GKRY YENİ LİDERİ NİKOS HRİSTODULİDİS İKİ DEVLETLİ SİYASİ ÇÖZÜMÜ GÖRÜŞMEM DERKEN
22 Şubat 2023 günü GKRY Lideri Nikos Hristodulidis, KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’ta BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ın ikametgahında ilk kez bir araya geldiler. “1+1” formatındaki görüşme saat 11.15’te başlayıp 13.05’te sona erdi.
23 Şubat 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros Gazetesi “Kıbrıs Sorununda İstedikleri ve İstemedikleri-Ersin Tatar’la Görüşmesi Öncesinde Nikos Hristodulidis’in, Colin Stewart’a Söyledikleri” başlıklarıyla geniş yer verdiği haberinde, Avrupa Birliği’nin müzakerelere katılımı ile AB’nin Kıbrıs sorunundaki İki Kesimli İki Toplumlu Federasyon çözümüne nasıl katkıda bulunabileceği, ayni zamanda Kıbrıs müzakerelerinin hemen ve Türkiye’deki seçimlerin yapılması beklenmeden başlamasının, Hristodulidis’in önceki gün Stewart’la görüşmesinde kayda geçirdiği “İsteklerinden bazıları olduğuna” işaret etti.
Kıbrıs sorunundaki tezlerinin temel eksenlerini Stewart’a izah etme fırsatı bulduğunu belirten Hristodulidis’in Stewart’a ilk olarak, Cumhurbaşkanı Tatar’ın önerdiği iki devlet çözüm modelini görüşmesinin söz konusu olmadığını netleştirdiğini yazan gazete, Hristodulidis’in, buna paralel olarak, müzakerelerin Temmuz 2017’de Crans Montana’da kaldıkları yerden devam etmesine hazır olduğunu söylediğini de aktardı.
GKRY Başkanı Hristodulidis’in , BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Stewart’la önceki gün yaptıkları ve yaklaşık 50 dk. süren görüşmede, Kıbrıs sorununun BM kararları temelinde, siyasi eşitliğe sahip iki kesimli, iki toplumlu Federasyon çözümünde ısrarcı olduğunu ve böyle bir çözümün mümkün olduğunu düşündüğünü söylediğini yazan gazete, Hristodulidis’in görüşmede kapalı bölge Maraş konusunu ve BM’nin ilgili kararlarının uygulanması gerektiğini ortaya koyduğunu da kaydetti. Hristodulidis’in müzakerelerin BM himayesinde ayni zamanda AB’nin önemli rolü ve katılımıyla yeniden başlamasına odaklandığını söylediğini de ileten gazete, Hristodulidis’in buna paralel olarak, bugünkü buluşmalarında Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’a , mevcut durumun çözüm teşkil etmediğini ve iki topluma da faydası olmadığı mesajını göndermek istediğini ifade etti.
GKRY Lideri Hristodulidis’in BM Barış Gücü Misyon Şefi Stewart’a , AB’nin de BM çerçevesinde gerçekleştirilen çabada başrol oynaması gerektiğini, çünkü AB’nin “Bir kazan-kazan durumu (win-win situation) meydana getirebilecek teşvikler sunabileceğini izah ettiğini de dile getiren gazete, Hristodulidis’in Türkiye’nin AB süreci çerçevesinde AB’den birçok talebi olduğunu ve Türkiye’nin de Kıbrıs sorununun çözümünden fayda sağlayabileceğini söylediğini de iletti.
Habere göre Hristodulidis, BM’nin iki kesimli iki toplumlu federasyon çözümü dışındaki herhangi bir başka bir şeyin seçenek olmadığı mesajını göndermesinin önemli olduğunu da dile getirdi. Öte yandan Stewart’ın sürecin ilerleyebilmesi için teşviklerde bulunulması amacıyla, AB’nin BM himayesindeki sürece katılımına ilişkin öneriyi memnuniyetle karşıladığını bununla birlikte “BM’nin uluslararası örgütün kararı uyarınca , iki kesimli, toplumlu federasyon çözümünü desteklediğini” söylediğini aktardı.
Kıbrıs sorunundaki olguları çok iyi bildiğini dile getiren Hristodulidis “Kendileri açısından mevcut durumun vatanın geleceğini teşkil etmediği gibi , Kıbrıs sorununun çözümü de olamayacağını yineleyen Hristodulidis, başkanlığa seçilmesinden önce hayata geçirilmeye başlanan bir planlama bulunduğunu ve devam edeceklerini sözlerine ekledi.
23 Şubat 2023 günü, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Colin Stewart’la görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar; 23 Şubat günü GKRY Lideri Nikos Hristodulidis ile yapacağı toplantının amacının “Bir tanışma, bir görüşme ve ileride yapılacak birtakım görüşmelere alt yapı hazırlığı yapmak ve teknik komitelerin daha fazla faydalı olabilmesi için iki liderin arasında diyaloğun kurulması olduğunu” söyledi.
Görüşme öncesi günlerde yapmış olduğu açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Bu Görüşmeye Katılacağız” diyerek Kıbrıs Türk Halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesiyle ancak Kıbrıs’ta resmi müzakerelere başlanabileceğini yineledi ve bunu bugünkü buluşmada da söyleyeceğini Stewart’a ifade ettiğini dile getirdi.
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Benim siyasetimi zaten herkes biliyor; iki devletin işbirliği ile ancak Kıbrıs’ta bir anlaşma olabileceğini ve Kuzey’deki devletin mutlaka egemen olması gerekir.. Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü.. Bu noktalarda bir anlayış gelişirse ve kabul edilirse o zaman resmi müzakerelere geçebiliriz” diye devam etti.
Yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; GKRY’nin yeni lideri Nikos Hristodulidis; “Görüşmelere Temmuz 2017’de kaldığı yerden devam edelim” diyor. GKRY liderliği çözümsüzlüğe oynayarak statülerinin devamını hedeflemektedirler. Dünden bugüne Rum liderliği 59 yıldan beridir 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin eşit ortağı olan Kıbrıs Türk halkını zaman içinde çökmesini hedefledi ve görüşme sürecinde zamana oynadı. Kıbrıs Türk halkının ortaklıktan feragat edecek duruma gelmesini beklediler. Ama ne yazık ki dünden bugüne yıktıkları 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin egemeni olarak kabul gören Rum Halkı, öncelikle 24 Nisan 2004 Annan Planına ‘Hayır’, derken Kıbrıs Türk Halkı ‘Evet’ dedi. Ama ‘hayır’ diyen Rumlar 1 Mayıs 2004’te AB’ne üye olarak kabul edilirken yaşanan bu gelişmelerle Kıbrıs’ta çözümsüzlüğe bir kör düğüm atılıyordu..
Gerçek şu ki; BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararı durdukça Kıbrıs Türk halkının ‘eşit’ ortaklık hakkını alması mümkün değildir. Rum-Yunan ikilisine göre Kıbrıs Türk halkı ile Rumlar eşit olamaz, Kıbrıs Türk Halkı ‘azınlık’ haklarına razı olmalıdır.
23 Şubat 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ile görüşmesi öncesi yapmış olduğu açıklamada GKRY’nin yeni Başkanı Hristodulidis “AB’nin müzakerelere katılımı ile AB’nin Kıbrıs sorunundaki iki kesimli, iki toplumlu federasyon çözümüne katkıda bulunabileceğini, ayni zamanda Kıbrıs müzakerelerinin hemen Türkiye’deki seçimler beklenmeden başlanmalı” dedi.
“Rumlar Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşru egemenidir” diyen Hristodulidis, mevcut durumun vatanın geleceğini teşkil etmediği gibi , Kıbrıs sorununun çözümü de olamayacağını vurgulayarak , hiçbir zorluğu göz ardı etmeden , çıkmazın aşılması için elinden geleni yapacağını söylediğini iletti.
GKRY’nin yeni Başkanı Nikos Hristodulidis’in hedefi Rum-Yunan ikilisinin hegemonyasını Kuzey Kıbrıs’a yaymaktır. Gerçek şu ki, Rum-Yunan ikilisinin dün olduğu gibi bugün de öncelikli hedefi “Garanti Antlaşmalarının iptal edilmesi, Türk askerinin adadan tamamen çekilmesi, tüm Rum göçmenlerin evlerine ve mülklerine dönmesi ve de Türkiye’den gelen göçmenler geri dönmelidirler. Nikos Hristodulidis’in hedefi AB müktesebatına uygun bir siyasi çözümdür. Diğer bir değişle hedeflenen siyasi çözümde serbest dolaşım, serbest yerleşim, serbest mal ve mülk edinme kısıtlanması olmayacaktır. Bunun da hedefi Ada genelinde hiçbir bölgede Kıbrıs Türk Halkının çoğunlukta olacağı bir bölge olmamasını sağlamaktır, 1974 Barış Harekatından beri var olan iki bölgeliliği ortadan kaldırmaktır.
Bu şartları içeren bir siyasi çözümü hedefleyen Rumların yeni lideri Hristodulidis 23 Şubat Perşembe günü gerçekleşen görüşme günü öncesinde şartlarını dile getireceğinin mesajını verirken KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar da Kıbrıs Türk halkının hedefinin bağımsız ve egemen devletimiz KKTC’nin yaşatılmasını ve taraflar arası görümeler başlamadan önce Rumların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıması şartını dile getiriyordu..
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığına seçilen Nikos Hristodulidis ile KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’ın tanışma amaçlı ilk buluşması 23 Şubat günü gerçekleşti. Görüşmede KKTC Cumhurbaşkanının görüşmecisi sayın Ergün Olgun , GKRY Liderine de Anastasiadis’in gününde de görevde olan görüşmeci Menelaos Menelau eşlik etti. Görüşmede ayni zamanda BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart da hazır bulundu.
Görüşme öncesi günlerde olası bir siyasi çözüm için hedeflerini açıklayan GKRY Lideri Hristodulidis:
“1-Kıbrıs Cumhuriyeti devam edecek ve de yapılacak bir anlaşma ile Federal bir devlete dönüşecek,
2-Yapılacak Antlaşma AB müktesebatına uygun olacak,
3- Garanti Antlaşmaları iptal edilecek . Sıfır asker sıfır garanti ilkesi uygulanacak.” Diyor.
Her şeyden önce Hristodulidis; ELAM, DİSİ, DİKO ve DİPA’nın da desteğini alan bir liderdir. GKRY yeni lideri Hristodulidis de 50 yıldan beri sonuç vermeyen Federasyon görüşmelerine 7 Temmuz 2017’de Crans Montana’da sonuçsuz kalan BM Parametreleri çerçevesinde devam etmeyi hedefliyor.
23 Şubat tarihinde GKRY Lideri Hristodulidis ile gerçekleşen görüşmesinin ardından yapmış olduğu açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: Buluşma gayrı resmi bir tanışma toplantısı şeklinde olmuştur. Kıbrıs konusunda resmi görüşmelere ancak ve ancak egemen eşitliğimizin kabulüyle katılacağımızı yeniden ifade ettim” diyen sayın Ersin Tatar, Kıbrıs’ta uzlaşının gerçekler temelinde olabileceğini Hristodulidis’e anlattığını, görüşmenin resmi değil, gayrı resmi bir görüşme olduğunu kaydetti.
“Uzun vadede hepimizin gönlünden geçen Kıbrıs’ta bir uzlaşıya varabilmemizdir” diyen sayın Tatar, federal temelde denemelerinin 50 yıl sürdürüldüğünü , Crans Montana sürecinde olan bitenlerin herkesin malumu olduğunu kaydetti. KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Dolayısıyla artık yeni siyasete gerek vardır. O da egemen eşitlik temelinde Kıbrıs Türk Halkının varlığının, haklarının kabul edilmesiyle resmi müzakerelere geçileceğidir” dedi. Keza, sayın Ersin Tatar; Kıbrıs Türk Halkına uygulanan ambargo ve izolasyonların kaldırılması gerektiğini dile getirmiştir.
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Bizim resmi görüşmelere ancak ve ancak egemen eşitliğimizin kabulüyle geçebileceğimizi BM huzurunda teyit ettim. Biz Kıbrıs’ta yeni milli bir siyaset yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Sonuç olarak; günümüzde hala daha Rum liderliği AB’nin ve BM’nin devreye girmesinden ve de görüşmelere 2017’de Crans Montana’da kaldığı yerden devam edilmesinden bahsediyor!.. Gerçek şu ki dün olduğu gibi bugün de Rum liderliği hala daha Enosis’e giden yolu açmanın çabası içindedir. Diğer önemli bir gerçek şu ki; AB’nin Kıbrıs sorununda oynayacağı hiçbir olumlu rolü yoktur..
Rum-Yunan ikilisi “iki devletli siyasi çözüme” ‘hayır’ derken , Kıbrıs Türk Halkına düşen görev anavatanımız Türkiye’nin desteğinde bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak ve tanınmasını sağlamaktır..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..