Geçmişte ilaç konusunu çok kez gündeme taşımaya çalıştım ama ne yazık ki başaramadım.
Türkiye deki ilaç fiyatları ile bizdeki fiyatlar arasındaki astronomik farklılıkları gözler önüne sermeye çalıştım ama ilgili kesimler ya görmezden ya da anlamazdan geldiler.
Bunun bir devlet politikası olarak ele alınması gerektiğini, doğrudan insan sağlığı ile alakalı olduğunu hatırlatmaya çalıştım ama olmadı!
“Kelin ilacı olsa kendi başına sürer” derler ya, devletin ilgili birimlerinden beklediğim bir şey yoktu zaten. İlaç gibi hayati bir başlıkta vurgun devam etti ve etmekte.
İşin enteresan tarafı, bırakın Türkiye ile KKTC deki ilaç fiyatları arasındaki farkı, bizdeki eczaneler arasında bile hatırı sayılır farklılıklar var.
Örneğin bir eczanede 53.81TL olan COVONIA boğaz sprey fiyatı aynı dönemde bir başka eczanede 68.25 TL olabiliyor.
Bu sadece söz konusu sprey için değil, tüm ilaçlarda uygulanmakta olan farklı fiyatlardan söz ediyorum! Bir keyfiliktir alıp başını gitmiş durumda.
Piyasada uygulanmakta olan ilaç fiyatlarını denetlemekle görevli makam hangisi ise, İlaç Eczacılık Dairesinin, ya da devletin çarşı murakabe birimlerinin ne işle meşgul olduklarını doğrusu çok merak edenlerdenim!
Gelelim ilaçla ilgili diğer başlıklara.
Bilmem hatırlar mısınız, UBP-HP koalisyonunun iş başına geldiği günlerde sağlıkta bir skandal patlak vermiş ve çiçeği burnundaki Sağlık Bakanı Ali Pilli tarihi geçmiş ilaçların kamyonlar dolusu olduğunu ifşa etmişti.
Hesapsız, kitapsız savurgan, ya da başka, başka zihniyetlerle alınan ihtiyaç fazlası ilaçlar çöpe gitmişti.
Bunun hesabı soruldu mu?
Yoksa her başlıkta olduğu gibi tozlu raflar arasında bundan öncekiler gibi unutturulmaya mı terk edildi?
Şu günlerde ise bu kez özel eczanelerdeki tarihi geçmiş ilaçların imhası konuşuluyor.
Ülkenin genelindeki 324 eczanemiz mevcutmuş ve bu eczanelerde imha edilmeyi bekleyen tarihi geçmiş ilaçlar var.
Geçmişte tarihi geçmiş ilaçların imhası, İlaç ve Eczacılık Dairesi, Vergi Dairesi ve Belediyelerin iş birliği birlikte gerçekleştiriliyordu.
İlgili yasada değişikliğe gidilerek ilaç imha işlemini devlet artık özele devretmeye hazırlanıyor.
Eczacılar yapılan bu değişikliğe tepki göstererek büyük külfet getireceğini belirtiyorlar. Zira imha işlemini gerçekleştirecek olan özel şirketler kilo başına 3 Euro talep ediyor.
İşin ilginç tarafı 8 seneye kadar uzanan zaman diliminde imha edilmemiş tarihi geçmiş ilaçların varlığından söz ediliyor.
İstemeden insanın aklına başka, başka sorular geliyor. Bu ilaçlar acaba neden yıllarca bekletildi, tarihi geçmiş ilaçlar hemen imha edilmedi?
Devletin ilaç konusunda her bakımdan vatandaşı sahipsiz bıraktığı apaçık ortada değil mi?