İleriye dönük

Abone Ol

KKTC’de,  sürekli yazılı basında, TV’lerde, digital platformda hep “ Coronavirüs” e ilişkin haberler, yorumlarla yatıp kalkıyoruz. Bu çok doğal. En büyük dileğimiz, bu mikrobun yayılmasının önlenmesi, vaka  sayılarının artmaması, ölümlerin olmaması ve sonunda aşı ve yeni ilaçlarla “coronavirüs “ ün ortadan kalkması. Birgün herşey normale dönecek. İleriye dönük olarak “ Coronavirüs “ ten önce, geçmişte çok konuşulan, tartışılan bir konuyu gündeme getirmek istiyorum. “ Coronavirüs “ bittikten sonra önemli konulardan biri olacağı kesin.

Ercan’a İngiltere’den direkt uçuşlar gerçekleştirilebilir mi sorusuna ilişkin olarak bir takım bilgileri aktarıyorum. Türkiye’nin Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonunda ( International Civil Aviation Organization- ICAO ) imzası var. Türkiye bu kuruluşa üye. Türkiye’nin, ayni zamanda sivil havayollarının kargo ve yolcularına yönelik sorumluluklarını standardiza eden Montreal Sözleşmesinde de ( Montreal Convention ) imzası var. Bu iki kuruluş Türkiye’nin havayollarına tanınmamış Ercan’a uçuş yaptıkları için ne engel koymuş, ne de ceza vermiştir. Türkiye gibi, İngiltere de bu iki kuruluşa üye... Şu anda AB’den çıkmış olan ve tam bağımsızlığına tekrar kavuşmuş olan İngiltere’deki havayolları da tanınmamış Ercan’a direkt uçuşlar başlatabilir. Uluslararası tanınmış İstanbul’dan, tanınmamış Ercan’a direkt uçuşlar ile, uluslararası tanınmış Heathrow’dan tanınmamış Ercan’a direkt uçuşlar arasında ne fark var ki ?... “ Cyprus Today “ gazetesinin köşe yazarı Stephen Day’e bu konuyu çok güzel yorumladığı ve bizlere anımsattığı için tekrar teşekkürler.

KKTC’nin , şu anda uluslararası tanınmadan yoksun bir ülke olmasının, İngiltere’den Ercan’a direkt uçuşlara bir engel teşkil edebileceğini söylemek pek olası değil. İngiltere, AB’den çıkışını anlaşmalarla gerçekleştirdikten sonra tam anlamıyla bağımsızlığına yeniden kavuşmuş bir ülke konumuna gelecektir. İşte o zaman, tam bağımsız bir İngiltere istediği ülkeye istediği direkt uçuşları gerçekleştirebilir. KKTC’nin, 37 yıllık bağımsız, egemen bir devlet olarak tanınması BM’ye bağlı bir olay değildir. BM Charter’i ( Anayasası ) şöyle diyor :   “ BM, bir devlet veya hükümet değildir. BM’nin bir devlet veya hükümeti tanıma yetkisi yoktur. “ Yani, kısacası, bir devlet tanınma istiyorsa, bu devleti , egemenlik haklarını kullanarak başka devletler tanıyabilir. KKTC’nin tanınması eninde sonunda gerçekleşecektir. Ancak, şu anda KKTC’nin tanınmamış olması, bağımsız, egemen İngiltere’nin Ercan’a direkt uçuşlar başlatmasına engel teşkil etmez. BM’nin  böyle bir girişime müdahele edebileceğini ve direkt uçuşları engelleyebileceğini sanmıyoırum. Kararı İngiltere verecektir. İleride olumlu bir sonuca ulaşılırsa, çok haksız ve adaletsiz bir izolasyon sona erecektir.