Barış, Sadece barış

<p class="MsoNormal"><span>Elbette birçok gazetede, dergide, internet sitesinde 2016 yılına dair bir çok yorum var.</span></p> <p class="MsoNormal"><span>2016 yılı, ülkemiz, bölgemiz ve dünyamız için genellikle güzel geçmedi.</span></p>...

Abone Ol

Elbette birçok gazetede, dergide, internet sitesinde 2016 yılına dair bir çok yorum var.

2016 yılı, ülkemiz, bölgemiz ve dünyamız için genellikle güzel geçmedi.

İnterneti karıştırırken gözüme takılan ve tekrar anmadan geçemeyeceğim; 2017 yılını en azından bu hatıraların bazılarını tekrar hatırlayarak yaratacağımz bir dönem olmalı.

Savaşlar, çatışmalar, siyasi krizler, seçimler, terör saldırıları, kazalar ve doğal afetler, 2016’da da dünya gündemini meşgul etti.

Suriyede devam eden iç savaş nedeniyle yaşanan insani kriz, ABD’deki başkanlık seçimindeki süpriz ve sonrasındaki tedirginlik, İngiltere’nin AB’den çıkma kararı, Kolombiyadaki barış anlaşması gibi olaylar bu yıla damgasını vuran olaylar arasında ilk sıralarda yer aldı.

Ülmekimzde de hükümet değişimi, Kıbrıs Sorununun çözümüne dönük ilerlemeler, trafik kazalasında yitirdiğimiz canlar ve onlarla birlikte yanan toplumsal ateş yılın önemli olayları oldu.

Dünyaya çok kısa bir şekilde bakmayı tercih ettim. Derlediğim birkaç olayı sizlerle paylaşmış olayım.

 

1.            Ortadoğu: Suriye

 

Suriyedeki savaş 5,5 yılda binlerce çocuğun hayatını kararttı.  Mart 2011 ile Mart 2016 arasında Suriyede 21 bin 623 çocuk hayatını kaybetti. 

Yardım kuruluşları Suriyeli çocukların savaş yüzünden ve mülteci olarak yaşadığı travmanın bir nesli ‘kayıp nesil haline getirdiği uyarısında bulunuyor. Bu çocukları travmadan kurtarmanın maliyetiyse çok büyük ve bunun için yeterli fon yok...

Uluslararası Af Örgütü’ne göre savaş sırasında her bir saatte 50 aile evlerini terk etti. Bu; YunanistanPortekiz ya da Belçika’nın nüfusuna eşit. 4.5 milyondan fazla kişi başka ülkelere gitti.

Halep’ten tahliye edilenlerin sayısı 50 bine ulaştı.

 

2.            Latin Amerika: Küba-Amerika

 

ABD Başkanı Barack Obama, tarihi ziyaret için Küba’ya geldi. Obama, Kübayı 88 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu. Ziyaret öncesi iki ülke karşılıklı jestler yaptı. İki ülke arasında 48 yıl sonra posta servisi de yeniden başlatıldı. Ayrıca Obama, ziyaret öncesi Küba’ya yönelik bazı yaptırımları da kaldırdı.

 

Fidel Castro, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 

3.            Avrupa: Terör Saldırıları

 

Terör Fransa’yı ulusal gününde, hürriyet, eşitlik ve kardeşliği kutlarken vurdu. Nicede, ülkenin en önemli ulusal bayramı 14 Temmuz Bastille Günü’nü kutlamaları sırasında bir kamyon kutlama yapan kalabalığın içine daldı. Saldırgan kamyonla 2 kilometre boyunca kalabalık içerisinde ilerledi, önüne geleni ezdi ve silahla etrafa ateş açtı. 

Saldırıda 10u çocuk ve genç 84 kişinin hayatını kaybettiğini, 52si ağır 202 kişi yaralandı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nda 22 Mart’ta 2 ayrı patlama sebebinin intihar saldırısı olduğu 34 can kaybu olduğu kayıtlara geçti.

Almanyanın başkenti Berlinin turistik merkezlerinden Kurfuerstendammdaki Noel pazarına giren çelik direk yüklü TIR, pazarın en yoğun olduğu saatlerde kalabalığın içine doğru girdi ve 12 kişinin ölümüne, 48 kişinin ise yaralanmasına yol açtı. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Türkiyede her geçen gün patlamalar ve terör saldırıları yoüğunlaşmakta onlarca can kaybı yaşanmakta.

 

 

Dünya genelindeki artan terör tehdidi ve bölgesel çatışmalar silah satışlarına da yansıdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), silah pazarının en iyi müşteri ve ihracatçı ülkelerini açıkladı. Rapora göre 6. sırada yer alan Türkiyenin silah alımı, dünya toplam silah ticaretinin yüzde 3.4üne tekabül ediyor.

 

 

4.    Balkanlar: Srebrenitsa

Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı sırasında 11 ayrı suçtan yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç’in Srebrenitsa’da işlenen soykırımdan suçlu bulundu. 11 ayrı suçla yargılanan Karaciç, toplam 10 suçtan hüküm giydi, 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

5.    Dünya: Kölelik Endeksi

Merkezi Avustralya’da bulunan insan hakları grubu Walk Free Vakfı’nın hazırladığı Küresel Kölelik Endeksi’ne göre köleliğe mahkum doğmuş, seks işçiliği için kaçırılan, büyük borç sarmalına kıstırılmış ya da zorla çalıştırılan insanların sayısı 2014’te 35,8 milyonken bugün 45,8 milyona ulaştı.

Raporda modern kölelik tanımı "Bir kişinin sömürü amacıyla bedeni üzerindeki ve çalışıp çalışmama kararı hakkındaki özgürlüğünün elinden alması" şeklinde yapılıyor.

6.    Avrupa: İngiltere

Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına karar verdi. 

7.    Amerika Birleşik Devletleri: Trump

ABD’nin 45’inci başkanı kim olacak sorusu aylar süren mücadelenin ardından cevap buldu. Delege sayısını 278’e çıkararak Demokrat rakibi Hillary Clinton’ı yenen Cumhuriyetçi başkan adayı, ABD’nin 45. başkanı seçildi. Seçimi kazanmak için 538 seçici delegenin en az 270’ini almak gerekiyordu. Ayrıca Trump, ABD’de 60 yıl aradan sonra siyasi kariyeri olmadan koltuğa oturan ilk başkan oldu ve önemli bir sürprize imza attı.

8.    Latin Amerika: Kolombiya

Kolombiya’da FARC ile hükümet arasında 52 yıllık iç savaşı bitirmek için imzalanan barış anlaşması 2 Ekim’de yapılan referandumda reddedildi. Sandıktan yüzde 50.2 ile ’hayır’ oyu çıktı. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, "Bu oylama, Kolombiya’nın istikrarını etkilemeyecektir. Vazgeçmiyorum. Görevimin son dakikasına kadar barışı aramaya devam edeceğim" dedi.

 

Ancak 13 Kasım’da Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, hükümet ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında yeni bir barış anlaşmasının imzalandığını duyurdu. Anlaşma gereği örgütün tüm mal varlığı, çatışmadan etkilenenlerin yararına kullanılmak üzere teslim edilecek.

Ülkede FARC ile hükümet arasında 52 yıl süren savaşta 260 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi kayboldu, 7 milyon kişi evsiz kaldı.

 

9.    Türkiye: 15 Temmuz

Türkiye, 15 Temmuzda  bir darbe girişimi yaşadı ve OHAL ilan etti.

OHAL kapsamında Aralık ayına kadar toplam 12 kanun hükmünde kararname (KHK) yayımlandı.

Bu KHKlar ile toplam 83 bin kişi kamudan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edildi. Kamuda en fazla ihraç 30 bin ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda gerçekleşirken MEB’i 18 bin ihraç ile Emniyet Genel Müdürlüğü izledi.

Yine bu KHK’lar ile çoğunluğu dernek ve özel eğitim kuruluşu olan 2 bin 614 kurum kapatıldı.

 

10.  Susuz Afrika

Afrika son yılların en kötü kuraklığı ile karşı karşıya. Kuraklık 14 milyon insanı tehdit ediyor. Etiyopya kuraklıktan etkilenen ülkelerin başında geliyor.

 

Elbette dün düşen Rus uçağı içerisinde bulunan dünyaya malolmuş değerler, Afrikada Boko-Haram gibi terör örgütlerinin çocuklar dahil binlerce insanın geleceğini karartmış olması güzel bir yılı ardımızda bırakmadığımızın göstergesi.

Önümüzdeki günler bölgemiz açısından çok ciddi sıcak temaslara ve olaylara gebe günler gibi durmakta.

 

Tüm bu kadar kavga ve kargaşa içerisinde 2017den tek dileğim “Barış, Sadece barış”.