İSTİKLAL MARŞI’NIN TBMM TARAFINDAN KABULÜNÜN 103. YIL DÖNÜMÜNDE MUTLUYUZ GURURLUYUZ

Abone Ol

İstiklal Marşı; Türk milletinin bağımsızlık aşkının imkansızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakarlıkla verdiği kurtuluş mücadelesinin sembolüdür. Kaynak: http://www.maltepe.gov.tr>istiklal-marsi-milletimizin-bagımsızlık-askinin-semboludur
Yüce Türk milletinin hiçbir dayatmaya asla boyun eğmeyeceğinin haykırışı olan İstiklal Marşımız; gerektiğinde milletimizin birlik ve beraberlik  ile başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığının göstergesidir.
Bu vesileyle İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün yıl dönümünde bir kez daha Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnet anıyorum.
İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Marşıdır. Marşın sözlerini Mehmet Akif Ersoy yazmış, bestesini Zeki Üngör yapmıştır. Türk Kurtuluş Savaşı’nın en çetin döneminde bir Milli Marş’a  duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921 yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konulduğu için başlangıçta Mehmet Akif  (Ersoy) katılmak istemedi. Ama Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi’nin (Tanrıöver) ısrarı üzerine ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi..
..Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif’in eseri 20 Şubat 1921 günü büyük bir çoğunlukla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce İstiklal Marşı olarak kabul edildi.  Ayni yıl beste yarışması açıldı ama kesin bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığınca Ali Rifat Çağatay’ın (1887-1935)  bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu. 1924’ten 1930’a kadar Marş beste ile çalındı. O yıl, yerini Cumhurbaşkanlığı Şefi Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste aldı..
..Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nda, Kurtuluş Savaşının kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine  güvenini, Türk Ulusunun bağımsızlığı hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış kırk bir dizedir. Kaynak: aydin.edu.tr/tr-tr/arastirma/arastirmamerkezleri/atam/ataturk/pages/Istiklal-Marsı.aspx
Mehmet Akif Ersoy’un bütün şiirlerinin yer aldığı Safahat’a İstiklal Marşı’nı dahil etmemiştir. Bunun nedenini sorduklarında “O, Benim Eserim Değildir, Milletimin Eseridir” demiştir. Dolayısıyla “Safahat’ta Onun Yeri Yoktur” diyen bizzat Mehmet Akif’im kendisidir.
Konu ile ilgili olarak geriye dönüp bakacak olursak; Maarif Vekaleti, Türk Kurtuluş Savaşı’nın  başlarında, İstiklal Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkanı sağlamak amacıyla 1921’de bir ‘Güfte’ yarışması düzenledi. Eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimler de vardı. “Çanakkale Şehitlerine” ve “Bülbül”  gibi şiirlerin sahibi Mehmet Akif’in “Milletin Başarılarının Para İle Övülemeyeceğini” düşündüğü için yarışmaya katılmak istemediği bilinir..
..Son şiir gönderme tarihi olan 23.12.1920’den sonra Eğitim Bakanlığı güfteleri incelenmiş ancak içlerinde “İstiklal Marşı” olabilecek bir eser bulamamıştı. Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey’in kendisine yazdığı  05.02.1921 tarihli  davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara’daki Taceddin Dergahı’ndaki odasında Türk ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve Bakanlığa teslim etti..
..Şiirde şair; Kurtuluş Savaşı’nın Kazanılacağına  Olan İnancını, Türk Askerinin Yürekliliğine ve Özverisine Güvenini, Türk Ulusunun Bağımsızlığa, Hakka, Yurduna ve Dinine bağlılığını dile getirmiştir.  Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif’in şiirinin önce cephede asker arasında okunmasına karar verdi. Batı Cephesi Komutanlığı’na gönderilen şiir, askerin beğenisini kazandı. İstiklal Marşı, 17.02.1921 tarihinde Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayınlandı, on iki gün sonra ise Konya’da Öğüt Gazetesinde yer aldı..
..Ön elemeyi geçen yedi şiir, 12 Mart 1921’de Mustafa Kemal’in başkanlığını  yaptığı Meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Akif’in şiiri, Meclis Kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda Milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi..
..Mehmet Akif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocukların iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için  kurulan Darülmesaiye bağışladı. Şair ayrıca, İstiklal Marşı’nın Türk Milletinin eseri olduğunu beyan etmiş ve İstiklal Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiştir. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/İstiklal_Marşı
13 Mart 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre Anadolu Mektebi Kıbrıs Okumaları Projesi çerçevesinde  farklı ilçelerden Lise öğrencilerinin ve Türkiye’den gelen  misafir öğrencilerin de katılımıyla “Mehmet  Akif Ersoy-Türk’ün Özü Akif’in Sözü” paneli yapıldı..
..Lefkoşa Türk Maarif Koleji (TMK)’nın ev sahipliğinde  12 Mart günü saat 09.30’da başlayan ve 13’e kadar devam eden panelde öğrenciler Mehmet Akif Ersoy hakkında sunumlarını gerçekleştirdi, ardından Prof. Dr. Mustafa Argunşah sunumlara ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bilgi aktardı..
İstiklal Marşı’nın kabulünün 103’nüncü yıl dönümünde Marş’ı ve şairi Mehmet Akif  Ersoy’u  daha iyi anlamak, verdiği mesajları içinde bulunulan yüzyılda  daha iyi yorumlamak üzere düzenlenen panel, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Ekonomik Kalkınma İşbirliği Ofisi, Anadolu Mektebi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi himayelerinde yapıldı..
..KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ve Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile birlikte 17 Liseden 280 öğrencinin katılımıyla yapılan panelin açılışında, ilk olarak TMK öğrencisi Nehir Karadağlı İstiklal Marşını seslendirdi. Ardından KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Milli Eğitim Bakanı sayın  Çavuşoğlu ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Ekrem Toklucu birer konuşma yaptı.
Yapmış olduğu konuşmada KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, İstiklal Marşı’nın yazarı Şair Mehmet Akif Ersoy’un , Milli Mücadele yıllarında , milli manevi değerleri en iyi şekilde haykıran eserler yaratmasının  ve bu eserlerin tüm Anadolu’ya yayılmasıyla direnişe yön vermesinin önemine dikkat çekti..
..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Şair Mehmet Akif Ersoy’un  başarılarını, Türk milletinin heyecanı, iradesi ve parçalanan Osmanlı İmparatorluğu’nun ardından küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti’nin beslediğini ifade ederek gençlerin bu çalışmaları öğrenirken, o dönemin ruh halini de değerlendirmesi gerektiğini kaydetti..
..Rum-Yunan ikilisine ve baskıcı İngiliz Yönetimi’ne karşı varoluş direnişini sürdürürken  Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinin  Kıbrıs Türk halkına da yol gösterdiğine işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Öyle Bir İnsan, Öyle Bir Yazar Ki, Eserleri Tüm Millete O Heyecanı Verebilmiştir. Milli Mücadele’de Kıbrıs’a Kadar Uzanmıştır” diye konuştu..
..Organizasyonun yapılmasına katkı koyanlara teşekkürlerini ileten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bir milletin kökünü, tarihini, geçmişini bilmediği, bu değerleri gençleriyle paylaşmadığı ve eğitime dahil etmediği takdirde, gelecekte yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekerek “Geçmişi ve Tarihini Bilmeyen Milletler Yok Olmaya Mahkumdur” dedi..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: Bağımsızlık, Özgürlük, Hürriyet.. Bütün bunlar her milletin onurudur. Bu temeller üzerinde inşa edilen mücadeleler kalıcıdır” dedi. Hürriyet, bağımsızlık ve onurlu bir yaşam için milli ruhun yaşatılmasının gerekliliği üzerinde konuşan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar; Mehmet Akif Ersoy’un bu milli ruhun yaşatılmasında ne kadar başarılı olduğunun 103 yıl önce yazdıklarının halen halkın günlük söylemlerinde yer almasından anlaşılabileceğini söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar;  Millet olmanın maneviyat, inanç, vatan sevgisi, fedakarlık ve tevazu istediğini ve tüm bu unsurların Mehmet Akif Ersoy’un  kişiliğinde ve eserlerinde bulunabileceğini ifade  etti.
Sonuç olarak İstiklal Marşı, Türk Milleti için çok önemlidir. İstiklal Marşı, “Bağımsızlık Marşı”  demektir ve Türk Milli Marşıdır.
Bağımsızlığını ilan eden ve her ülkenin hem Bayrağı, hem de Milli Marşı vardır. Özgürlüğün nişanesi olan “Bayrak ve Milli Marş” her ülke için çok büyük bir önem taşımaktadır. Ulusal Marşlar, ülkelerin bağımsızlıklarını kazanırken neler yaşadığını ve hangi koşullardan geçip ne mücadeleler verdiğini bize çok güzel ifade eder..
..Türk İstiklal Marşının her satırı  Atalarımızın Türk toprakları için nasıl bir mücadele verdiğini ve bu topraklara nasıl sahip çıkılması gerektiğini vurgular. İstiklal Marşının Türk Milleti açısından önemi çok büyüktür. Her ülkenin  kendi bağımsızlığının sembolü vardır, marşı vardır.
İstiklal Marşının en büyük anlam ve önemi Türk Kurtuluş Savaşının unutulmaz izlerini aziz şehitlerimizin kutsal ruhlarını taşımasıdır. İstiklal Marşının her satırı, bize vatan topraklarına nasıl sahip çıkılması gerektiğini vurgulamaktadır.
İstiklal Marşı, Anavatanımız Türkiye’nin ve de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ulusal Marşıdır. Ne Mutlu Bayrağına, Vatanına ve Milli Değerlerine sahip çıkanlara..
Ne Mutlu Türküm Diyene..