“Tarımsal üretim iflas bayrağını çekti"

Ziraat Mühendisleri Odası, ülkede tarımsal üretimin iflas bayrağını çektiğini vurguladı

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (KTMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası, KKTC’de tarım üretimin “SOS verdiğini” kaydederek, hükümeti eleştirdi. Oda Başkanı Erkut Uluçam, ülkede tarımsal üretimin “iflas bayrağını çektiği” ifade edildi.

Uluçam, açıklamasında tarımda yaşanan sorunların başında, betonlaşma, üretim maliyetlerinin yüksekliği ve gerekli tarım politikalarının olmaması geldiğini kaydetti. Uluçam, üreticilerin bu koşullarda ayakta kalmalarının imkânsız hale geldiğini belirtti.

Erkut Uluçam, narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunlara değinerek, Asya Turunçgil Psillidi salgını bahanesiyle narenciye ürünlerinin pazarlanamadığını, bunun sonucunda üreticilerin büyük zarar gördüğünü belirtti.

Ülkede 120 bin ton narenciye üretildiğini, ancak 40 bin tona yakınının dalında kaldığını söyleyen Uluçam, üreticilerin hala ödemelerini alamadığını ve sulama maliyetlerinin de metreküp başına 14 TL gibi yüksek fiyatlara ulaştığını vurguladı. Uluçam, “Kesim yapmaya gelen işçiler kaçak mıydı değil miydi derken sezon bitti, yeni sezonda yeni maceraları dört gözle bekliyoruz” dedi.

Enginar üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara da işaret eden Uluçam, enginarın ihracatta rakipsiz bir ürün olmasına rağmen, bu yıl taze enginar ihracatının zar zor gerçekleştirildiğini belirtti. Uluçam, “Üreticimiz konserve yaparak malını satacak diye büyük bir müjdeyle duyurulan faaliyetlerin altı doldurulmadı ve sonuç olarak enginar üreticisinin defteri dürüldü” dedi.

Uluçam, harup üreticilerinin de benzer sorunlar yaşadığını belirterek, Binboğa'daki yapısal sorunlar bahane edilerek üreticilerin sesinin duyulmadığını ve harupların ambarlarda farelere yem edildiğini söyledi. Uluçam, “Hem insan hem de hayvan beslenmesinde kullanılan çok kıymetli harup ürünü kaderine terk edildi” dedi.

Nar üretiminde de benzer sorunların yaşandığını ifade eden Uluçam, 10 yıl önce 2 bin 500 dönümde yapılan nar üretiminin, yanlış tarım politikaları sonucu 600 dönüme kadar düştüğünü ve üretilen narın sadece 200-250 tonunun iç piyasaya yettiğini belirtti. Eğer ihracat kapısı açılmazsa, nar ürününün 2/3'ünün farelere yem olacağını söyleyen Uluçam, hükümetin bu konuda ne yapmayı planladığını sorarak, nar üreticilerinin tazmin edilip edilmeyeceğini merak ettiklerini ifade etti.

Erkut Uluçam, hükümetin ithalat politikalarını da eleştirerek, ithalatı serbest bırakmanın yerli üreticiyi daha da zor durumda bıraktığını söyledi. Türkiye'den “3 kuruşa” alınan ürünlerin, piyasada fahiş fiyatlarla satıldığını dile getiren Uluçam, piyasadaki esas pahalılığı yaratanın aracılar olduğunu vurguladı. Yerli üreticilerin ürünlerinin pahalıya satıldığını belirten Uluçam, hükümetin bu durumu kontrol edemediğini ve ithalatın fiyatları düşürmediğini ifade etti.

Daha Fazla Haber