Geçmişte futbola ayrılan kaynak beş milyon TL. iken, son zamanlarda bu rakam daha da yükseltildi. Bu arada 32 federasyona verilen tutarın toplamı, futbola ayrılanın yanında deve de kulak kaldı.
Haliyle futbol dışındaki federasyonlar bu duruma homurdanıyorlar ama kamuoyuna seslerini duyurabilenlerinin sayısı az. Ne denli çabalasalar da, hem spor kamuoyu tarafından gösterilen ilginin, hem de sporcu sayısının azlığı, kendilerini ifade etme konusunda başarı katsayısının aşağılarda seyretmesine neden oluyor.
Başbakan ve müdürleri sanki bilmiyorlar mı,Güya altyapılara harcanmak üzere verdikleri paraların tamamen transfere, büyük çoğunlukla da yabancı transferlere harcandığını?Elbette biliyorlar.Zannetmeyin ki, ülkeyi idare edenler futbolu çok seviyor veya ilgi duyuyorlar da o nedenle ülkenin kıt kaynaklarını futbola akıtıyorlar.İlginin tek nedeni,olası herhangi bir seçimde oy beklentisi. (Hoş o da pek olmuyor ya…)
Bugünküsiyasi şartlarda UEFA’da oynamayı hayal bile edemeyiz. Altyapıdan gelen yeteneklerimiz Avrupa’da, Türkiye’de Süper Lig’de, Birinci Lig’de oynama şansı elde edebilseler, “Tamam yahu, takımlarımız değil ama bireysel olarak futbolcularımız merdivenleri çıkma şansı buluyorlar, verelim bu paraları” diyeceğim ama o da yok. 1-2’si hariç, giden birçok gencimiz Türkiye’nin amatör takımlarında bile barınamayıp dönüyorlar. Bu da şunu gösteriyor; futbol kalitemiz yerlerde sürünüyor. Bırakın profesyonel düzeyi, bir türlü Türkiye amatör takımlardaki futbolcular seviyesine bile gelemiyoruz.
İyi de, o zaman ne diye futbol için ülke kaynaklarını dipsiz kuyuya atıyoruz?
Cimnastik Federasyonu Başkanı Hasan Sapsızoğlu haksız mı feveran etmekte? “Yabancılara (Futbola) 7 ila 9 milyon yıllık maddi destek veriliyor. 32 Federasyonun yıllık bütçesi bu kadar değil. Bize ayrılan bütçe 200 bin Tlderken, doğruları söylemiyor mu?
Bin kere yazdım. Değişeceğinden değil ama kayda geçsin diye tekrarlıyorum. Vermeyin kardeşim bu paraları futbola, daha doğrusu kulüplere.
Bırakın küçülsünler. Bırakın ekonomik sıkıntıların altından kalkabilmek için birleşsinler. Becerebilen kulüp ayakta kalsın, beceremeyen kapatsın. Bu şartlarda zaten yabancı falan transfer edemezler. Eskisi gibi amatörce oynayacaklar. Kulüp sayısı azalınca, sivrilen futbolular üst liglerde oynamak için çaba gösterecekler. Kimse de çıkıp “Futbol oynamasınlar da, kahvelerde mi otursunlar” demesin. Sanki futboldan başka spor dalı yokmuş gibi.
Ne değişecek sanki? Mesleğini sorduğunda “Futbolcuyum” diyen mi var? Şimdi de sorduğunda “Memurum, polisim, öğrenciyim, özelde çalışıyorum v.s.” diyorlar, o gün geldiğinde de, geçmişte olduğu gibi aynısını söyleyecekler.
Bu paraları bireysel yetenekler çıksın diye altyapıya harcayın. Harcayın ki; belki atletizm de, yüzme de, jimnastik de, ne bileyim, Uzakdoğu sporlarında birileri çıkar ve dünya podyumlarında, havuzlarında, kulvarlarında Kuzey Kıbrıs diye bir yer olduğunu gösterir insanlara.