Ülkemizdeki devlet kuruluşları; yetişmiş insan kaynağı, bina ve donanım bakımından en uygar ülkeler düzeyinde verimli, kaliteli hizmet verebilecek durumdadır.
Buna rağmen vatandaşların devlet kuruluşlarının hizmetlerinden şikayetçi olduğu inkar edilemeyen bir gerçektir.
Çünkü tüm olumlu olanaklara rağmen, politikacıların partizanlığı her şeyin üstünde tutması, devlet kuruluşlarını istihdam kaynağı olarak görmesi, umursamazlığı, hizmet etmekteki isteksizliği ve ilgisizliği devletin gereken düzeyde hizmet verememesine yol açmaktadır.
Üstelik, devlet hizmetlerindeki sorunlar sürekli olarak basında da ortaya konulduğu halde,şikayetler dikkate alınmakta ve aksaklıklar düzeltilmemekte.
Özellikle kamu kuruluşlarındaki bürokratik sıkıntılar, gereksiz yere sade vatandaşları üzmesi yanında,özel kesimde faaliyet gösterenler ve yatırımcılar üzerinde de çok olumsuz etki yapmaktadır.Hatta dış yatırımcılar caydırılarak, istihdam olanakları yaratılması da engellenmektedir.
Örneğin yeni bir iş açmak isteyenlerin, belediyenin ve devletin istediği birçok formaliteyi tamamlaması gerekir. Bu nedenle iş kurmak isteyenlere, bir sayfalık formalite ve belge listesi verilmektedir.
İnternet ortamından devlet kayıtlarından kolayca temin edilebilecek bazı bilgilerin, vatandaşlar tarafından getirilmesi isteniyor.
Ayrıca müracaat edilen devlet kuruluşunun kayıtlarında bulunan bazı bilgilerin bile vatandaşlar tarafından getirilmesi isteniyor.
Örneğin işletme izni almak için müracaat eden bir kişi, diğer formaliteler yanında Belediye ve devlete vergi borcu bulunmadığını gösteren belge getirmek zorunda bırakılıyor.
Tapu dairesinden arazisinin sınırların gösterilmesi için müracaat eden vatandaşlardan ise, bu kuruluşun kayıtlarında bulunan koçan ve vaziyet planı getirmesi isteniyor.
Hele doğum ve ölüm kayıtlarında, İçişleri bakanlığı kayıtlarında mevcut bilgiler için vatandaşların belge getirmek zorunda bırakılması, kabul edilebilecek bir uygulama olamaz.
Kendi kayıtlarında mevcut bilgilerin vatandaşlar tarafından getirilmesinin istenmesi, bir bakıma halka hizmet etmek gerekçesi ile maaş alan memurların, kendi işlerini vatandaşlara yaptırması anlamındadır.
Ayrıca tüm devlet kuruluşlarında bilgisayar bulunduğuna göre,iletişimdeki gelişmiş olanaklardan yararlanılması ve gerekli bürokratik işlemler, görevli memurlar tarafından temin edilmeli.
Örneğin çok basit düzenlemeler ile, vatandaşların vergi borcu olup olmadığının bilgisayardan belirlenmesi oldukça kolaydır.
Ülkemizde bazı kişiler ve politik iktidarlar, genellikle tüm sıkıntıları çözümsüzlüğe , ambargolara bağlamakta, böylece kendi hata ve sorumluluklarımızı göz ardı etmeğe çalışmaktadır.
Ancak, mantıksız ve çağımıza uymayan bürokratik işlemlerin sadeleştirilmesi, siyasi iktidarların elindedir.
İstemeleri durumunda da hiçbir mali harcama yapılmadan, çok kısa sürede devlet hizmetlerindeki sıkıcı formaliteleri basitleştirmeleri ve azaltmaları mümkündür.
Yakın geçmişe kadar boğucu bürokratik işlemlerden herkesin şikayetçi olduğu anavatanımız Türkiyede halen gerek devlet, gerekse belediyelerde, sadece kimlik kartlarını göstererek tüm işlemler yapılabiliyor.
Nüfus bakımından bizden kat kat fazla olan anavatanda, vatandaşlar sadece kimlik kartı ile devlet ve belediyelerde bürokratik işlemlerini yapabiliyorsa, 300 bin nüfuslu ülkemizde de ayni işlemin uygulanması zor olmayacaktır.
Sorunları çözümsüzlüğe bağlamak ve askıda bırakmak yerine, şimdi yanı başımızda olan anavatanın yardımı ile kurtulmamız gerekir.
Çünkü şimdi böyle basit sorunları askıda bırakmamız, bir çözümden sonra çok daha büyük zorluklarla karşılaşmamıza yol açacaktır.