ELEKTRİK KESİNTİLERİ EVDE TEDAVİ GÖREN HASTALARI PERİŞAN EDİYOR

Abone Ol

             Mesle beni arayan müdürenin eşi, benim çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir öğretmenimin eşiydi. Eşi düşüp kalçasını kırmış ve ameliyat olmuş.  Bunun yanında solunum cihasına bağlanmış ayrıca. Hasta hocam sonunda eve çıkınca evlerine aldıkları solunum cihazından mutlak surette yararlanması durumu hasıl olmuş.  Evdeki solunum cihası, onlar için olmazsa olmazlarıydı.  Evde tedavi gören ve hayatını bu topluma adayan hocam tavsiye  üzerine evdeki solunum cihazından yararlanırken, devamlı elektrik kesintilerine maruz kalmış ve günlük tedavisini yapamamış.  Esasında bu durum her hasta için olabilecek şeylerdir.
            Yani evdeki solnum cihazı, öyle bir hasta için adeta can simididir.  Daha doğrusu olmazsa olmazıdır.  Allah kimseyi bu duruma düşürmesin.  İnsan bu durumda ne kadar çaresiz kalıyor...
            Peki bu iş ne olacak?  Bu durumda evde yaşanan sıkıntılar devam ederken ve hastanın iyileşmesi için ev halkı büyük bir mücadele verirken elektrikler gitmiş. 
            Ben de olsam isyan ederdim o hanımefendi gibi.
            Şu elektrik kesintileri gerçekten  ne olacak?   Bu gibi durumlarda ne gibi önlemler alındı veya alınacak?
            Sağlık Bakanlığının bu durumdaki hastaların, elektrik kesintilerinde ne yapmaları gerektiği yönünde herhangi bir önlem almayı düşündü mü?  Veya bu durumdaki hastaların bir listesi hazırlanarak, elektrik kesintilerinin yapılacağı yönünde tedbirli davranmaları uyarısı yapılması gibi ön tedbirleri var mı?
            Kim bilir kaç tane bu durumda hasta mevcuttur...  İsyan ederler ama seslerini yükseltemezler.
            Gerçekten bu durumdaki hastalar için Sağlık Bakanlığı yeni bir tedbir süreci başlatmalıdır.  Elektrik dairesi ile işbirliği yapılarak bu durumdaki hastaları bir programa tabi tutmalıdır bence.
            Bu yeni bir süreç veya yeni bir uygulama olacak bence.
            Bence Sağlık Bakanlığı için bu durumdaki hastaların adres ve bölge bazında belirlemesi zor olmasa gerek.
            Bu durumda kaç hasta vardır?
            Sadece solunum cihazınadan yararlanan hastalar mağdur olmuyor şu elektrik kesintilerinden.  Böbrek yetmezliğinden evdeki cihazına bağlanan insanlar mevcuttur.
            Yaşını almış sevgi ve ilgi bekleyen çok değerli insanlar, bu mağduriyetlerini gidermek için ne kadar çırpınırlar elektrik kesintilerinden bilir misiniz?
            Şu elektrik kesintileri kader değildir.  Kader olmadığı   gibi şanssızlıktır.
            Elektrik kesintilerinden mağdur olan insanlar için sağlık bakanlığının tedbirlerini düşünürken aklıma başka birşey geliyor.
            Elektrik kesintileri gerçekleşirken, bu durumdaki hastaların tedavilerinin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığınca özel araçla hastaneye sevkleri de bir çıkış yolu olabilir.  Her ne kadar da bu öneriyi yapsak da, o yaşlı insanların resmi araçla aktarılması hayli zor olsa da, Sağlık Bakanlığının bunun üstesinden geleceğine inanıyorum.
            Öyle yaşlı hastalar vardır ki, yerinden kaldırmak için dört kişiye ihtiyaç olur.  Önemli olan zoru başarmaktır.  Kolayı herkes başarır.  Kısmı yatalak veya ksımi felç geçirmiş insanlar da şu elektrik kesintilerinden nasiplerini alıyorlar.
            Bir de kimsesiz ve bakıma muhtaç insanlarımız vardır. Özellikle bu durumdaki hastalar daha da zordadırlar.
            Evladı olmayan ve yalnızlık çekenlerin işi daha da zordur.  Solunum cihazından yararlananların sayısını belirleyecek olursak, sanırım kabarık bir liste çıkr önümüze.
            Şuydu, buydu derken solunum cihazına bağlıyken elektrik kesintilerinden mağdur olan hastaları gerçekten düşünmek lazım.  O elektrik kesintilerinin bu durumdaki hastaların psikolojilerini nasıl bozduğunu da unutmamak lazım.
            Belki elektriğimiz de Türkiye’den gelir de bu sorunlar ortadan kalkar.  Kısacası Sağlık Bakanlığını bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.