GERÇEK ŞU Kİ ARAMIZDA KKTC’NİN YAŞATILMASINI VE TANINMASINI HEDEFLEMEYENLER VARDIR (1)

Abone Ol

Dahası o günde İngiliz The Guardian’a konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, federal çözüme tez zamanda varılmazsa bölünmüşlüğün kalıcı hale geleceği uyarısı yapmıştı!..
.. Kıbrıslı Türklerin laik, demokratik ve çoğulcu kimliğini korumak istediklerini dile getiren  KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’ye ekonomik bağımlılığı azaltma arzusunu dile getirdi ve de Türkiye’ye  bağlanma ihtimalini ‘korkunç’ diye nitelemişti...
..Yine o günde, iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının her yıl giderek daha da kemikleştiğini, bunun yeniden birleşme ihtimalini azalttığını dile getiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa  Akıncı “Acele etmemiz lazım. Bunca yıldan sonra bir dönüm noktasına, belirleyici bir ana geldik” vurgusunu yapmıştı..
..Yarım asırlık bölünmüşlükten sonra, tek işler çözümün federal bir çatı altında yeniden birleşme olduğunu anlatan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu başarılamazsa, Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’ye daha fazla bağımlı hale geleceğini ‘Ankara tarafından  yutulabileceğini’ ve ‘De Facto Türkiye iline dönüşebileceğini’ dile getirmişti..
..Diyaloğun yeniden başlaması konusunda temkinli iyimserlik içinde olduğunu  ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2017’de BM inisiyatifinde  İsviçre’de Crans Montana’da yürütülen dörtlü müzakerelerin çökmesine atıfla “Tren, Crans Montana’da raydan çıktı. Bence çözümü daha gerçekçi ve karşılıklı kabul edilebilir bir yoldan yeniden başlattık” dedi..
..Kalıcı bölünmenin koşullarının yaratıldığını söyleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı  Mustafa Akıncı “Her yıl fiziksel, demografik ve ekonomik  açıdan daha  konsolide oluyor.  Gençlerin zihinlerinde  konsolide oluyor” diye konuştu. Kendi çocukları dahil daha genç kuşaklara kıyasla güneyde doğmuş olan  kendisiyle eşinin Kıbrıslı Rumlarla  daha duygusal ilişkilerinin bulunduğunu anlattı..
..The Guardian’a, Erdoğan’ın  Türkiye-Kuzey Kıbrıs ilişkisini Anavatan-Yavruvatan diye tanımlamasına karşı çıktığını tekrarlayan  sayın Akıncı “Ben bağımsız, kardeşçe ilişkiler istiyorum” derken, hükümetin faturalarını ödeyen Türkiye’ye ekonomik bağımlılığı azaltmak için daha fazla şey yapmaları gerektiğini belirtti. Bunu başarabilmek  için de Güney’in desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi!..
 “Kıbrıslı Türklerin kendilerine özgü  bir kimliklerinin olduğunu, bunun laik, demokratik ve çoğulcu bir kimlik olduğunu”  aktaran Akıncı “Bunu korumak istiyoruz” dedi..
..The Guardian sivil toplum aktivistlerin ‘Ankara’nın İslamcı etkisini yavaş yavaş artırma kampanyası yürüttüğünden yakındığını’, ‘bunun karakteristiğinin  cami inşa etmek, kuran kursları açmak ve müfredattan evrim kuramını çıkarmak olarak’ görüldüğünü kaydetti. Aktivistlerin “Türk ordusunun Kuzey  Kıbrıs’ta tümden kontrolü ele  almasının düşük olasılık olduğu, ama imkansız olmadığı”  görüşünü  aktardı..
..İngiliz gazetesinin  ‘Kırım  Tarzı  İlhak İhtimali’ sorusunu ‘korkunç’  diye yanıtlayan ve “Türkiye’nin kendi çıkarlarına aykırı” diye değerlendiren Akıncı, kendi vizyonunun tümüyle farklı olduğunu belirtmişti.
..AB içinde birleşik Kıbrıs’tan söz eden Mustafa Akıncı, içişlerinde bağımsız, dış ilişkilerde Suriye’deki Fransız Mandasına bağlı Hatay  Devleti’nin 1939’da referandumla Türkiye’ye bağlanmasını kabul eden Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’e atıfla “İkinci Bir Tayfur Sökmen  Olmayacağım” demişti..
..Kıbrıs’ta anlaşmaya varılmasının Doğu Akdeniz’de yükselen gerilimi yatıştırabileceğinden söz eden KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa  Akıncı, Osmanlı kökenleri olan Britanya Başbakanı Boris Johnson’un Ankara ile iyi  ilişkilerini kullanarak  Kıbrıs müzakerelerini yeniden canlandırması umudunu dile getirmişti..
..Bu arada  Akıncı, Britanya’nın AB’den çıkışı (Brexit) için de şu değerlendirmede bulunmuştu: “Alkışlarla  karşılamadım, ama saygı göstermek zorundayız. Bundan sonra ülkenizi tek parça olarak tutabilecek misiniz, bilmiyorum. Bunda oldukça zorlanabilirsiniz”..
..Öte yandan The Guardian, Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki olası rakiplerinden  Başbakan Ersin Tatar’ı “Güney’le  uzlaşmayı reddeden ateşli  Ankara  yanlısı,  popülist, iki devletli çözümden yana, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  ve adanın dini-dili kültürel yapısını değiştirecek şekilde  anakaradan gelen belirsiz sayıda  yerleşimcinin güçlü  desteğine sahip” diye tanıttı..
..İngiliz gazetesi, Erdoğan ile Akıncı arasındaki gerginlikten çeşitli örnekler verdi.
Akıncı’nın The Guardian mülakatı, Kıbrıs Rum  basınında geniş yer buldu. Alithia, “Mustafa Akıncı’nın Cesur Açıklamaları-Türkiye’ye  Bağlanmaya Karşı Mücadele İlan Etti- Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı Türkiye’nin Boyunduruğu Altında  Olmayı Kabul Etmediklerini İlan Etti. Linç Kültürüne İlişkin Mücadele” başlıklarını kullanmıştı!.. YARIN DEVAM EDECEK..