kıbrıs sorununun çözümü Türk-Yunan ilişkilerinin mihenk taşıdır… Güney Kıbrıs ve Yunanistan ayni frekanstadır…Barbarosun bölgede bulunmasının ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenlik haklarının ve uluslar arası hukukun ihlalidir , müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için bunun kaldırılması gerekir…” dedi.
Rum Yönetimi lideri Anastasiadis ise, Çiprasın hem Kıbrıs ve hem de Yunanistan açısından çok kritik bir dönemde adaya geldiğini, Çiprasın ‘Kıbrıs Cumhuriyetine yönelik ilgi ve samimiyetini bildiklerini ; hem Yunanistanın hem de Güney Kıbrısın stratejik hedeflerinin Kıbrısta AB değerleri ile AB ilkelerine dayalı bir çözüm istediklerini söyledi.
Rum Meclisinde yapmış olduğu konuşmada Çipras: “Helenizm tarihinin ve gelecekle ilgili mücadelenin Yunanlılar ile Rumları birleştirdiğini” ifade eden Çipras: “…Atina oldu bittileri kabul etmiyor…” dedi.
BMin ve uluslar arası toplumun Kıbrısta devlet olarak sadece “Kıbrıs Cumhuriyetini tanıdığını ileri sürerek;“Kıbrısta , tek vatandaşlığı, tek egemenliği olan ve Kıbrıs Rum ve Kıbrıslı Türkler olmak üzere iki toplumdan oluşan tek devlet olduğunu ve bunu Türkiyenin dışında herkesin tanıdığını” iddia eden Yunan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Konstandinos Kutras ‘Kıbrısta devlet olarak sadece Kıbrıs Cumhuriyeti vardır , dedi.
Yunan hükümetinin yeni Savunma Bakanı Nikos Kocas ise “…Temel hedef Türk işgalinden kurtulmak olmalıdır… Kıbrısta Türk garantileri ve hakları olmamalıdır…” dedi.
Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Omirou ise , Kıbrısın Türk işgalinden 40 yıl sonra Türkiyenin soruna çözüm bulmaya katkıda bulunma isteğine yönelik herhangi bir belirti bulunmadığına dikkat çekerken aksine Türkiyenin Kıbrısın Münhasır Ekonomik Bölgesini ihlal ettiğini ve Kıbrısın egemenlik haklarını yerine getirmesine engel olduğunu söyledi
Rum-Yunan ikilisinin tezlerinin değişmesini beklemek ve de Kıbrıs sorununun bir uzlaşma ve anlaşmaya giden yolda adım atmalarını beklemek yanlış olurdu.
30-31 Mart 2015 tarihlerinde Güney Kıbrısı ziyaret eden Yunanistanın yeni Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Başpiskopos II. Hrisostomos, Meclis Başkanı Yannakis Omiriu, Mecliste temsil edilen Parti Başkanları ile görüştü ve Rum Meclisinde bir de konuşma yaptı.
Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopulos :“Kıbrıs Helenizmi Annan Planına ‘hayır demiştir. Müzakere zemini olması kabul edilemez. Yunanistan ile Kıbrıs Helenizm yolu ortaktır. Hiçbir neden Kıbrıs Helenizmi ile kutsal kardeşlik bağlarımızı bozamaz, bozmayacaktır….Kıbrıs Helenizminin mücadelesi bugün hala devam ediyor…Helenizm Kıbrısta zafere ulaşacaktır…Kıbrısın Elen olması için , hedefe ulaşıncaya kadar mücadeleye devam edileceğini …”söyledi
Müzakerelerin yeniden başlama zemini , ‘Avrupa Kurumsal Mevzuatıdır…Gelecekteki Kıbrıs devleti , tek ve bir uluslar arası temsiliyeti, Tek vatandaşlığı, ve bir egemenliği ile uluslar arası ve Avrupa hukukuna dayalı olacak , egemenlik tam olacak..” dedi.
Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisinin bölgeden çekilmesini, müzakerelere geri dönmek için yeterli bulmayan Anastasiadis, “…Barbarosun ayrılması olumlu adımdır…. Geriye Navtexin yenilenmemesi ve Kıbrıs Cumhuriyetinin (MEBdeki ) egemenlik haklarının görmezden gelinmemesi kaldı…” dedi.
EOKAnın kuruluşu etkinlikleri çerçevesinde de Anastasiadis: Vatanımızı kurtarmayı , işgalden kurtulmayı ve Kıbrıs Cumhuriyetinin Federasyona dönüşmesiyle eşit , AB ilke ve diğerlerine saygılı bir devlet kurmayı barışçıl prosedürle başarmamız gerekiyor. Savaş vermekte kararlıyız” dedi.
Sonuç olarak ; Çipras, Kıbrıs Helenizmin ayrılmaz bir parçasıdır, Kıbrıs sorunu da bir istila ve işgal sorunudur, diyor.Vermiş olduğu mesajlarda Çipras ; Makarios, Klerides, Kyprianu, Vasiliu, Papadopulus, Hristofyas ve Anastasiadisin politikalarına destek verirken Kıbrıs Türk halkına yönelik olarak Rum Yönetiminin egemen olduğu Kıbrıs Cumhuriyetine katılarak azınlık haklarınıza razı olunuz, Batı Trakyadaki Türkler gibi bir statüye sahip olmanız size yeter demek istiyordu.
Pavlopulos : “…Kıbrıs Helenizminin mücadelesi bugün hala devam ediyor…Helenizm Kıbrısta zafere ulaşacaktır…Kıbrısın Elen olması için , hedefe ulaşıncaya kadar mücadeleye devam edileceğini …” söyledi.
Çiprasın ,Pavlopulosun, Anastasiadisin ve diğerlerinin söylediklerini görmezden gelerek görüşme masasına oturamayız. Bizi bekleyen tehlikeler ortada iken daha neyi konuşacağız ki!....
Rum-Yunan ikilisi , Megali İdea hayallerinin esiri olmuşlardır. Rum-Yunan ikilisi bir gün Kıbrısın tamamını Yunan yapacaklarını ve İstanbulu da Büyük Helen topraklarına katacaklarının hayali içindedirler.
Kıbrıs Türk halkı ve anavatanımız Türkiye Rum-Yunan ikilisinin keyfinin gelmesini bekleyemez….KKTCnin anavatanımız Türkiye ile işbirliği içerisinde gerekli onurlu adımlar atmak durumundayız.