İşte 2014te en çok silah satın alan o ülke

IHSnin açıkladığı rapora göre 2014 yılında en çok silah satın alan ülke Suudi Arabistan oldu IHS adlı uluslararası ekonomi araştırma ve analiz kurumunun raporuna göre, İranın Ortadoğuda artan nüfuzundan...

IHSnin açıkladığı rapora göre 2014 yılında en çok silah satın alan ülke Suudi Arabistan oldu

IHS adlı uluslararası ekonomi araştırma ve analiz kurumunun raporuna göre, İranın Ortadoğuda artan nüfuzundan endişe duyan Suudi Arabistan, 2014te silah ithalatı için ayırdığı bütçeyi bir önceki yıla göre yüzde 54 artırarak 6.5 milyar dolara çıkardı. Suudi Arabistan bu rakamla silah ithalatına 5.8 milyar dolar harcayan Hindistanı geride bıraktı. 
 
IHSnın tahmini sevkiyat bilgilerine dayandırdığı verilere göre, Suudi Arabistanın 2015te de silah ithalatını yüzde 52 artırarak 9.8 milyar dolar harcama yapması bekleniyor. 
 
IHSnın raporunu hazırlayan editör Ben Moores, “Bu kesinlikle eşi görülmemiş bir şey. Bölgede politik gelişmeleri görüyorsunuz, aynı zamanda elinizde petrol var. Bu, zengin ülkeleri kendilerini silahlandırmaya ve bölgedeki gelişmelere bakışını değiştirmeye doğru itiyor” dedi. 
 
Jeopolitik gelişmelere göre silah ithalatı 
 
Notre Dame Üniversitesi Kroc Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı David Cortright ise, Suudi Arabistanın Ortadoğunun değişime uğrayan jeopolitik gelişmelerine göre kendisi için bir savunma cephesi kurduğunu ifade etti. Cortright, bölgede IŞİDe karşı savaş başlatan ABDnın müttefiki olarak kalmaya çalışan Suudi Arabistanın, İranın nükleer müzakerelerinin başarıya ulaşması ve İrana yaptırımların kalkması halinde, bu ülkenin bölgede nüfuzunun daha da artmasından endişelenerek silah donanımını artırmaya çalıştığını dile getirdi. 
 
ABD, Ortadoğuya 2013te 6 milyar dolar olan silah ihracatını 2014te 8.4 milyar dolara çıkarmıştı. 
 
Suusi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) 2014te silah ithalatının toplamı, tüm Batı Avrupanın silah ithalatını geçerek 8.7 milyar dolara ulaştı. 
 
‘Ortadoğuda fırtına bekliyoruz 
 
Suudi Arabistanın İranın nükleer silah hırsından endişe duyduğunu söyleyen Cortright, “Güvenlik açısından objektif bakmak gerekirse, ‘düşmanımın düşmanı dostumdur söyleşindeki gibi Suudi Arabistanın bölgede IŞİD tehdidini bitirmek için İran ile işbirliği yapması lazım” dedi. 
 
Silah ithalatı raporunu hazırlayan Moores, İranın bölgede artan nüfuzunun yanı sıra Suudi Arabistanın silah ve savunma sistemlerini geliştirmek konusunda hırslı davranmasından dolayı bölgede mezhepçiliğin artacağını ve çatışmaların daha da büyüyeceğini ifade etti. Moores, “Hepimiz Ortadoğuda bir fırtına bekliyoruz” dedi. 
 
Suudi Arabistanın gelişmiş sistemleri kullanma gücünü artırdığını söyleyen Moores, ülkenin artık gelişmiş teknoloji uzmanı, araştırmaları ve sistemleri elde ettiğini dile getirdi. 
 
Uluslararası silah ticareti, 2013te 56 milyar dolar olarak kaydedilirken 2014te 64.4 milyar dolara ulaşmıştı. 
 
Silah ihracatında zirve ABDnin 
 
IHSnin verilerine göre, ABD silah ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 19 artırarak 23.7 dolarlık ihracat hacmiyle silah ihracatında birinci. Rusya ise silah ihracatını yüzde 9 artırarak 10 milyar dolar ihracat hacmiyle ikinciliğe sahip. İngiltere, Almanya, İtalya, İsrail, Çin, İspanya ve Kanada dünyanın en fazla silah ihracatı yapan 10 ülkesinin içinde yer alıyor. 
 
En çok silah ithalatı yapan ülkeler listesinin Suudi Arabistan ve Hindistandan sonraki kısmında ise Çin, BAE, Tayvan, Avustralya, Güney Kore, Endonezya ve Türkiye yer alıyor. 
Daha Fazla Haber