banner913
banner932
banner1032

Rusyada renkli devrim örgütlenmesine müsaade yok

banner1020

Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneğinin açtığı diplomasi okulu kapsamında, Rus-Türk evliliklerinden doğma gençlere ders veren Markov, AA muhabirine gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya...

banner1045
Rusyada renkli devrim örgütlenmesine müsaade yok

banner971

Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneğinin açtığı diplomasi okulu kapsamında, Rus-Türk evliliklerinden doğma gençlere ders veren Markov, AA muhabirine gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin dış politika danışmanları arasında da yer alan Markov, Ukrayna krizi nedeniyle gerilen ABD-Rusya ilişkileriyle ilgili, Bugünkü duruma Soğuk Savaş demek doğru değil çünkü içinde bulunduğumuz durum Soğuk Savaştan daha tehlikeli. Soğuk Savaş jeopolitik bir rekabetti. Washington Moskovada, Moskova da Washingtonda rejimi değiştirmek peşinde değildi. Ancak bugün Washington, Moskovada rejimi değiştirmek istiyor. ABD Ukraynada askeri darbe yaptı, Ukraynadaki iç savaşı örgütledi diye konuştu.

Markov, 19. yüzyılda Napolyonun, 20. yüzyılda da Hitlerin Rusyaya düzenledikleri askeri harekatları hatırlatarak, şöyle devam etti:

Bugün de Barack Obama müdahalede bulunmak istiyor. Bütün bu saldırganlar Rusyaya Ukrayna içinden girdi ve bütün bu saldırılar tek bir şekilde sonuçlandı: saldırganın çöküşü, Rusyanın zaferi. Bugün de aynı şey olacak. Umarım siyasi danışmanları Obamaya Mr. Obama, bize inanın, Hitlerden veya Napolyondan daha güçlü değilsiniz derler. Biz, Rusyada renkli devrim örgütlenmesine müsaade etmeyeceğiz.

Markov, ABDnin öncelikle sivil toplum örgütleriyle saldırdığını, medya ve propagandayı kullanarak renkli devrimleri örgütlediğini öne sürdü.

ABDnin izlediği politikalarla Rusyayı yalnızlaştırmasının da mümkün olmadığını savunan Markov, aralarında Türkiyenin de yer aldığı pek çok ülkenin yaptırım savaşına katılmak istemediğini iddia etti. Markov, yaptırımların AB içinde de tartışma yarattığını kaydetti.

- Ukraynada federal çözüm

Rusyanın Ukrayna planının demokrasiden ibaret olduğunu söyleyen Markov, şöyle konuştu:

Ukraynadaki anti-demokratik cunta yerini demokratik olarak seçilmiş Ukrayna hükümetine bırakmalı. Ukrayna sayıları birkaç bini bulan siyasi tutukluları serbest bırakmalı ve basın basın özgürlüğünü sağlamalı. Ukraynada ABD, Almanya veya Rusya modeline göre bir federalizme geçilmeli. Hangi model olacağına da Ukraynalılar karar vermeli. Ukraynada barışın adı federalizmdir.

NATOnun 6 Baltık ülkesinde yeni komuta merkezleri kurma kararını da değerlendiren Markov, Bunun NATO bürokrasisinin aldığı çok tehlikeli bir karar olduğunu düşünüyorum. NATO da bütün bürokratik örgütler gibi büyüdükçe büyüyor ve maliyetleri de arttıkça artıyor dedi.

Markov, Baltık ülkelerinin Rusyanın müdahalesinden korkmaları için bir neden bulunmadığını ifade ederek, Rusya sadece ve sadece kitlesel bir kıyım olması halinde müdahale eder. Yüz binlerce insanın öldürülmesi gibi bir durumda Rusya işe karışabilir. Ama söz gelimi Estonyanın böyle bir katliam planı yoksa Rusyadan korkması için de neden yok görüşünü dile getirdi.

- Nemtsov Putini eleştiriyordu ama popüler biri değildi

Moskovada önceki hafta uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden eski başbakan yardımcısı Boris Nemtsovun ölümüyle ilgili çeşitli senaryoların mümkün olduğunu anlatan Markov, cinayetle ilgili Kafkasya kökenli 2 şüphelinin yakalandığını ancak suikastin kimin tarafından planlandığının henüz ortaya çıkmadığını kaydetti.

Markov, cinayetin yabancı istihbarat örgütlerinin bir organizasyonu olmasının daha büyük bir ihtimal olduğunu söyledi.

Suikastın yabancı istihbarat örgütleri tarafından Rusyayı siyasi istikrarsızlığa sürüklemek için örgütlendiğini ve Putinin üzerine yıkılmak istendiğini savunan Markov, Nemtsovun özellikle de Kremline bu kadar yakın bir noktada öldürülmüş olmasının nedeni de bu. Cinayetin işlendiği nokta bir TV şovu için biçilmiş kaftan görüşünü dile getirdi.

Markov, Nemtsov tabii ki Putini eleştiriyordu ama popüler biri değildi. Bununla birlikte, geçmişte başbakan yardımcılığı yaptığı için iyi tanınan bir şahsiyetti. En güçlü ihtimal de Ukrayna İstihbarat Servisinin bu işi yapmış olması dedi.

Ukrayna İstihbarat Servisini terör örgütü diye niteleyen Markov, Ukrayna içindeki yüzlerce siyasi cinayetin sorumluluğunun da bu örgüte ait olduğunu öne sürdü.

- AB, bizi davet etmedikleri bir nikah gibi


Türkiye Rusya ilişkilerini de değerlendiren ve Türkiyenin Avrasya Ekonomik Birliğine katılması muhtemel ülkeler arasında olduğunu belirten Markov, Avrasya Birliği Avrupa Birliğine (AB) karşı bir oluşum değil, daha ziyade ona paralel bir yapı. Avrasya Birliği de AB ile aynı ilkeler üzerine kurulu ancak bu birliğin üyeleri ABye üyelik şansı bulamayan ülkeler. Avrasya Birliğine katılması mümkün ülkeler Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Moldova, Özbekistan ve belki de büyük değişimler geçirmesi, demokratikleşmesi halinde İran diye konuştu.

Rusya ile Türkiye arasında pek çok benzerlik olduğuna dikkati çeken Markov, İkisi de Avrasya ülkesi. Her iki ülke de AB kurumlarını ülkelerinde kurmak ama kimliklerini de korumak istiyor. Her iki ülke de AB ile iyi ilişkiler kurmak istiyor ama iki ülke de birliğe üye olma şansı bulamıyor. Bence Türk toplumu da ABnin Türkiyeye asla tam üyelik vermeyeceğini anlayacak görüşünü dile getirdi.

Türkiyenin ABye üye olma şansı bulması durumunda bunun tabii ki iyi olacağını dile getiren Markov, AB iyi bir oluşum.  Problem, ABnin, komşularımızın bizi davet etmedikleri bir nikah gibi olması. Onlar mutlu ama biz davetli değiliz dedi.

- Erdoğan ve Putinin tarihi misyonu

Rusya ile Türkiyenin liderleri açısından da benzerlikleri bulunduğunu savunan Markov, Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın çok karizmatik, güçlü ve toplumlarında popüler liderler olduklarına işaret etti.

Rusya ile Türkiyenin ekonomik ilişkilerinin son yıllarda sergilediği büyümeye dikkati çeken Markov, Bence bu ilişkiler Türkiyenin sonunda Avrasya Birliğine üye olmasıyla sonuçlanabilir. Avrasya Birliği bir Türk-Slav, bir İslam-Ortodoks koalisyonu olacak. AB ise biliyorsunuz Protestan-Katolik, Roma-Germen koalisyonudur diye konuştu.

Türkiyenin muhtemel Avrasya Birliği üyeliğiyle ilgili olarak Markov, Bence Erdoğan ve Putinin tarihi misyonu bu. Yerine getirirler mi, getirmezler mi bilemiyoruz ifadelerini kulllandı.

Türkiye ile Rusyanın halk, ekonomi ve liderlik düzeyinde iyi ilişkiler içinde olduğunu ancak siyasi elitler ve medya düzeyinde yeterli ilişki bulunmadığını belirten Markov, Ruslar Türkiye hakkında bilgiyi batı medyasından, Türkler de Rusya hakkındaki bilgiyi yine Batı medyasından alıyor. Doğrudan ilişki kurmalıyız dedi.

AA

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.