HALKIN SESİ 80 YAŞINDA

Abone Ol

“Halkın Sesi” gazetesinin ilk sayısı, 14 Mart 1942, Cumartesi gün çıktı. Dr. Fazıl Küçük, Halkın Sesi gazetesini çıkarmaya başladığı zaman henüz 36 yaşında genç bir doktordu.
1942 yılında, Kıbrıslı Türkler’e ait bir gazete maalesef yoktu. Söz gazetesi, sahibi Remzi Okan’ın vefatından sonra kapanmıştı. Kıbrıslı Türklere ait olan diğer bir gazete “Masum Millet” ise çok daha önce yayın hayatına son vermişti.
Avrupa’da 2. Dünya savaşının  sürdüğü o yıllarda, Sömürge Yönetimi altındaki Kıbrıslı Türklerin kendi dilinde, kendi sesi olabilecek bir yayın organı bulunmuyordu.  Halkın Sesi’nin 40. Yılında Hikmet Afif Mapolar, gazetenin yayına başladığı günlerdeki Türk toplumunun durumunu şöyle tanımlıyordu:
“Toplumun ne siyasi bir partisi ne de bir örgütü vardı. Her türlü kuruluştan yoksun bir toplumdu bu toplum…”
Dr. Fazıl Küçük, İngiliz sömürge yönetimine Türkçe gazete çıkarmak izni için baş vurduğunda çok da umutlu değildir. Sıkıntılı bir bekleyişten sonra, İngiliz yetkilinin “Kimliğini pek ala biliyorum. Dosyan epeyce kabarık. Nazik bir zamanda hükümeti boş yere meşgul etmeyeceksin, bizlere yardımcı olmasan bile kamuoyunu alet olarak kullanmayacaksın” ültimatomu ile gazete çıkarma iznini alır.
Dr. Fazıl Küçük çıkaracağı gazeteye halkın sesini duyuracak bir gazete olması dileğiyle “Halkın Sesi” adını verir. Gazete için hazırlıklara başlar, kapanan Söz gazetesinin matbaa malzemeleri ve baskı makinesini alarak işe koyulur.
Gazetenin ilk sayısı olan 14 Mart 1942 tarihli Halkın Sesi’nde Dr. Küçük şöyle yazar:
“Artık “Söz” yaşamıyor. Memleket dilsizdir. Biz Türk halkı, dünyanın bu karışık ve karanlık günlerinde etrafımızda olup bitenlerden habersiz boşluk içindeyiz. İşte bu büyük noksanlığı düşünerek huzurunuza çıkıyorum. Memleket bize kendine borçlu olduğumuz vazifeleri ödememizi emrediyor.”
80 yıl önce Dr.Küçük, Halkın Sesi’nde çıkan her yazıyı dikkatli bir şekilde değerlendiriyor, İngiliz Sömürge yönetiminin ağır baskısı altında geçen bu yıllarda , mahkeme konusu olabilecek yazılardan özenle kaçınıyordu. Bu yıllar, İngiliz yönetiminin Kıbrıs Türk toplumunu,” İslam Cemaatı “adı altında tanımladığı ve sömürge hukukunun geçerli olduğu yıllardır.

Dr. Fazıl Küçük, Halkın Sesi’nin ilkelerini anılarında şöyle sıralamıştır:
  1. Türk toplumun haklarını korumak, toplum dertlerini dile getirmek.
  2. Bağımsız olmak.
  3. Sömürge idaresi ve Rum emelleri ile mücadele etmek.
  4. Anavatan sevgisini ve ona bağlılığı idame ettirmek.
  5. Memleketteki sanat hareketlerini destekleyip teşvik etmek.
 
Dr.Küçük, Halkın Sesi gazetesinde ele alınacak konuları da şöyle belirtmiştir:
  1. Okulların kayıtsız şartsız Türk toplumuna devredilmesi.
  2. Evkaf’ın kayıtsız şartsız Türk toplumuna bırakılması.
  3. Müftülük makamının ihdası.
  4. İslam kanunları ile yürütülen mahkemelerin Anavatan’ın kabul ettiği medeni kanunlarla yönetilmesi
  5. Miras, vesayet kanunlarının Anavatan’ın kabul ettiği mahkemelerdekinin benzeri olması.
 
Halkın Sesi gazetesi 80 yıl önce bugün yayın hayatına başlarken, gazetenin 80 yıl yaşayacağını kimse öngöremiyordu. 14 Mart 1942’de başlayan bu süreçte Halkın Sesi İngiliz sömürge yönetiminden başlayarak Kıbrıslı Türklerin tarihinde birçok önemli olaya ve döneme tanıklık etmiş, Kıbrıs Türk toplumunun sosyal, politik ve kültürel savaşımına katkı koymuştur.
Halkı Sesi 1942 yılında yayıma başlarken Kıbrıs Türkü’nün verdiği toplumsal varlık mücadelesinde bir fikir kulübü gibi çalışmıştır. Toplumsal birlik için çalışan, toplumsal iletişime katkı koyan, ulusal varlık mücadelesine inanmış yazarlarla  toplumsal duyarlılığı canlı tutmuştur. Türkiye’de Kıbrıs sorununun  anlatılmasında, tanınmasında ve benimsenmesinde önemli bir görev yerine getirmiştir.
80 yıl önce Atatürkçü genç bir doktorun  çıkardığı Halkın Sesi gazetesi;  Kıbrıs Türkü’nün varlık mücadelesine önderlik etmiş, toplumun şeriat yasalarından kurtularak, çağdaş bir toplum yaratma amacını  gerçekleştirmek için büyük çabalar ortaya koymuş bir gazetedir. Kıbrıslı Türkler olarak böyle bir gazetenin bugün yayın hayatına devam ediyor olmasından gurur duymalıyız.
Halkın Sesi, bir gazete olmanın ötesinde Kıbrıs Türkü’nün 80 yıllık yazılı tarihidir, mücadelesidir. 80. Yılında Halkın Sesi’ni kuran Dr. Fazıl Küçük’ü ve gazeteye emek vermiş tüm yazarları, tüm işçileri ve çalışanları  minnetle ve hayatta olmayanları  rahmetle anıyoruz.