banner913
banner932
banner1032

Koopbank Uluslararası Kooperatifler Gününü kutluyor

banner1020

Birleşmiş Milletlerin verilerine göre tüm dünyada 3 milyonu aşkın kooperatif, 1 milyardan fazla kooperatif ortağı ile ekonomide ciddi bir itici güç konumunda bulunuyor. Temsil ettiği kişi sayısına bakıldığı zaman kooperatifler bugün dünyanın en büyük sivil toplum örgütlerinden biri konumundadır

banner974
Koopbank Uluslararası Kooperatifler Gününü kutluyor

banner971
Kooperatif Merkez Bankası (Koopbank) 102’nci Uluslararası Kooperatifler Gününü (CoopsDay) kutluyor. Her yıl temmuz ayının ilk cumartesi gününe denk gelen Uluslararası Kooperatifler Günü bu yıl 6 Temmuz tarihinde, “Kooperatifler herkes için daha iyi bir gelecek kurar’’ (Cooperatives Build A Better Future For All) teması ile kutlanacak.
Uluslararası Kooperatifler Gününün (CoopsDay) amacı, kooperatifçilik üzerine farkındalığı artırmak ve hareketin uluslararası dayanışma, ekonomik verimlilik, eşitlik ve dünya barışı fikirlerini teşvik etmektir.
KOOPERATİFLER DÜNYA NÜFUSUNUN %10’NUNA İŞ VE ÇALIŞMA FIRSATI SAĞLIYOR
Birleşmiş Milletlerin verilerine göre tüm dünyada 3 milyonu aşkın kooperatif, 1 milyardan fazla kooperatif ortağı ile ekonomide ciddi bir itici güç konumunda bulunuyor. Temsil ettiği kişi sayısına bakıldığı zaman kooperatifler bugün dünyanın en büyük sivil toplum örgütlerinden biri konumundadır. Kooperatifler, sürdürülebilir ekonomik büyümeye ve istikrarlı, kaliteli istihdama, dünya genelinde 280 milyon kişiyle, diğer bir deyişle dünyada istihdam edilen toplam nüfusun %10'una iş fırsatı sağlıyor. Dünya genelindeki ilk 300 kooperatif ve iş ortaklarının cirosu 2 milyar doların üzerindedir.
ÜLKEMİZDE KAYITLI KOOPERATİF SAYISI 219
Günümüzde Kuzey Kıbrıs’ta 219 kayıtlı kooperatif şirketi bulunuyor. Ülkemiz kooperatifleri finans, tarım, hayvancılık, el sanatları, üretimi geliştirme ve pazarlama gibi alanlarda faaliyetlerini aktif şekilde sürdürüyor. Bunların yanında son yıllarda dünyada görülen akıma paralel olarak kurulan kadın kooperatifleri de öne çıkıyor. Kadın kooperatifleri özellikle yerel üretimin gelişmesine, çeşitlendirilmesine ve pazarlanmasına katkı koyuyor, ürünlerin katma değerinin artırılmasını ve sürdürülebilir kalkınmayı destekliyor. 

KIBRIS’TA KOOPERATİFÇİLİĞİN ESKİ BİR GEÇMİŞİ VAR
Uluslararası Kooperatifler Günü nedeni ile açıklama yapan Koopbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Ataman, Kıbrıs’ta kooperatifçiliğin oldukça eski bir geçmişi olduğunu, adadaki ilk kooperatiflerin 1909 yılında görüldüğünü belirtti.  Ataman, bu tarihten itibaren adada birçok alanda devam eden kooperatifçilik anlayışının neticesi olarak 1959’da 196 kooperatifin ortaklığıyla Türk kooperatiflerine hizmet vermek amacı ile Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın kurulmuş olduğunu ve güçlü bir şekilde varlığını devam ettirdiğini kaydetti.
KOOPBANK’IN VAZGEÇİLMEZ BİR MİSYONU VAR
Koopbank’ın 65 yıldır halktan aldığı güç ve heyecanla yoluna emin adımlarla devam ettiğini belirten Ataman, gerek Kuzey Kıbrıs gerekse dünyanın geri kalanı için kooperatifçiliğin büyük bir öneme haiz olduğunu ifade etti. Koopbank’ın ülkedeki aktif kooperatiflerin bir üst kuruluşu olarak faaliyet gösterdiğini, kooperatifçiliğin gelişmesi ve kooperatif bilincinin yerleşmesinde vazgeçilmez bir misyonunun olduğunu vurguladı. Ataman, çağa uygun şekilde dijital alanlarda kaydedilen yenilikler ve hizmet koşullarının yeniden inşa edilmesi ile toplum ihtiyaçlarına cevap vermeyi ilke edinen bir kooperatif kuruluşu olduklarını ifade etti.
BU YILKI TEMA: ‘’KOOPERATİFLER HERKES İÇİN DAHA İYİ BİR GELECEK İNŞA EDER’’
Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin 2024 yılında belirlemiş olduğu ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kooperatifler’’ temasının temelde Birleşmiş Milletlerin 2030 yılı hedefleri için ortaya koymuş olduğu ‘’Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’’nı hızlandırmayı amaçladığını belirten Ataman, “bu yılki temada da açıklanmış olduğu gibi ‘Kooperatifler herkes için daha iyi bir gelecek kurar’ noktasında herkese daha iyi bir gelecek sunmak için Koopbank olarak sorumluluklarımızın farkındayız ve yerine getirmeye devam edeceğimizi ” dedi.
Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Ataman açıklamasında 102’nci Uluslararası Kooperatifler Gününü ülkemizde de kutlamaktan mutluluk duyduklarını ve banka olarak tüm kooperatifçilerin bu özel gününü kutladığını belirtti.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.