Bülent Ecevit’i ölümünün 14’üncü yıl dönümünde saygıyla anıyoruz
28 Mayıs 1925’te İstanbul’da dünyaya gelen Bülent Ecevit’in babası Prof. Dr. Fahri Ecevit, Ankara Üniversitesinde Adli Tıp Profesörü olup 1943-1950 yılları arasında Kastamonu Milletvekilliği görevinde bulundu. Annesi nazlı Ecevit ise ressamdı.. İstanbul Amerikan Kolejinden 1944 yılında mezun olan Bülent Ecevit 1946’da Rahşan hanım ile evlendi.
Ankara’da 1944’te Basın-Yayın Genel Müdürlüğüne İngilizce çevirmeni olarak giren Ecevit, 1946’dan 1950’ye kadar Londra’da Türk Basın Ataşeliğinde çalıştı. Çalışma yaşamına girdikten sonra, işten ayrılabildiği zamanlarda Ankara Üniversitesinde İngiliz dili ve edebiyatı , Londra Üniversitesinde Sanskrit ve Bengalce, sanat tarihi bölümlerine devam etti. 1957’de de ABD’de Harvard Üniversitesinde 8 ay incelemelerde bulundu…
.. 1950 ile 1960 arasında Ulus gazetesinde, Ulus’un kapatıldığı yıllarda ise Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerinde yazar ve yazı işleri müdürü olarak çalışan sayın Bülent Ecevit, 1954 sonu ile 1955 yılı başlarında ABD’de Kuzey Carolina’da yayınlanan Winston-Salem gazetesinde konuk gazeteci olarak görev yaptı. 1965’de Milliyet gazetesinde günlük yazılar yazmaya başlayan Bülent Ecevit, 1950’lerde Forum dergisinin yazı işleri kadrosunda yer aldı, 1972’de aylık Özgür İnsan, 1981’de haftalık Aray 1988’de aylık Güvercin dergilerini çıkarttı..
.. 1957-1980 arasında, önce Ankara, sonra Zonguldak’tan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili oldu. Ecevit, 1960-1961’de Kurucu Meclis Üyeliği yaptı. İsmet İnönü Hükümetlerinde 1961-1965 yılları arasında Çalışma Bakanı görevinde bulunan Ecevit, bu dönemde toplu sözleşme ve grev haklarının yasalaşması, sendikal özgürlüğün sağlanması ve sosyal güvenlik konularında önemli kararlara imza attı. CHP’nin 1972’de yapılan 5. Olağanüstü Kurultayı’nda güven oyunu Ecevit’in alması üzerine İsmet İnönü istifa etti. Böylece Ecevit, 4 Mayıs 1972’de CHP Genel Başkanı seçildi. 1973 seçimlerinde en çık oyu aldığı halde hükümet kuramayan Ecevit, 1974 yılının çok tartışılan CHP-MSP (Milli Selamet Partisi) koalisyonunun Başbakanı oldu. Kaynak:www.elmas67.com/genel/bulent-ecevit-i-saygi-ve-rahmetle-aniyoruz-h35780.html
Bülent Ecevit, Türkiye Cumhuriyeti’nin milli çıkarları ve tarihi sorumlulukları söz konusu olduğunda bedeli ne olursa olsun gereğini yapacağını tüm dünyaya göstermiştir.
Yunan Cuntası desteğinde RMMO ve EOKA-B’nin 15 Temmuz 1974’te gerçekleştirmiş olduğu Enosis amaçlı Rum-Yunan darbesinden sonra kararlı bir duruş sergileyen ve tüm dış baskılara karşın Kıbrıs’a askeri bir müdahalede bulunması yönündeki kararı Bülent Ecevit TBMM’nden geçirmişti.. TBMM’de alınan karar çerçevesinde gerçekleşen 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile Kıbrıs Türk Halkı özgürlüğüne, egemenliğine kavuştu ve de self-determinasyon hakkını elde ederek 15 Kasım 1983’te bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ilan etmiştir.
Başbakan Ecevit’in 1977’de kurduğu Azınlık Hükümeti güven oyu alamadı.. 1978’de bazı bağımsız milletvekilleri ve küçük partilerin katkısı ile hükümet kuran ve bu dönemde 21 ay Başbakan olarak yeniden görev yapmasının ardından Bülent Ecevit; 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra göz altına alınır ve 1982’de siyasetle uğraşması 10 yıl yasaklanırken 1985’te Ecevit siyasi yasaklı olduğu dönemde eşi Rahşan Ecevit, Demokratik Sol Parti’nin (DSP) kuruluşuna katkıda bulundu.
6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması ile siyaset yasağı kaldırılmasının ardından 13 Eylül 1987’de DSP Genel Başkanı seçilen sayın Bülent Ecevit, 1991’de Zonguldak Milletvekili seçildi. Bülent Ecevit, 1994’te DSP ve ANAP ile kurulan hükümette Başbakan Yardımcısı daha sonra da 1999-2002 yılları arasında DSP-DYP-ANAP Azınlık Hükümeti’nin Başbakanı oldu. 3 Kasım 2002’de DSP seçimlerde barajı geçemeyince aktif siyaseti bırakma kararı aldı..
Şu bir gerçek ki bazı insanların ne kadar değerli oldukları ölümlerinin üzerinden zaman geçtikçe çok daha iyi anlaşılır. Kıbrıs Fatihi Bülent Ecevit, bu konudaki istisna kişilerden biridir. Anavatanımız Türkiye ve Kıbrıs Türk Halkı Bülent Ecevit’i asla unutmayacaktır.
Anavatanımız Türkiye’nin sosyal, demokratik ve laik bir hukuk devleti olması için hayatını adayan Bülent Ecevit; Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasette yeri doldurulamayacak derin ve kalıcı izler bırakmıştır.. Her zaman için sosyal adaleti savunan, hakça ve insanca bir düzen kurmak için çaba gösteren sayın Bülent Ecevit’in değeri günümüzde Anavatanımız Türkiye’de çok daha iyi anlaşılmaktadır..
Anavatanımız Türkiye’de demokrasinin gelişmesinde önemli katkısı olan Ecevit’in dürüstlüğü, kültürü, saygınlığı, bilgi ve deneyimi demokrat ve halkçı anlayışı her zaman Türk milletine yol gösterici olacaktır.
Hayatı boyunca Atatürkçü çizgiden ve çağdaş düşünceden ayrılmayan Türk milletinin milli Kıbrıs davasını savunan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolu açan halkçı ve dürüst insan Bülent Ecevit asla unutulmayacaktır.
Bir devlet ve siyaset adamının sahip olması gereken her türlü kişiliğe, özelliğe ve niteliğe sahip olan, her koşulda demokrasiden yana olan, demokratik ve özgürlükçü bir ruh ile her zaman Türk milletinin yanında ve yüreğinde yerini alan, Türk siyasi tarihine adını altın harflerle yazdıran, herkesin hayranlığını ve takdirini kazanan ve 5 Kasım 2006 tarihinde hakkın rahmetine kavuşan Bülent Ecevit gerçek bir halk adamıydı.
Anavatanımız Türkiye’nin “Karaoğlan”ı, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın mimarı, Kıbrıs Fatihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin eski Başbakanlarından Bülent Ecevit’i ölümünün 14’ncü yıl dönümünde sevgi, saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz.. Ruhu Şad Olsun..