banner913
banner932
banner1032

GKRY YENİ LİDERİ NİKOS HRİSTODULİDİS İKİ DEVLETLİ SİYASİ ÇÖZÜMÜ GÖRÜŞMEM DERKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 01 Mart 2023, 13:43

2014-2018 yılları arasında Güney Kıbrıs Rum Yömetiminde Anastasiadis Hükümetinin sözcülüğünü ve 2018-2022 yılları arasında da GKRY’nin  Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Nikos Hristodulidis,  12 Şubat 2023’te gerçekleşen  Cumhurbaşkanlığı seçimini  2. Turda kazanarak ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak seçildi.
22 Şubat 2023 günü GKRY Lideri Nikos Hristodulidis, KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’ta BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ın ikametgahında ilk kez bir araya geldiler. “1+1” formatındaki  görüşme saat 11.15’te başlayıp 13.05’te sona erdi.  
23 Şubat 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Güney Kıbrıs’ta yayınlanan  Fileleftheros  Gazetesi “Kıbrıs Sorununda İstedikleri ve İstemedikleri-Ersin Tatar’la Görüşmesi Öncesinde  Nikos Hristodulidis’in, Colin Stewart’a Söyledikleri” başlıklarıyla geniş yer verdiği haberinde, Avrupa Birliği’nin  müzakerelere katılımı ile AB’nin  Kıbrıs sorunundaki İki Kesimli İki Toplumlu Federasyon  çözümüne nasıl katkıda bulunabileceği, ayni zamanda Kıbrıs müzakerelerinin hemen ve Türkiye’deki seçimlerin yapılması beklenmeden başlamasının, Hristodulidis’in önceki gün Stewart’la görüşmesinde  kayda geçirdiği  “İsteklerinden bazıları olduğuna” işaret etti.
Kıbrıs sorunundaki tezlerinin temel eksenlerini  Stewart’a izah etme fırsatı bulduğunu belirten Hristodulidis’in Stewart’a ilk olarak, Cumhurbaşkanı Tatar’ın önerdiği iki devlet çözüm modelini görüşmesinin söz konusu olmadığını netleştirdiğini yazan gazete, Hristodulidis’in, buna paralel olarak, müzakerelerin  Temmuz 2017’de  Crans Montana’da kaldıkları yerden  devam etmesine hazır olduğunu söylediğini de aktardı.
GKRY Başkanı Hristodulidis’in , BM Barış Gücü  (UNFICYP) Misyon Şefi Stewart’la önceki gün  yaptıkları ve yaklaşık 50 dk. süren görüşmede, Kıbrıs  sorununun BM  kararları temelinde, siyasi eşitliğe sahip iki kesimli, iki toplumlu Federasyon çözümünde  ısrarcı olduğunu ve böyle bir çözümün mümkün olduğunu düşündüğünü söylediğini  yazan gazete,  Hristodulidis’in   görüşmede  kapalı bölge  Maraş konusunu ve BM’nin  ilgili kararlarının  uygulanması  gerektiğini ortaya koyduğunu da kaydetti. Hristodulidis’in müzakerelerin   BM himayesinde  ayni zamanda  AB’nin önemli rolü   ve katılımıyla  yeniden başlamasına  odaklandığını söylediğini de ileten  gazete, Hristodulidis’in  buna paralel olarak, bugünkü  buluşmalarında Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’a , mevcut durumun    çözüm teşkil etmediğini ve iki topluma da faydası olmadığı mesajını göndermek istediğini ifade etti.
GKRY Lideri Hristodulidis’in  BM Barış Gücü Misyon Şefi  Stewart’a , AB’nin de BM çerçevesinde  gerçekleştirilen çabada  başrol oynaması gerektiğini, çünkü AB’nin “Bir kazan-kazan durumu (win-win situation)  meydana  getirebilecek teşvikler sunabileceğini izah ettiğini de dile getiren gazete, Hristodulidis’in Türkiye’nin AB süreci çerçevesinde AB’den  birçok  talebi olduğunu  ve Türkiye’nin de  Kıbrıs sorununun   çözümünden  fayda  sağlayabileceğini söylediğini de iletti.
Habere göre Hristodulidis, BM’nin iki kesimli iki toplumlu  federasyon çözümü dışındaki herhangi bir başka bir şeyin seçenek olmadığı mesajını göndermesinin önemli olduğunu da dile getirdi. Öte yandan  Stewart’ın  sürecin ilerleyebilmesi için  teşviklerde  bulunulması amacıyla, AB’nin  BM himayesindeki sürece katılımına  ilişkin  öneriyi  memnuniyetle karşıladığını  bununla birlikte “BM’nin uluslararası örgütün  kararı uyarınca , iki kesimli, toplumlu federasyon çözümünü desteklediğini” söylediğini aktardı.
 Kıbrıs sorunundaki olguları çok iyi bildiğini dile getiren Hristodulidis “Kendileri açısından mevcut durumun vatanın geleceğini teşkil etmediği gibi , Kıbrıs sorununun   çözümü de olamayacağını   yineleyen Hristodulidis, başkanlığa seçilmesinden önce hayata  geçirilmeye   başlanan bir planlama  bulunduğunu ve devam edeceklerini sözlerine ekledi.
23 Şubat 2023 günü, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi  ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi  Colin Stewart’la görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar; 23 Şubat günü GKRY Lideri Nikos Hristodulidis ile yapacağı toplantının amacının  “Bir tanışma, bir görüşme ve ileride yapılacak birtakım  görüşmelere alt yapı hazırlığı yapmak ve teknik  komitelerin daha fazla faydalı olabilmesi için iki liderin arasında diyaloğun kurulması olduğunu” söyledi.
Görüşme öncesi günlerde yapmış olduğu açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı  sayın Ersin Tatar “Bu Görüşmeye Katılacağız” diyerek  Kıbrıs Türk Halkının  egemen eşitliğinin  ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesiyle ancak Kıbrıs’ta resmi müzakerelere  başlanabileceğini  yineledi ve  bunu bugünkü buluşmada da söyleyeceğini Stewart’a ifade ettiğini dile getirdi.
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Benim siyasetimi zaten herkes biliyor; iki devletin işbirliği ile ancak  Kıbrıs’ta bir anlaşma olabileceğini ve Kuzey’deki devletin  mutlaka egemen olması gerekir..  Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü..  Bu noktalarda bir anlayış gelişirse ve kabul edilirse o zaman resmi müzakerelere geçebiliriz” diye devam etti.
Yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre;  GKRY’nin yeni lideri Nikos Hristodulidis; “Görüşmelere Temmuz 2017’de kaldığı yerden devam edelim” diyor. GKRY liderliği çözümsüzlüğe oynayarak statülerinin devamını hedeflemektedirler. Dünden bugüne Rum liderliği 59 yıldan beridir 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin eşit ortağı olan  Kıbrıs Türk halkını zaman içinde çökmesini hedefledi ve görüşme sürecinde  zamana oynadı.  Kıbrıs Türk halkının ortaklıktan feragat edecek duruma gelmesini beklediler. Ama ne yazık ki dünden bugüne  yıktıkları 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin egemeni olarak kabul gören Rum Halkı, öncelikle 24 Nisan 2004 Annan Planına ‘Hayır’, derken Kıbrıs Türk Halkı ‘Evet’ dedi. Ama  ‘hayır’ diyen Rumlar 1 Mayıs 2004’te AB’ne üye olarak kabul edilirken  yaşanan bu gelişmelerle Kıbrıs’ta çözümsüzlüğe bir kör düğüm atılıyordu..
Gerçek şu ki;  BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararı durdukça Kıbrıs Türk halkının ‘eşit’ ortaklık hakkını alması  mümkün değildir. Rum-Yunan ikilisine göre Kıbrıs Türk halkı ile Rumlar eşit olamaz, Kıbrıs Türk Halkı ‘azınlık’ haklarına razı olmalıdır.
23 Şubat 2023  tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre  KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ile görüşmesi öncesi yapmış olduğu açıklamada GKRY’nin yeni Başkanı  Hristodulidis “AB’nin müzakerelere katılımı ile  AB’nin Kıbrıs sorunundaki iki kesimli, iki toplumlu federasyon  çözümüne katkıda bulunabileceğini, ayni zamanda  Kıbrıs müzakerelerinin hemen  Türkiye’deki seçimler beklenmeden başlanmalı” dedi.
“Rumlar Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşru egemenidir” diyen  Hristodulidis, mevcut durumun vatanın geleceğini teşkil etmediği gibi , Kıbrıs sorununun çözümü de olamayacağını vurgulayarak , hiçbir zorluğu  göz ardı etmeden  , çıkmazın aşılması için elinden geleni yapacağını söylediğini iletti. 
GKRY’nin yeni Başkanı Nikos Hristodulidis’in hedefi  Rum-Yunan ikilisinin hegemonyasını Kuzey Kıbrıs’a yaymaktır. Gerçek şu ki, Rum-Yunan ikilisinin  dün olduğu gibi bugün de  öncelikli hedefi  “Garanti Antlaşmalarının iptal edilmesi, Türk askerinin adadan tamamen çekilmesi, tüm Rum göçmenlerin evlerine ve mülklerine dönmesi ve de Türkiye’den gelen göçmenler geri dönmelidirler. Nikos Hristodulidis’in hedefi  AB müktesebatına uygun  bir siyasi çözümdür.  Diğer bir değişle hedeflenen siyasi çözümde serbest dolaşım, serbest yerleşim, serbest mal ve mülk edinme kısıtlanması olmayacaktır. Bunun da hedefi Ada genelinde hiçbir bölgede Kıbrıs Türk Halkının çoğunlukta olacağı bir bölge olmamasını sağlamaktır, 1974 Barış Harekatından beri var olan iki bölgeliliği ortadan kaldırmaktır.
Bu şartları içeren bir siyasi çözümü hedefleyen Rumların yeni lideri Hristodulidis 23 Şubat Perşembe günü gerçekleşen görüşme günü öncesinde şartlarını dile getireceğinin mesajını verirken KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar da Kıbrıs Türk halkının hedefinin bağımsız ve egemen devletimiz KKTC’nin yaşatılmasını  ve taraflar arası görümeler başlamadan önce  Rumların  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni  tanıması şartını dile getiriyordu..
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığına  seçilen Nikos Hristodulidis ile KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’ın tanışma amaçlı ilk buluşması 23 Şubat günü gerçekleşti. Görüşmede KKTC Cumhurbaşkanının  görüşmecisi sayın  Ergün Olgun , GKRY Liderine de Anastasiadis’in gününde de görevde olan görüşmeci Menelaos Menelau eşlik etti. Görüşmede ayni zamanda BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi  Colin Stewart da hazır bulundu.
Görüşme öncesi  günlerde olası bir siyasi çözüm için hedeflerini açıklayan GKRY Lideri Hristodulidis:
“1-Kıbrıs Cumhuriyeti devam edecek ve de yapılacak bir anlaşma ile Federal bir devlete dönüşecek,
2-Yapılacak Antlaşma  AB müktesebatına uygun olacak,
3- Garanti Antlaşmaları iptal edilecek . Sıfır asker sıfır garanti ilkesi uygulanacak.” Diyor.
Her şeyden önce  Hristodulidis; ELAM, DİSİ, DİKO ve DİPA’nın da desteğini alan bir liderdir. GKRY yeni lideri Hristodulidis de 50 yıldan beri sonuç vermeyen Federasyon görüşmelerine 7 Temmuz 2017’de Crans Montana’da sonuçsuz kalan BM Parametreleri çerçevesinde   devam etmeyi hedefliyor.
23 Şubat tarihinde  GKRY Lideri Hristodulidis ile gerçekleşen görüşmesinin ardından yapmış olduğu açıklamada  KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar:  Buluşma gayrı resmi bir tanışma   toplantısı şeklinde olmuştur.  Kıbrıs konusunda resmi görüşmelere  ancak ve ancak egemen eşitliğimizin kabulüyle katılacağımızı yeniden ifade ettim”  diyen sayın Ersin Tatar,  Kıbrıs’ta uzlaşının gerçekler temelinde   olabileceğini Hristodulidis’e anlattığını, görüşmenin resmi değil, gayrı resmi bir görüşme olduğunu kaydetti.
“Uzun vadede hepimizin gönlünden geçen Kıbrıs’ta bir uzlaşıya varabilmemizdir” diyen  sayın Tatar, federal temelde denemelerinin 50 yıl sürdürüldüğünü , Crans Montana sürecinde olan bitenlerin  herkesin malumu olduğunu kaydetti.  KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Dolayısıyla artık yeni siyasete   gerek vardır. O da egemen eşitlik temelinde Kıbrıs Türk Halkının varlığının, haklarının kabul edilmesiyle resmi müzakerelere geçileceğidir” dedi.  Keza, sayın Ersin Tatar; Kıbrıs Türk Halkına  uygulanan  ambargo ve izolasyonların kaldırılması gerektiğini dile getirmiştir.
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Bizim resmi görüşmelere ancak ve ancak egemen eşitliğimizin kabulüyle geçebileceğimizi BM huzurunda teyit ettim. Biz Kıbrıs’ta yeni milli bir siyaset yürütüyoruz” ifadelerini kullandı. 
Sonuç olarak;  günümüzde hala daha Rum liderliği AB’nin ve BM’nin  devreye girmesinden  ve de görüşmelere 2017’de Crans Montana’da kaldığı yerden devam edilmesinden bahsediyor!.. Gerçek şu ki dün olduğu gibi bugün de Rum liderliği hala daha Enosis’e giden yolu açmanın çabası içindedir. Diğer önemli bir gerçek şu ki; AB’nin Kıbrıs sorununda oynayacağı hiçbir olumlu rolü yoktur..
Rum-Yunan ikilisi “iki devletli siyasi çözüme” ‘hayır’ derken ,  Kıbrıs Türk Halkına düşen görev anavatanımız Türkiye’nin desteğinde bağımsız ve egemen devletimiz  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak ve tanınmasını sağlamaktır..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.