Ağaç varlığımızın yetersiz olması,çeşitli olumsuz çevre sorunlarının ortaya çıkmasına ve zarar görmemize zemin hazırlamaktadır.
Bu nedenle yaşanabilir ve güzel bir doğasal çevreye sahip olmak istiyorsak,ülkemizin bitki örtüsü varlığını, acilen artırmamız gerekir..
Yeraltı sularının yeterince beslenememesi sonucu kuruması ve tuzlanması, hava kirliliği, toprak erozyonu, kavurucu ve bunaltıcı sıcaklar, toz kirliliği, kuraklık, çölleşme gibi çevre sorunları bitki örtüsünün yetersizliği sonucu ortaya çıkmaktadır.
Bu sorunlar ise; ekonomik olumsuzluklara, görsel çirkinliğe, sağlık sorunlarına ve ülkedeki yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur.
Kuşkusuz, sadece vatandaşların veya Sivil Toplum Örgütlerinin isteği ile ülkemizin ağaç varlığının artırılması mümkün değildir.
Son yıllarda yasaların uygulanmasındaki umursamazlık ve asayişteki yetersizlikler nedeniyle, vatandaşlarımızın kırsal alanlarındaki arazilerine ağaç dikmesi ve bunları yetiştirilebilmesi düşünülemez bile.
Çünkü sürü hayvancılığı yapan çobanlar, kimseden izin almak gereği duymadan, hayvanlarını kendilerine ait olmayan arazilerde pervasızca otlatmaktadır.
Halen kırsal alanlarda yapılan zararların kimin tarafından yapıldığı kanıtlanamadığı için, başkalarına zarar yapanlar yakalanıp cezalandırılamamaktadır.
İşte bu nedenle 1974den sonra kırsal alanlarda ağaç diken bir çok vatandaşımız,zarar görmekte ve büyük hayal kırıklığı ile karşılaşmaktadır.
Halen önemli parasal harcamalarla etrafı tellenerek ağaçlandırılan arazilere bile, çobanlar hayvanlarını sokarak zarar yapmaktadır.
Hatta devletin ağaçlandırdığı bazı orman alanlarındaki fidanlar bile, hayvanlara yedirilerek tahrip ediliyor.
KısacaÜlkemizin yeniden yeşillendirilebilmesi için, her şeyden önce siyasi iktidarların, ağaç varlığının artırılmasını önleyen olumsuzlukları ortadan kaldırması ve ağaçlandırmanın önünü açması gerekir.
Bu amaçla:
1.Hükümet,özel meraya sahip olmadan, yem bitkisi yetiştirmeden, devletten indirimli yem alarak ve kırsal alanlarında başkalarının arazilerinde otlatılarak küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapılmasını desteklemekten ve teşvik etmekten vazgeçmeli.
Gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi, çevresi çitlenmiş merada ve mandıralarda küçük baş hayvan yetiştiriciliğini özendirmeli;
2.Desteban (köy koruyucusu) hizmeti yeniden canlandırılmalı ve kırsal alanlarda vatandaşların tarımsalalanlarına zarar verilmesi caydırılmalı;
3İçişleri Bakanlığı keçi yasağı bulunan köylerde, keçi beslenmesine göz yumulmaktan vazgeçilmeli;
4.Hükümet mülkiyeti özel kişilere ait olan arazilerde, avcılara avlanma izni ve hakkı tanımamalı;
5.Halen ormanlarda otlatılan ve doğanın kendi kendini yenilemesini engelleyen 10000 dolayındaki başıboş keçi sorunu çözümlenmeli.
6.Özel ormancılık çeşitli desteklerle özendirilerek yaygınlaştırılmalı;
Görüldüğü bitki örtümüzün artırılabilmesi için öncelikle hükümet ağaçlandırmanın önünü açmalıdır.