Güncel

HALKIN SESİ sordu, gençler yanıtladı: 'Gelecek yok'

HALKIN SESİ sordu, gençler yanıtladı:  'Gelecek yok'
Abone Ol

Fehime ALASYA

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda söz gençlerdeydi. HALKIN SESİ’ne konuşan liseli gençlerin kaygıları, beklentileri, 19 Mayıs kutlamalarına ilişkin düşünceleri ve ilgisizlikten yakınmaları dikkat çekti.

Gençlerin en büyük sorununun ‘Madde bağımlılığı’ olduğu konusunda hemfikir olan liseliler, devletten ve ailelerden daha fazla ilgi bekliyor.

Aileleri ve gençleri bilgilendirici çalışmaların artırılması gerektiğine dikkat çeken gençler, bu durumun derhal önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Madde bağımlılığının altında yatan en büyük etkenin ise ‘aileler’ olduğunu düşünen öğrenciler gençliğin ‘başıboş’ bırakıldığını savundu. Gençlik bayramını kutlayan gençlerden birçoğu ise kutlamaların içeriğini eleştirdi ve “Bu kutlamalar güneş altında yapılıyor ve öğrenciler adeta mecburiyetten gidiyor. Festival havasında, eğlenceli kutlamalar yapıp bu törenlere olan gönüllü katılımı artırsalar çok daha güzel olacak” şeklinde konuştu.

Madde bağımlılığının yanı sıra işsizlik kaygısı taşıyan bazı gençler ise “Motivasyonumuz düşüyor, gelecek için kaygılarımız var, çoğu genci görüyoruz, mezun oluyor ve iş bulamıyorlar, bunları görüce korkuyoruz” diyorlar.

Gençliğin içinde bulunduğu durumu HALKIN SESİ’ne değerlendiren liselilerin acımasız eleştirileri dikkat çekti.

 

 

Gençler ne dedi? Gençler ne dedi? Gençler ne dedi?

 

 

Fatma Evrenoğlu:

Ben yapı bölümünde okuyorum. Bölümümde sıva, boya, yapı işleri falan öğreniyoruz. Bölümüm değişik bir bölüm, uygulamalı olarak birçok şey yapıyoruz. Mezun olduktan sonra da bu işe devam etmek istiyorum. Tekniker olabilirim, işimi yapıp ileride kendi işimin sahibi olabilirim, geleceğe dair güzel planlarım var, bu doğrultuda üniversiteye de gidip eğitime devam edip ardından işimi yapmaya başlamayı planlıyorum. Bence gençliğin en önemli sorunu madde bağımlılığıdır. Küçük bir ülkede yaşıyoruz, sosyal medyada gördüğümüz olumsuz şeyler, biz gençleri çok etkiliyor. Hocalara saygısızlık, okuldan kaçma gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Madde bağımlılığı da dâhil birçok olumsuz davranışlar kimi zaman medyadan örnek teşkil edebiliyor.

 

 

Ferhat Kızmaz:

Altıncı sınıfım, 19 Mayıs’ı kutladığımız bu günlerde gençlerin madde bağımlılığı bizi oldukça üzüyor. Birçok genç sigara içiyor. Bence genele yansıyan tüm sorunlar özelden, ailelerden çıkıyor. Aileler daha dikkatli olmalı diye düşünüyorum.    

 

 

Arif Güneş:

Elektrik bölümünde okuyorum, gelecekte mesleğim üzerine elektrik işi yapmayı düşünüyorum. Çoğu zaman iş bulamayacağım konusunda ön yargılar alıyorum ve moralim bozuluyor. Bu benim motivasyonumu düşürür ama izin vermemeye çalışırım. Gelecek için de endişe ediyorum. Kimileri de iş bulacağımızı söyleyip bizi rahatlatıyor. Burada en büyük görev ailelere düşüyor. Abim de elektrik mühendisliği okuyor. Ben bu bölümü bitirip abimle çalışmayı, birlikte iş kurmayı hayal ediyorum.

 

 

Halil İbrahim:

Mobilya bölümündeyim, dokuzuncu sınıfa gidiyorum. Bu bölümü seçmemdeki neden önceden de bu bölümde biraz çalışmıştım tatillerde.

Bu bölümü seviyorum, evde de fırsat buldukça küçük şeyler yapıyorum. Tatillerde ailemin yanında çalışıyorum, dülger yanında. Bu bölümden sonra iş hayatına atılmak istiyorum, okumaya devam etmeyeceğim. Buradan sonra iş hayatına girip ya başkasının yanında çalışacağım ya da kendi dükkânımı açacağım. Bence gençlerin en büyük sorunları madde bağımlılığıdır, sigara ve daha kötü şeyler. Devlet bu bağımlılar üzerine daha farklı çözümler üretebilir, tedavisi, bilinçlendirmesi, aile içi eğitimi, her şey gözden geçirilmeli. Daha fazla seminer, bilgilendirici toplantılar yapılmalı.

 

 

 

Alparslan Eminağa:

Mezun olduktan sonra ne yapacağımı hiç düşünmedim. Şu an lise ikiyim, üniversiteye devam etmeyi düşünürüm. Gençlerin sorunları daha çok psikolojik sanırım. Aileler ve devlet daha ilgili olmalı.  

 

 

Şükrü Erkan:

Gençliğin çoğu okula gitmek istemiyor, ders çalışmıyor. Gençler hazıra alıştı veya alıştırıldı. Her şeyi hazır bekliyor. Arkadaşını görür, derse girmez, gezer, o da etkilenir. Bunu sağlayan aileleridir diye düşünüyorum, gençler bu kadar rahat bırakılmamalı. Benim hedeflerim var ve bu doğrultuda çalışıyorum. Okul dışında da etkinliklere katılıyorum ama okulumu, derslerimi ihmal etmiyorum. Gelecek için kaygılarımız var evet, çoğu genci görüyoruz, mezun oluyor ve iş bulamıyorlar, bunları görünce korkuyorum. 

 

 

Manolya Aral:

Gelecek kaygısı taşımıyorum, eğitimimi tamamladıktan sonra kendime güzel bir iş bulabileceğime inanıyorum çünkü sorumluluklarımı yerine getiriyorum. Derslerime çalışıyorum bu yüzden kendime güveniyorum, gelecek kaygım yok. Bence gençlerin çok erken yaşta sigara içmeye başlaması, madde bağımlılıkları, zamanlarını iyi yerlerde geçirmemeleri büyük bir sıkıntı. Anne babaların gençleri başıboş bıraktığını düşünüyorum. 19 Mayıs kutlamalarını çok yerinde bulmuyorum. Bazı öğrenciler düzenlenen etkinliklere katılmak istemiyor, herkes sıcakta perişan oluyor. Bu kutlamalar yapılmasın demiyorum, yapılabilir ama farklı şekillerde yapılabilir. Mesela bir festival havasında, kutlama, konser, eğlence mahiyetinde yapılabilir. Hem yasal kutlamalar hem de farklı aktivite veya kutlama ile bu törenler gerçekleştirilmeli.

 

 

 

 

Mustafa Özdemir:

Elektrik bölümünde okuyorum. Sadece bu bölümde okumakla kalmıyorum, evde annemin elektrik malzemelerini tamir ediyorum. İleride de beden öğretmeni olmayı düşünüyorum, kendi bölümümü hobi olarak yapıyorum. Bence devlet biz gençlere sahip çıkmıyor. Mesela ben 18 yaşındayım, 16 yıldır buradayım ama vatandaş değilim. Çok fazla yasal zorluklar çekiyorum ve bunların iş hayatımda da karşıma çıkacağını düşünüyorum. Çevremde vatandaş olmayan gençlerin sigortasız, güvencesiz çalıştırıldığını duyuyorum ve kendi geleceğim için kaygılanıyorum. Bence genel olarak bu ülkede gençlerin sorunları madde bağımlılığıdır. Çevremizde birçok genç var, sigara içiyor ve bu çok yaygın.

 

 

 

Mehmet Kızmaz:

Gençlerimiz bet ofis veya internet kafelere takılıyor, sigara içiyorlar, onlara bu kötü alışkanlığı kazandıranlar da okul çevrelerinde dolaşıyor kimi zaman.

 

Anne ve babalar daha ilgili olmalı, anne ve babalar daha dikkatli davranıp örnek olmalı, sonra da çocuklarını kontrol etmeli, yakından ilgilenmeliler. Geleceğim için hiçbir kaygım yok ve kendime güveniyorum, bizim sorumluluklarını yerine getiren gençlere ihtiyacımız var, sosyal hayatımızı da yaşamalıyız ama derslerimizi de ihmal etmemeliyiz.