banner913
banner932
banner1032

İşsizlik Endişesi

banner1020

Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner: “Enflasyon ile mücadele konusunda hiçbir bilgisi olmayanlar yönetiyor bizi. Bundan en çok düşük gelirli kesim etkilenecek. İşletmeler de rekabetçiliğini yitireceği için küçülecek; küçülme ile işsizlik bizi vuracak”

banner1045
İşsizlik Endişesi

banner971
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği  açıklamasında, zamların işletmeler üzerindeki baskısına dikkat çekti. 
Özellikle asgari ücrete uygulanan zamların, işletmelerin rekabet gücünü azaltarak küçülmeye ve daralmaya neden olabileceğini ifade eden Çağıner, Enflasyonla mücadele adı altında alınan kararların, düşük gelirli kesimi olumsuz etkilediğini ve işsizlik riskini artırdığını vurguladı.
Çağıner'in açıklamasının tam metni şöyle: 
“Her yerde zam haberleri var, ve zamlar asgari ücrete uygulanan zammın üstünde; bunun sonucunda ise bir sonraki HP şimdikinden daha fazla çıkacak, çok doğal olarak. Çok doğal olarak halk, enflasyondan ezildiği için HP üstünde ilave zam ihtiyaç duyulacak. Ekonomiden çok anlayan hükümet de kahramanlık yaparak bu zammı verecek (muhalefet de bastıracak). Günün sonunda bir döngü içine gireceğiz, ki zaten girdik. Enflasyon ile mücadele konusunda hiçbir yetkinliği ve bilgisi olmayanlar yönetiyor bizi. Maalesef, bundan en çok düşük gelirli kesim etkilenecek. İşletmeler de rekabetçiliğini yitireceği için de mecburen küçülecek; işin ilginç kısmı talep varken küçülecek (iç talepten bahsetmiyorum). Daralma ve küçülme ile işsizlik bir süre sonra bizi vuracak. İşin ilginç tarafı, TL'yi kullanan Türkiye'deki enflasyon ile bizim enflasyon arası makas açılacak, ve iş yapmadan beklemek en mantıklısı olacak. Yönetmek için bilgi lazım, bilgisi olmayanın da en basit olarak bilene sorması gerekiyor. Bu ülkenin yönetilme sorunundan önce EGO sorunu var. Bilmeyenin bildiğini sanması, beceriksiz ve bilgisiz olmasından daha büyük bir tehlike. Kısacası, girdap içine girdik.”


“Asgari ücret de yetersiz kalacak”

Ticaret Odası As Başkanı ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşverenler Sendikası Üyesi Ali Başman, asgari ücretin mevcut şartların devam etmesi halinde yine yetmeyeceğini belirtti

Kıbrıs Türk Ticaret Odası As Başkanı ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşverenler Sendikası Üyesi Ali Başman, BRT Canlı Yayını’da soruları yanıtladı. Başman, asgari ücretin uzlaşı ile belirlendiğini belirterek, "Mevcut koşullar devam ederse, kısa sürede belirlenen asgari ücret de yetersiz kalacak" dedi.
Asgari Ücretin 24 Bin TL’ye çıkmasına destek verdiklerini belirten Başman, “Asgari ücretle geçinen insanımızın alım gücüne destek olmaya çalıştık” dedi. Başman, koşulların zor olduğuna değinerek, "Ülkedeki ekonomik yapının değişmesi gerekiyor. Maalesef enflasyon sarmalı kısa sürede alım gücünün düşmesine neden oluyor" dedi.
Asgari Ücretin mevcut şartların devam etmesi halinde yine yetmeyeceğini belirten Başman, gereksiz fonların, maliyetlerin aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi. Hükümetin asgari ücretin oy birliği ile belirlenmesinden memnun olduğuna dikkat çeken Başman, "Ancak memnun olmak yetmez. Hükümetin de yapması gerekenler var. Doğru alanlara teşvik sistemi uygulamak, KDV oranlarını düşürmek, gereksiz fonlardan vazgeçilmesi, vergi adaletinin sağlanması atılması gereken ilk adımlardır. Bu adımlar atılmadığı sürece, asgari ücretle geçinmek zorunda kalan vatandaşlarımız kısa süre içerisinde yine krize girecektir. Alım gücünü yükseltecek tedbirler son derece önemli" dedi.
Başman, “ Asgari ücretle alım gücünü artırmaya çalıştık ama yetmez. Hayat pahalılığı yüzde 30’lara, 40’lara gelirse asgari ücrete artışın anlamı kalmayacak. Kısır döngü devam edecek” diye konuştu.
Soru üzerine Başman, “Asgari ücreti 24 Bin TL yapmamızla ilgili çalışanlardan çok olumlu görüşler aldık. Bunu karşılayamayacak esnaf olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sigortaya prim desteğinin artması lazım. Kapsam içi olan sektörlerde en az yüzde 50 olması lazım. Bu ülkede çok sayıda küçük işletmeler var. Bunların korunması gerekiyor. Aksi iflas ya da işsizlik olarak yansıyacak. Hükümet bu konuda da hassas olmalı” ifadesini kullandı.
Piyasasın ucuzlaması için devletin de atması gereken adımlar olduğuna işaret eden Ali Başman, enflasyon muhasebesi uygulanmasını istediklerini ifade etti
Başman, “Bu ülkede en az yüzde 50 kayıt dışılık var. Bunun önüne geçilmesi, bununla ciddi mücadele edilmesi şart. Çünkü devlet ciddi maddi kayıp yaşıyor” dedi.


 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.