banner913
banner932
banner1032

Alman ordusunda DAEŞ endişesi

banner1020

Almanya Askeri İstihbarat Servisi (MAD) Başkanı Christof Gramm, Alman ordusunda askerlik yaptıktan sonra terör örgütü DAEŞ'e katılarak Suriye ve Irak'taki savaş bölgesine giden 20'den fazla kişiyi tespit ettiklerini...

banner1045
Alman ordusunda DAEŞ endişesi

banner971

Almanya Askeri İstihbarat Servisi (MAD) Başkanı Christof Gramm, Alman ordusunda askerlik yaptıktan sonra terör örgütü DAEŞ'e katılarak Suriye ve Irak'taki savaş bölgesine giden 20'den fazla kişiyi tespit ettiklerini bildirdi.

Gramm, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Alman ordusunda her yıl aşırı çevrelerle ilgili yaklaşık 400 askeri takibe aldıklarını, söz konusu incelemelerin büyük çoğunluğunun "aşırı olmadıkları" yönünde sonuçlandığını belirtti.

"Alman güvenlik birimleri yaklaşık 600 kişinin Suriye ve Irak'a DAEŞ için savaşmaya gittiğini ifade ediyor. Bunlardan kaç kişi Alman ordusu mensubu" sorusuna Gramm, "Aktif olanlar yok. Ancak Alman ordusunda görevlerini tamamladıktan sonra savaş bölgesine giden 20'den fazla kişiyi tespit ettik" yanıtını verdi.

"Şiddet yanlısı İslamcıların" Alman ordusunu eğitim kampı olarak kullanılmaları riskinin bulunduğunu ifade eden Gramm, asker adaylarının önceden kontrol edilmesi için MAD'ye daha fazla yetki verilmesini talep etti.

Gramm'ın Alman ordusunda görev yapmak isteyenlerin önceden kontrol edilmesi konusundaki açıklaması ülkede tartışmalara yol açtı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ingo Gerhartz, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen toplantısında, bu konuyu dramatik hale getirmeye gerek olmadığını dile getirerek, her yıl 25 ila 30 bin arasında askerin ordudan ayrıldığını, bu sayının 3-4 yılda 100 bini aştığına işaret etti.

Gramm'ın söz ettiği 20 sayısının bu sayılarla mukayese edilmesi gerektiğini belirten Gerhartz, bunun fazla abartılmamasını istedi.

Gerhartz, ancak her olayı ciddiye almak gerektiğini ifade ederek, asker adaylarının Alman ordusuna girişte zaten bir kontrol mekanizmasından geçtiklerine dikkati çekti.

Sosyal Demokrat Partinin (SPD) savunma politikası sözcüsü Rainer Arnold da Gramm'ın asker adaylarının MAD tarafından kontrol edilmesi önerisine karşı çıkarak, bunun, ülkenin iç istihbarat servisi olan Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatının görevi olduğunu kaydetti.

Almanya'da zorunlu askerlik hizmeti 2011 yılında kaldırılmış ve paralı ve gönüllü askerlik sistemine geçilmişti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.