banner913
banner932
banner1032

GKRY YENİ BAŞKANI NİKOS HRİSTODULİDİS VE KIBRIS’TA SİYASİ ÇÖZÜM HEDEFLERİ


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 03 Haziran 2023, 14:38

Rum-Yunan ikilisi dün olduğu gibi bugün de tarihin derinliklerinden gelen Megali-İdea hayalleri içerisinde yaşarken hedefleri  etkisiz hale getirecekleri Kıbrıs Türk Halkını  ‘azınlık’ hakları ile, ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yamalayarak ve Enosis’i gerçekleştirmektir, anavatanımız Türkiye’nin  Akdeniz’e açılan kapısını kapatmaktır.
Geriye dönüp bakacak olursak; GKRY Başkan adayı  olduğu günlerde Hristodulidis, Guterres Çerçevesinde olumlu  unsurlar olmasına karşın hemfikir olmadığı ve değiştirmek için  çalışacağı unsurların da olduğunu vurgulamıştı.
O günde GKRY  eski Dışişleri Bakanı ve ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlık seçimlerinde bağımsız adayı Nikos Hristodulidis, başkan seçilmesi durumunda Guterres Çerçevesini yeniden müzakere etmeye hazır olduğu şeklinde dile getirdiği görüşünü Rum basınından  9 Ocak  2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan   açıklamasında: “Kıbrıs’taki çıkmazın aşılmasını sadece Avrupa Birliği (AB) sağlayabileceği”  iddiasında  bulunuyordu.
Kendisinin bu konuda neler yapılması gerektiği ve bu konuya ilişkin bakış açısı hakkında AB ülkesi Güney Kıbrıs Büyükelçilerini  ve Yunanistan Başbakan ve Dışişleri Bakanını bilgilendirdiğini ifade eden Hristodulidis, Guterres Çerçevesine ilişkin bir soru üzerine ise, konu çerçevenin yoğun uğraşlar sonrasında edinilmiş olumlu unsurları olmasına karşın hemfikir olmadığı  ve değiştirmek için çalışacağı unsurların da olduğunu vurgulamıştı.
Hristodulidis, Guterres Çerçevesinde hemfikir olmadığı  unsurlarından birinin , “Kıbrıs Türk İdaresi Altında Kalacak Bölgelerde İlk Söz Hakkının Kullanıcıya Verilmesi” olduğunu belirtirken, bu maddenin “Temel Mülkiyet Hakkıyla Örtüşmediği” iddiasında bulunmuştu.
14 Şubat 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere  göre Güney Kıbrıs’ta 12 Şubat 2023’te 2. Turu yapılan  ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde   oyların %51.97’sini alarak sandıktan Güney Rum Yönetimi Başkanı olarak seçilmesinin ardından yapmış olduğu ilk konuşmasında  Nikos Hristodulidis : “Bu gece vatanımız kazandı. En büyük emelim Türk işgaline son vermek ve vatanımızı yeniden birleştirmektir, diyaloğun yeniden başlaması  yönünde ne gerekiyorsa yapacağım” demişti.
‘Sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğu daha ilk günde GKRY lideri Hristodulidis: “Bu günkü durum devam edemez” diyerek Federal çözüm için mücadele edeceğini dile getirmişti. Gerçek şu ki; ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimine  Hristodulidis, adada barışın karşıtı olan DİKO ve EDEK’in desteğinde  girmişti.
O günde, Fileleftheros Gazetesi manşetten verdiği haberinde “Vatanımız kazandı” deniliyordu.   Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanlığının  ilanı sırasında  “Birlik mesajı verdi” başlığıyla  manşete çektiği haberinde, Hristodulidis’in  önümüzdeki   günlerde birliği sağlamak için her şeyi yapacağını belirterek, karşısında duran iki büyük partiye  saygı vurgusu yaptığını, AverofNeofitu ve DİSİ liderliğine  özellikle  değindiğini yazdı.
‘Sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından  Hristodulidis, kampanyası  boyunca kendisine destek veren DİKO, EDEK, DİPA, Dayanışma Hareketi, Kıbrıslı Avcılar  Hareketi, Hayvan Partisi , diğer kurumsal örgüt ve derneklere de teşekkür etmişti.
Hristodulidis, tezlerinden sinyaller içeren konuşmasında, Kıbrıs sorununda “Mevcut durumun  Kıbrıs sorununun çözümü olamayacağı” görüşünü belirterek “Kıbrıs AB’nin son parçalanmış devletidir. En büyük emelim, Türk işgaline son vermek ve vatanımızı  yeniden birleştirmektir. Diyaloğun yeniden başlaması yönünde ne gerekiyorsa yapacağım” diyen Hristodulidis “Garanti Antlaşmalarının iptalinin ve Türk Askerinin adadan çekilmesinin, kendisinin  kırmızı çizgisi olduğunu” vurguluyor.
Hristodulidis, “Ülkenin Avrupa’ya Batı’ya yöneliminin , yarınları için pusulaları olduğunu” da belirterek bütün bölge ülkeleriyle, Kıbrıs sorununun çözümünde özlü rol oynayabilecek  ülkelerle ve BM ile ilişkileri genişlemeye devam edeceklerini söyledi..
Gerçek şu ki; 49 yaşındaki Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın  8’nci başkanı oldu. 6 Aralık 1973’te Baf’ta doğan Hristodulidis,  New York Şehir Üniversitesi, QueensCollege’den  Siyaset Bilimi, Ekonomi, Bizans ve Modern Yunan Çalışmaları alanında  lisans derecesine, New York Üniversitesi’nden  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden  Doktora derecesine sahip  Kariyerini 1999’dan  2018’e kadar diplomat olarak sürdüren  Hristodulidis, bu süre zarfında birleşik Krallık’taki Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek  Komiserliğinde  Başkonsolos olarak, Güney  Kıbrıs’ın Atina’daki büyükelçiliğinde Misyon Şefi Vekili olarak ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin     Brüksel’deki Daimi Temsilciliğin’de    Güney Kıbrıs AB dönem Başkanlığı’nı yürüttüğü sırada basın sözcüsü olarak görev yaptı.
Hristodulidis, bu görevlerle beraber, 2013-2018  yılları arasında Rum Yönetimi  Başkanlığı Diplomatik Ofis Müdürlüğü ve 2014-2018 yılları arasında  Hükümet Sözcülüğü yaptı Crans Montana Konferansı yıllarında komitede yerini aldı.   1 Mart 2018’de  Dışişleri  Bakanı olarak atanan Hristodulidis, bu görevi 11 Ocak 2022’deki istifasına kadar sürdürdü. 
2007-2010 yılları arasında  Kıbrıs Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü’nde savaş sonrası dünya tarihi alanında öğretim görevlisi olarak çalışan Hristodulidis “Kıbrıs Çözüm Planları, 1948-1978”,  “Atina-Lefkoşa İlişkileri ve Kıbrıs Sorunu, 1977-1988” ve “Kıbrıs Çözüm Planlarında  Jeopolitik Gerçekler ( 1948-1978)” kitaplarının  yazarıdır. 
Hiç şüphe yok ki Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak  yıllarca devam eden 5+BM görüşme sürecinde Hristodulidis’in önemli bir yeri vardır.  ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçim propagandaları döneminde, en büyük arzusunun ve önceliğinin , Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve Avrupa ile Dünya’ya  güçlü bir müttefik olması olduğunu söyleyen Hristodulidis, bu dönemde kendisine Kıbrıs sorunuyla ilgili   tezlerinin net olmadığı eleştirisinde  bulunanlara  “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” dönüşümü, AB Müktesebatının  uygulanması, garantilerin kaldırılması ve Türk askerinin çekilmesinin kendisi için kırmızı çizgi olduğu yanıtını verdi.
Müzakerelerin uzlaşılmış zeminde yeniden başlamasını hedefleyen Hristodulidis, Kıbrıs  sorununun çözümünün AB-Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin “tahriklerinden” ayrılması için de diplomatik  üstlenmiş bulunuyor. Kaynak: 14 Şubat 2023 tarihli Halkın Sesi gazetesi s. 16
19 Mayıs 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Avrupa Konseyi devlet ve hükümet başkanları toplantısı çerçevesinde Hollanda Başbakanı Rutte ve Avrupa Konseyi Başkanı Michel’le görüşen GKRY Lideri Hristodulidis, Kıbrıs’ta mevcut durumun hiçbir şekilde kabul edilebilir bir çözüm olarak  addedilemeyeceğini vurguladı.
Güney’de yayınlanan Politis gazetesi “Başkanın Avrupa Katılımı Ekseninde Temasları-Hristodulidis Charles Michel ve Hollanda Başbakanıyla Görüştü” başlıklarıyla yer verdiği haberinde ,Hristodulidis’in önceki gün İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te düzenlenen Avrupa Konseyi 4’ncü devlet ve hükümet başkanları toplantısı  çerçevesinde Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’le görüştüğünü yazdı..
..Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Hristodulidis’in temaslarının ana konusunun , AB’nin Kıbrıs sorununa  daha aktif ve esaslı bir şekilde katılımına ilişkin gayrı resmi  önerisi olduğunu yazan gazete , bu önerinin iki amacı olduğunu, bunun ilk olarak müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin çıkmazın aşılması ve sonrasında da Kıbrıs sorununun nihai çözümüne ilişkin diyaloğun yeniden başlaması için AB’nin sürece katılımı olduğuna işaret etti.
Haravgi Gazetesi ise “Mevcut Durum Kabul Edilebilir Bir Çözüm Değil” başlıklı haberinde, Hristodulidis’in önceki gün İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te  düzenlenen  Avrupa Konseyi 4’ncü devlet ve hükümet başkanları toplantısı çerçevesinde yaptığı konuşmada, Avrupa Konseyi üye devletlerinin  Kıbrıs sorununun çözümsüz kaldığını , ayni zamanda mevcut durumun hiçbir şekilde kabul edilebilir bir çözüm olarak addedilemeyeceğini unutmaması gerektiğini vurguladığını aktardı.
Geriye dönüp bakacak olursak; Rum-Yunan ikilisi Enosis’egiden  yolu açma hedefiyle gerçekleştirdikleri 21 Aralık 1963 Kanlı Noel silahlı saldırılarının ardından 11 yıl boyunca  Kıbrıs Türk halkı silahlı saldırılara ve soykırıma uğradı.  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Rum devletine dönüştürülürken 15 Temmuz 1974 Yunan Cuntası desteğinde Makarios’a karşı girişilen darbenin ardından Makarios’un yerine getirilen Nikos Sampson   Kıbrıs Helen Devletini ilan etti.
Bu gelişmenin ardından Garanti ve İttifak Anlaşmaları çerçevesinde anavatanımız Türkiye’nin oluşturduğu  20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile  Kıbrıs’ta iki bölgelilik oluştu, Kıbrıs’a barış ve huzur geldi. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile Rum-Yunan ikilisinin IFESTOS Soykırım Planı akamete uğrarken adanın Yunan toprağı olması da önleniyordu.
1976’da Yunan Temyiz Mahkemesi Avrupa Konseyi aldıkları kararlarda  20 Temmuz 1974 Barış Harekatının,  Türk Müdahalesinin Yunanistan’ın gerçekleştirdiği 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından Garanti Anlaşmaları çerçevesinde, Enosis’i önlemek için yapıldığını ve meşru olduğunu teyit ediyordu.
Sonuç olarak; Kıbrıs’ta silahlı  saldırıya ve katliamlara uğrayan,  nefs-i müdafaa yapan ve haklı olan Kıbrıs Türk halkıdır ve de savaşı kazanan da galip gelen de başarıya ulaşan da anavatanımız Türkiye’nin desteğinde mücadele eden Kıbrıs Türk Halkıdır.
 Rum-Yunan ikilisinin hedefi   olası bir siyasi çözümle birlikte dün olduğu gibi bugün de Megali-İdea hayalleri çerçevesinde Enosis’e giden yolu açmaktır. Bunu hiç ama hiç unutmayalım. Dün olduğu gibi bugün de  Rum-Yunan ikilisi Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir siyasi çözüm istemiyor. Günümüzde , Rumların 1974 öncesine dönüş  hayalleri ile tahrikleri devam ediyor. Ancak, Rum-Yunan ikilisi çok iyi bilmelidir ki, Enosis kendileri için artık bir hayaldir.
Dün olduğu gibi bugün de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti , anavatanımız Türkiye’nin desteğinde tanınma yolunda ilerlemeye devam ederken  11.11.2022  tarihinde Türk Devletleri Teşkilatı’na Gözlemci Üye olan bağımsız ve egemen devletimiz KKTC,  28.04.2023 tarihinde Türk Devletleri Asamblesi  (TÜRKPA)’nın 12. Genel  Kurulunda da oy birliği ile alınan  kararla  “Gözlemci Üye” olarak kabul edilmiştir.
 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde hedefinin KKTC’nin tanınmasını sağlamak olduğunu dile getirerek 18 Ekim 2020’de KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı olarak seçilen  sayın Ersin Tatar,   her vesileyle olası bir siyasi çözümde  “Egemen Eşitlik ve Eşit Uluslararası Statütü Esastır” demektedir. Nitekim, 17 Mayıs 2023 tarihli yazılı basınımıza yansıyan açıklamasında “Egemen Eşitliğimizin ve KKTC’nin tanınması” durumunda Rum tarafı ile resmi müzakere sürecinin  başlayabileceğini” dile getiren sayın Ersin Tatar “Gençliğimiz üzerindeki kısıtlamaların ve izolasyonların kaldırılmasının iyi niyet göstergesi olabileceğini ancak karşı tarafın bunu bile yapmaya yanaşmadığını” söyledi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bağımsız ve egemen bir devlet olarak varlığını sürdürecek ve de tanınma çabalarına ivme kazandıracaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.