BAYRAK RADYO-TELEVİZYON KURUMUNUN KURULUŞUNUN 58.YIL DÖNÜMÜ VE ÖNEMİ (1)
1948 yılına kadar Kıbrıs’ta Radyo istasyonu yoktu. Kıbrıs’ta ilk Radyo istasyonu, İngiliz Ordusu askerleri tarafından “Cyprus Forces Broadcosting Service-Kıbrıs Askeri Radyo İstasyonu” adı ile kurulmuş olup 1949 yılından sonra haftada iki defa yarım saatlik Türkçe program yaptığı bilinmektedir.
1960 Kıbrıs Cumhuriyeti ilan edilirken Lefkoşa’da Atalasa bölgesinde İngiliz Yönetimi döneminden kalma Kıbrıs Radyo Yayın Korporasyonu ( Cyprus Broadcasting Corporation) (CBC) vardı. O günde 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasının Kıbrıs Türk halkına vermiş olduğu haklar çerçevesinde Kıbrıs Radyo Yayın Korporasyonu (CBC), Kıbrıs Türk ve Rum Halklarının müşterek kullanımına verilmiş bir yayın kurumuydu..
1960-1963 yılları arasında Kıbrıs Adasının tek yayın kurumu Kıbrıs Radyo Yayın Korporasyonu idi ve Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde Bakanlar Kurulu tarafından oluşturulan bir Yönetim Kurulu tarafından yönetilmekteydi.
Ancak ne var ki 16 Ağustos 1960 Lefkoşa Antlaşmaları ile ilan edilen Kıbrıs Cumhuriyeti Rum-Yunan ikilisinin Megali İdea hayalleri nedeniyle uzun ömürlü olmayacak ve 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarıyla yıkılırken Akritas Planı uygulanmaya konulacaktı.
Akritas Planı; Kıbrıs Türk halkını tek hamlede etkisiz hale getirme üzerine kurgulanmış hem askeri harekatı hem de sosyo-ekonomik yaptırımlarla ambargoları içeren bir plandı. Hedefi öncelikle silahlı saldırılar ve baskınlarla 8 saat içerisinde Lefkoşa’daki Türk bölgelerine girilmesi ve Lefkoşa’da Türklerin teslim alınmasının ardından; ada genelinde Türklerle Rumların birlikte yaşadıkları karma köylerde Türk bölgelerini baskı altına alarak 24 saat içerisinde Kıbrıs Türk halkını etkisiz hale getirmek, ekonomik yokluklara itilerek, adadan göç etmelerini sağlamak ve Girit misali yok etmekti…
O günde, bugün kuruluşu 1 Ağustos 1958 olarak kabul edilen Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) etrafında bütünleşen Kıbrıs Türk Halkı büyük mücadeleler vererek Rum-Yunan ikilisinin emellerinin gerçekleşmesine engel olmaktı. 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarının başladığı günde TMT’nin, Bayraktarlığa bağlı, 1958’de kurulan Lefkoşa Sancağı, Mağusa Sancağı, Larnaka Sancağı, Limasol Sancağı, Baf Sancağı, Lefke Sancağı varken merkezde bir de TMT’nin Komutanı “Bayraktar” vardı. 21 Aralık Kanlı Noel saldırılarının ardından Boğaz Sancağı (Temmuz 1964), Erenköy Sancağı (Ağustos 1964), Yeşilırmak Sancağı (Ocak 1965), Serdarlı Sancağı (1969) Sancakları yanında Ocak 1975’te Kıbrıs Barış Harekatının ardından Mehmetçik Sancağı kurulacaktı..
Ama ne yazık ki o günde Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını gerçekleştirmek için, Enosis hayallerini hayata geçirmek için gerçekleştirmiş oldukları 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarını; Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios; Kıbrıs Radyosu’ndan dünyaya “Kıbrıs Türk Toplumu İsyan Etmiştir” diye duyuracaktı..
Netice itibarıyla Rum-Yunan ikilisinin 21 Aralık 1963 Kanlı Noel günlerinde gerçekleştirmiş oldukları silahlı saldırılar ve katliamlar ilerleyen günlerde tüm adaya yayılırken bu katliamlar ve silahlı saldırılar 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’na kadar 11 yıl boyunca devam ederken Kıbrıs Türk Halkı Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) etrafında bütünleşerek büyük mücadeleler verecekti..
21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarıyla Kıbrıs Türk halkı tüm devlet organlarından dışlanırken Kıbrıs Radyo Yayın Korporasyonu da Rumlar tarafından işgal edilmişti.. 21 Aralık Kanlı Noel saldırılarının hedefi 8 saat içerisinde Kıbrıs Lefkoşa’da Türk bölgesini işgal etmek ve 24 saat içerisinde Kıbrıs Türk halkını Ada genelinde etkisiz hale getirmekti, Kıbrıs Türk halkını Girit misali yok etmek ve de Kıbrıs’ı bir Yunan adası yapmaktı..
O günde Kıbrıs Türk halkının özellikle Lefkoşa ile irtibatlarına engel olmak için utanç barikatları kurulur ve Türk bölgelerinin birbiriyle olan irtibatları kesilirken Rumların kontrolü altında olan Kıbrıs Radyo-Yayın Korporasyonu, Kıbrıs’ta yaşanan silahlı saldırıları ve yaşanan olayları tek yönlü olarak vermeye başlamıştı. Rum Radyosuna dönüşen Kıbrıs Radyosu dünyaya yanıltıcı haberler yayınlıyordu. Rumlar, İngilizce ve Türkçe olarak gerçekleştirdikleri haber bültenlerinde yabancıları olduğu kadar Kıbrıs Türk halkını da olumsuz yönde etkileyici haber bültenleri gerçekleştiriliyordu. Kıbrıs Türk Halkının en büyük sıkıntısı, sesini dünyaya duyuramayacak durumda olmasıydı.
Kıbrıs Türk liderliğinin bu gelişmelere karşı seyirci kalması mümkün değildi.. Nitekim, 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırıları ile birlikte bugünkü Bayrak Radyo Televizyon Kurumunun temelleri atılacaktı..
İşte o zor günlerde, Mücahitlerin silahlarını çanaklarından çıkartıp cephelere koştuğu, telsizlerin ses vermeye başladığı bir zamanda dönemin Bayraktarı Kenan Coygun talimatı vermişti: “Derhal Kendi Radyomuzu Kurmalıyız. Ne Kadar Teknik Elemanımız Varsa Bir Araya Gelsin ve Radyomuzu Kursun.. Radyomuzun ismi Bayrak Radyosu- Kıbrıs Türk Mücahidi’nin Sesi” olacak demişti.
Tabii ki ilk akla gelen şey, bu radyonun nerede kurulacağı sorusuydu!. Dr. Fazıl Küçük’ün Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ikametgahındaki araba garajında kurulması hedeflenen Bayrak Radyosu için bir çok vatandaş gönüllü olarak kendi arabalarının akülerini ilgililere vererek Bayrak Radyosunun hizmete girmesine yardımcı olacaklardı.. Bu noktada Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muavini olduğu gündeki ikametgahının geçmişine bir açıklık getirmek istiyorum.
Bugünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı binası, Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yaptığı bina idi ve evin bahçesinde bir de Garaj vardı. Kıbrıs Cumhuriyeti öncesi bu bina İngiliz döneminde İngiliz Yüksek Komiserinin ikametgahı idi ve de konusu edilen araba garajı o günde İngiliz Komiserinin Atını beslediği ahırdı. İşte Bayrak Radyosu bu garajda kurulacaktı..
21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarının ardından çok kısa bir sürede Mücahit halkımız silahları ve eğitimleri ile nizami bir orduya dönüşürken diğer yandan da Kıbrıs Türk Halkının sesini duyurmak için daha 25 Aralık 1963’te çok önemli bir oluşumla Kıbrıs Türk Mücahitleri tarafından kurulan ve “Kıbrıs Türk Mücahidinin Sesi Bayrak Radyosu” o günde Lefkoşalılar Radyolarını açtıklarında:
“BAYRAK, BAYRAK, BAYRAK.. BURASI KIBRIS TÜRK MÜCAHİDİNİN SESİ” diye devamlı anonslar yapmaktaydı. Bayrak Radyosunda bu anonsu o günde rahmetli Kemal Tunç gür sesiyle yapıyordu. DEVAM EDECEK..