“Kıbrısta Müstemleke Hükümetini gafil avlayıp yıllarca dayı silah deposu haline getirenlerin, göğsümüze dayadıkları namlulara taş ve topuzlarla karşı koyanlar, Türk Mukavemet Teşkilatının temellerini atıyorlardı. Henüz unutulmayan ve hiçbir zaman unutamayacağımız o karanlık günlerde en ücra köyler mukavemete devam ediyor, tek başına kaldığı günlerde bile her Türk çocuğu dişini tırnağına takarak moralini bozmadan, ümitsizliğe kapılmadan vazifesini yerine getirmekten geri kalmıyordu.” 1973
Dr. Fazıl KÜÇÜK
Yirminci Yüzyılın tarihe büyük değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak kayıtlara geçtiğini söylemek gerekiyor. Bölgesel savaşların yanı sıra büyük paylaşımların da yaşandığı biliniyor. Buna koşut imparatorlukların da dağıldığı bir dönem olarak anılmalıdır. Bu dönemde sarsıntı geçiren üzerinde güneşin batmadığı İngiliz İmparatorluğu da İ-kinci Paylaşım Savaşı sonrasında dağılma sürecine girdi. Kore Savaşı sonrasında komünizm tehlikesi olarak başlatılan soğuk savaş dönemi, Kıbrıs, Keşmir ve Filistinde yaşanan çatışma ve kavgaların başlaması…
Bütün çatışmaların kavgaların tanığı olarak bizzat yaşayan Yüce Atatürkün askeri saygıdeğer büyüğüm Emekli Albay İsmail Tansuyu geçtiğimiz 26 Aralık günü kaybettik. 99 yıla sığdırdığı yaşamında Kıbrıs mücadelesinin önemli yeri olduğu yadsınamaz. Seferberlik Tetkik Kurulunda Binbaşı olarak görev alarak “KIBRIS İSTİRDAT PROJESİ”ni hazırlamakla kalmadı Kıbrıs Türklerinin direnişlerinin nirengi noktası olan TÜRK MUKAVEMET TEŞKİLATInın kurulmasında etkin görev aldı. Görevden ayrılmış olmasına karşın son nefesini verinceye dek kopamadığı Kıbrıs mücadelesi içinde haklı ve onurlu bir yeri vardır.
Son nefesini verirken, “Kıbrıs meselesi bitmiştir. Bundan sonra benim yazdıklarım anı olarak kalacaktır” diyordu. Anısı önünde saygı ile eğiliyorum. Bedenen aramızdan ayrılmasına karşın Onun verdiği mücadeleyi anlamamız gerektiği inancındayız. Bu mücadeleyi Kıbrıs Türkünün adada kalıcı olması için hepimizin yapması gerektiğini kaydetmek istiyorum.
Bu mücadeleyi yaparken Bakanlar Kurulunun aldığı, 28 Şubat 1997 gün ve E - 216 – 97 sayılı kararına işlerlik kazandırmak gerektiğini düşünüyoruz. Anılan kararla Türk Mukavemet Teşkilatının tarihinin yazılması, kitap olarak basılması, eğitimimize kazandırılması, senaryo hazırlanması, film ve televizyon dizisi halinde çekilmesini sağlamak amacıyla bir üst kurulun oluşturulması isteniyordu.
İsmail Tansu “ASLINDA HİÇ KİMSE UYUMUYORDU, Yeraltında silahlı bir gizli örgüt, hem de devlet eliyle… TMT” kitabını yazarak görevini yapmanın huzurunu da duyuyordu. Yakın dönem tarihini bilmenin hiç kimseye karşı bir düşmanlık ortamı yaratmayacağının da bilincindeyiz. Geleceğimiz olan gençlerin bu anılardan alacakları gıda ile beslenerek geleceğe daha sağlıklı yön vereceklerine de inanıyoruz.
Ulusal Konularda zaman aşımının söz konusu olmadığının biliniyor olmasına karşın anılan Bakanlar Kurulu kararına işlerlik kazandırmamız gerekiyor mu ne…
Anısı önünde bir kez daha saygı ile eğiliyorum. Işıklar içinde olsun…
SEVGİ ile kalınız…