DİSİ’nin Rum Meclisi’nin Enosis Plebisiti ve ilgili kararına KKTC’den gösterilen tepki üzerine hazırladığı , okullardaki kutlamaları belirleme yetkisini Meclis Eğitim Komitesi’nden alıp Eğitim ve Kültür Bakanlığına veren yasa önerisi 17 Mart’ta Rum Meclisi Eğitim Komitesinin görüşme gündeminin birinci sırasına alınmasının ardından 22 Mart’ta Meclis Eğitim Komitesi’nde ele alındı.
DİSİ’nin hazırladığı “Okul müfredatını belirleme yetkisini Meclis Eğitim Bakanlığına verilmesi” yönündeki tasarı, Parlamento Komisyonu tarafından onaylandı ve 31 Mart tarihinde onaylanmak üzere Meclis Genel Kurulu’na gönderildi. Söz konusu karar alınmazdan önce komitede, hem önerinin özüne , hem de oylama sürecine ilişkin sert tartışmalar yaşandı. Kararın Komitede onaylanması sırasında Meclis Eğitim Komitesi Başkanı, DİSİ milletvekili Kriyakos Hacıyannis’in üstün oyuna ihtiyaç duyuldu!....
DİSİ Parlamento Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis; bu düzenlemenin dünyanın tüm eğitim kurumlarında geçerli olduğunu söylerken AKEL Parlamento Grup Sözcüsü Yorgos Lukaidis, AKEL’in çekincelerine rağmen Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla DİSİ’nin önerisine destek verdiğini belirtti.
DİKO Milletvekili Panikos Leonidu; DİSİ ve AKEL’in Türk tarafının taleplerine boyun eğdiklerini ve Meclis Kurumu ile halkın haysiyetini rezil ettiklerini ifade ederken EDEK Başkanı Marinos Şizopulos, önerinin yasallıktan ve anayasal zeminden yoksun olduğunu kaydetti .
Vatandaşlar İttifakı Milletvekili Pavlos Milonas beklenilenin olduğunu ve bunun siyasi amaçlara hizmet ettiğini söylerken Dayanışma Hareketi Milletvekili Mihalis Yorgallas, karardan tek mutlu olan kişinin Mustafa Akıncı’nın olduğunu belirterek DİSİ ve AKEL’in ucuz bahaneler öne sürdüklerini belirtti.
ELAM milletvekili Linos Papayannis, Eğitim Komitesi toplantısını ‘Paradi’ olarak nitelendirdi ve oylamanın eşit olduğunu, hiç kimsenin üstün oya atıf yapmadığını ve bu nedenle önerinin oylama için Meclis Genel Kurulu’na gönderilmemesi gerektiğini söyledi.
Sayın Akıncı, 10 Şubat 2017’de alınan Meclis kararını geri alınız , hemen ertesi günü masaya dönerim” demişti. İşte karar geri alınma aşmasında , değişen veya değişecek olan ne var? Kafalar ayni, değişen bir şey olmayacak!... Dolayısıyla konulan şartın gerçekleşmesiyle Türk tarafının elde edebileceği bir şey yoktur. Ancak, “Çözüm hemen şimdi, barış engellenemez” diyenler bizim gibi düşünmüyor olabilirler….
Enosis’in Rum okullarında okutulması ve kutlanması yönünde Rum Meclisi tarafından kabul edilen yasanın değiştirilerek okul müfredatını belirleme yetkisinin Meclis Eğitim Komitesinden alınarak Rum Eğitim Bakanlığına devredilecek. Rumların ailede başlayan İlk ve Orta dereceli okullarda ve Kiliselerde ve de askeri birliklerde devam eden Türk düşmanlığı ve Enosis istekleri devam ederken, bugün Rum tarafında yapılan anketlerde %78 oranında Enosis’e ‘evet’ denilirse DİSİ ve AKEL’in görüşme sürecinin devamı ve elde ettikleri kazanımları koruma adına göstermelik girişimleri hiçbir şeyi değiştirmez, değiştiremez.
Rumların şimdilerde hedefleri Türkiye’de 16 Nisan’da yapılacak referandum öncesi konu edilen ‘öneri’nin Rum Temsilciler Meclisi’nde oylanması ile topu Türk tarafına atmak ve garantilerin iptali ve/veya sulandırılmasını sağlamak için anavatanımız Türkiye’ye baskı yapılması yönünde olacaktır.
Her zaman dile getirdiğimiz gibi dün olduğu gibi bugün de yarın da Rum- Yunan ikilisinin Megali İdea hayallerinden kaynaklanan Enosis istekleri devam edecektir. Nitekim Başpiskopos II. Hrisostomos’un davetlisi olarak Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas; 25 Mart 1821 Yunan İsyanı’nın Yıldönümü ve Enosis’i gerçekleştirmek için kurulan EOKA’nın 1 Nisan 1955’te faaliyete geçişinin yıl dönümü etkinliklerinde bulunmak ve konuşma yapmak üzere yarın, dört günlüğüne Güney Kıbrıs’a geliyor !...
Günümüzde Enosis’in, Rumların gündeminde olmadığını söyleyenlerin bilgilerine !....