banner913
banner932
banner1032

İthal et yeni suistimallere gebedir!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 16 Mayıs 2024, 12:45

Ülkemizdeki hayvancılık ve et politikaları konusunda elimden geldiğince, dilim döndüğünce defalarca görüşler ortaya attım. Çok uzaklara gitmeye gerek yok, Güney Kıbrıs ta uygulanmakta olan yöntemlere benzer girişimlerde bulunulmasını önerdim.
Şu şartla ki, madrabazlığa tevessül etmeden, itibar edilmeyen bir anlayışın hakim olması koşuşuyla.
Evet güneyde de alevera, dalavera çok ama denetleme de var!
Denetlemeden kaçan yok mu, var olmasına da bizdeki gibi kimin eli kimin cebinde şeklinde değil!
Devletin ilgili birimlerinin, belediyenin sağlık birimlerinin gözünün içine bakarak değil!
Bakanlar kurulu nihayet ithal ete hayvan üreticilerinin tepkilerine rağmen, izin verdi. Üstelik bu izin vergi dilimlerinden de muaf tutularak verildi.
İthal et girişiminin bir sonucu olarak bu vatandaşa nasıl yansıyacak, asıl mesele burada!
Güneydeki kasap vitrinlerinde, bu yerli kuzu, bu Yunanistan dan, bu Yeni Zelanda dan gibi tercihler var. Hepsinin de üzerinde fiyat etiketleri. Alıcı kesesine göre tercihte bulunabilme şansına sahip.
Hatırlıyorum da bir dönemde Kuzey Kıbrıs ta ithal donmuş ete izin verilmişti. Kasaplar mukavva kasalar içinde bu büyükbaş hayvan etlerinden alıp müşterisine satıyordu ama!
Aması mühim, kasalardaki etler normal kasap buzluklarında bekletilerek çözdürülür kimi kasaplar bu etleri vatandaşa normal yerli et miş gibi fiyatlı satardı.
O günleri hatırlıyorum da, günümüzde olduğu gibi ne kontrol eden vardı, ne de bu tarz satış yapanlara ceza verildiği görülürdü.
İş döndü dolaştı “aynı hamam, aynı tas a vardırıldı!
Biliyorsunuz, bizde sadece et piyasasında değil, ihtiyaç maddeleri de dahil satışa sunulan tüm malların kontrolleri, personel yetersizlikleri gerekçe gösterilerek yapılmıyor, dileyen dilediği fiyattan, serbest piyasa ekonomisi felsefesine arkasını yaslayarak istediği boyutta vatandaşı kazıklayabiliyor.
Başta Belediyeler olmak üzere devletin ilgili birimleri, et cinslerini ve de satış fiyatlarını kontrol edemediği takdirde korkarım olan yine vatandaşa olacak, vatandaşın yediği kazıklar yanına kar kalacak.
Bunun yanında hükümetin donmuş kemiksiz kuzu etine ve donmuş kıyma ithaline izin vereceği açıklandı.
Kemiksiz kuzu etinin yerli kuzu eti ile rekabet edebilmesini olanaksız görmem yanında her türlü istismara açık olan kıyılmış et in, niteliği, kalitesi bir süre sonra tartışılır bir duruma geleceğinin haberini şimdiden verebilirim.
Allah hakkımıza hayırlar versin !
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.