UBP Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel’e yakınlığı ile bilinen ve “sahte diploma” soruşturması kapsamında mahkemeye çıkarılması sürecinde kendisine “ayrıcalık” tanındığı konusuyla gündeme gelen Fatma Ünal (Juju), şimdi de “usulsüzlük” iddialarıyla mahkemelik oldu.

BM’den çifte standart BM’den çifte standart

Ünal’ın 573 oy ile Girne Kadın Kolları Başkanı seçildiği kongre çeşitli usulsüzlük iddialarıyla yargıya taşındı.

Başkanlık seçimlerinde Fatma Ünal’a karşı aday olan ve seçimi kaybeden Müge Değirmencioğlu Yücetürk’ün şikâyeti doğrultusunda, hem UBP hem de Ünal’a karşı dava açılmış durumda. Mahkemeye taşınan iddialar arasında; “Başbakanlık personellerinin, oy veren kişilere müdahale etmesi, divan üyesi olmayan bir kişinin oy pusulalarına müdahale etmesi, divan üyesi olmayan bir kişinin oy pusulalarına müdahale etmesi, erkek bir şahsın oy kullanması, kimlik kartı ibraz etmeyen kişilerin oy kullanması” gibi çarpıcı suçlamalar yer alıyor.

Mine Yücetürk’ün avukatları, “seçime şaibe karışabileceği” iddiaları üzerine, seçim günü ve öncesini yakından takip etti. Avukatlar, bu süreçlerde yaptıkları itirazların dikkate alınmadığı iddiasıyla konuyu mahkemeye taşıdı.

İddialar, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargıç huzurunda dinlendi. Mahkeme, ilk davayı 9 Eylül tarihine erteleyerek, karşı tarafın savunma hakkını kullanmasına karar vermişti. Yücetürk’ün avukatları, ilk olarak kongreye ilişkin ara emri kararı alarak yürütmeyi durdurmayı hedefliyor. Ana hedef ise, seçimin iptal edilerek tekrarlanması yönünde…

Söz konusu davayla ilgili duruşma dün de Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görüşüldü. Fatma Ünal’ın Ulusal Birlik Partisi Girne Kadın Kolları Başkanı seçildiği kongreye yönelik çeşitli usulsüzlük iddialarıyla başlayan hukuk davası 18 Eylül’e ertelendi.

İDDİALAR ÇARPICI… “BAŞBAKANLIK PERSONELLERİ, OY VEREN KİŞİLERE MÜDAHALE ETTİ”

Seçim günü gözlemlediklerini iddia ettikleri şaibeleri de aktaran avukatlar, ilk olarak divan üyesi olmayan bir kişinin oy pusulalarına müdahale ettiğinin görüldüğünü, bu durumun fotoğraflandığını ve mahkemeye sunulduğunu, mahkemenin de emare olarak aldığını belirtti. Seçimin saat 18.00’de bitecek olmasına rağmen, oy kullanma süresinin uzatılması yönünde kararlar alındığı söyleyen avukatlar, bu durumun da usulsüz olduğunu öne sürdü.

KKTC kimlik kartı ibraz etmeyen kişilerin oy kullandığının gözlemlendiğini iddia eden avukatlar, bazı kişilerin birden fazla kimlikle oy kullandığının da seçim sırasında gözlemlendiği söyledi. Avukatların ortaya attığı önemli iddialardan biri de, erkek bir şahsın “oy kullanması” oldu.

Başbakanlıktan bazı personellerin kongre günü oy verme işleminin gerçekleştiği alanda bulunduğunu söyleyen avukatlar, söz konusu şahısların, oy veren kişilere müdahale ettiğini de iddia etti.

Avukatlar ayrıca, Müge Yücetürk için seçim alanında bulunan gözlemcilerin gözlem yapmalarının engellendiği de öne sürdü. Yücetürk’ün avukatları, tüm bu iddiaları mahkemeye taşımış durumda. Avukatlardan biri, soru üzerine iddialarının “tanık veya fotoğraflarla desteklendiğini” de belirtti.

11 İLÇENİN SEÇİMLERİ MAHKEMELİK

Öte yandan UBP’nin kurultay sürecinde toplamda 11 ilçenin seçimleri, çeşitli şaibe iddiaları üzerine mahkemelik olmuş durumda.

Bu davalardan 9’unda ilgili örgütler için geçici ara emirleri verilirken, Lefkoşa Kadın Kolları Örgütü’nün duruşması ise tamamlanarak ara emri kesinleşti. Ara emri kararlarının, 21 Eylül’de gerçekleşecek UBP kurultayını etkileyip etkilemeyeceği konusuna ise mahkeme karar verecek.