banner913
banner932
banner1032

KIBRIS TÜRK HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN 50. YIL DÖNÜMÜ VE ÖNEMİ (1)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 26 Temmuz 2024, 11:58

Günümüzde Kıbrıs Türk halkı  20 Temmuz 1974 Barış Harekatının 50. Yıl dönümünün mutluluğunu ve gururunu yaşamaktadır.
Nitekim “20 Temmuz 1974 Barış Harekatının yıl dönümünü kutlamanın sevinci ve  mutluluğunu  yaşıyoruz” diyen  KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar;  50. Yıl dönümünde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki resmi geçit töreninde yapmış olduğu konuşmada “Kıbrıs Türk Halkının  özgürlüğüne, kavuştuğu,  20 Temmuz 1974 Barış Harekatının 50.  yıl dönümünü  büyük bir coşku ile kutluyoruz”  dedi.
Kuzey  Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Rum liderliği, Kıbrıs Türklerini 1960 Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden silah zoruyla dışlayarak bu Cumhuriyeti, Enosis’e  sıçrama tahtası olarak  kullanmaya  kalkmıştır. 21 Aralık 1963’te Kıbrıs Türklerini imha planı olan Akritas Planını Kanlı Noel’de acımasızca  uygulamaya koyan Rumlar 103 köyümüzü yakmış, yıkmış halkımızı yerinden yurdundan göç etmek zorunda bırakmıştır..
..Vefakar ve cefakar halkımız, 11 yıl boyunca en zor koşullarda göçmen çadırlarında yaşamış, açlığa ve yoksulluğa itilmiş, boyun eğmemiş, esir olmamış; başı dik, mücadele ederek Türklüğün onur ve şerefini çiğnetmemiştir. 
Ama ne yazık ki; BM Güvenlik Konseyi’nin 186 sayılı, 4 Mart 1964 tarihli kararı ile 60 yıl önce yaratılan statüko sayesinde Rum liderliği  hala daha haksız, hukuksuz ve talihsiz bir şekilde  adanın tek hükümeti olarak  kabul görmektedir..
..1963 Kanlı Noel silahlı  saldırıları   ile başlayan çatışma ve katliamlar  Erenköy ve Geçitkale  dahil Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde  1974  yılına kadar devam etmiştir.
1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nden  silah zoruyla dışlayarak bu Cumhuriyeti Enosis’e bir sıçrama  tahtası olarak kullanmaya kalkmıştır. 21 Aralık 1963’te Kıbrıs Türklerini imha planı olan Akritas Planını Kanlı Noelle acımasızca uygulamaya koyan  Rumlar 103 köyümüzü yakmış, yıkmış halkımızı yerinden yurdundan göç etmek zorunda bırakmıştır..
..Vefakar ve cefakar halkımız, 11 yıl boyunca en zor koşullarda göçmen çadırlarında yaşamış, açlığa ve yokluğa itilmiş, boyun eğmemiş, esir olmamış, başı dik mücadele ederek Türklüğün onur ve şerefini çiğnetmemiştir.  Birleşmiş Milletler  Güvenlik Konseyi’nin 186 sayılı 4 Mart 1964 tarihli kararı  ile 60 yıl önce yaratılan statüko sayesinde Rum liderliği haksız ve talihsiz bir şekilde  adanın  tek hükümeti olarak hala daha kabul görmektedir..
..1963  Kanlı Noel  saldırıları ile başlayan  çatışma  ve katliamlar Erenköy ve Geçitkale  dahil Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde  1974 yılına kadar devam etmiştir.  Erenköy şehidimiz Milli şairimiz Süleyman Uluçamgil:  Ne Çıkar Aramızda Akdeniz Varsa, Ne Fark Var Aramızda, Hep Ayni Sınırlarda Sıvanmışız. Kimimiz ‘Ölürken’  diyoruz, kimimiz ‘Ölürkana’ dizeleriyle Anadolu ve Kıbrıs Türklerinin ortak mücadelesini dile getirmiştir.  Şehit şairimiz Uluçamgil’i bu vesileyle rahmet ve minnetle anıyorum..”
..KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Rum-Yunan ikilisinin 1963-1974 yılları arasında bir taraftan katliamlar yaparken, diğer yandan da  Adayı Yunanistan’a ne zaman bağlayacağının hesabını yapmaya devam ettiğini ifade ederek  şöyle devam etti: “Nitekim, Yunanistan’daki Askeri Cunta Yönetimi ile EOKA milisleri, 15 Temmuz 1974  darbesiyle  Kıbrıs Elen Cumhuriyeti’ni  ilan ederken ana hedefleri halkımızı yok edip Kıbrıs’ı Yunanistan’a ilhak etmekti.  Bu süreçte halkımızın gözü Toroslarda, kulağı da Ankara’daydı..
..15 Temmuz 1974 darbesinden sonraki günler, sanki de aylara bedeldi. Garantör devlet anavatan Türkiye’nin Başbakanı Bülent Ecevit, önce 18 Temmuz günü garantör ülke İngiltere’ye giderek İngiliz Başbakanı Callahan  ile istişare etmiş, ardından ABD Özel Temsilcisi  Cyrus Vance  ise acilen Atina ve Ankara’ya gönderilmişti.
Dönemin İngiliz Dışişleri Bakanı James Callaghan, ilk kez konuştu: “1974’teki Kıbrıs Harekatı sırasında Türklerle savaşmamıza ramak kalmıştı” dedi..
..18 Kasım 2021 tarihli habere göre Kıbrıs konusunun yeniden  gündeme geldiği bugünlerde, şimdiye kadar çok az kişinin bildiği bir gerçek ortaya çıktı: İngiltere’nin 1974’te Dışişleri Bakanı olan James Callaghan, Kıbrıs’la ilgili olarak ilk defa konuştu ve harekat sırasında İngiltere’nin Türkiye ile savaşa tutuşmasına ramak kaldığını söyledi..
..Callaghan, Başbakan Harold Wilson’un Lefkoşa Havaalanındaki İngiliz kuvvetlerine Türk Birliklerine  ateş açma emri verdiğini ve çıkmak üzere olan Türk-İngiliz Savaşını Amerika’nın Londra’ya baskı yaparak engellediğini söyledi. Kaynak: hürriyet.com.tr/gündem/1974-t…
Gerilere dönüp bakacak olursak; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit, Cyrus Vance’e , “Ülkenize Dönmek İstiyorsanız Acele Edin, Çünkü Biraz Sonra Havalimanları Kapanacak, Türk Silahlı Kuvvetleri Şu Anda Kıbrıs açıklarında” uyarısında bulunmuştu..
..KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dr. Fazıl Küçük ile Rauf R. Denktaş’ın yaktığı meşalelerin yollarını aydınlatırken, Ulu Önder  Mustafa Kemal Atatürk’ün  ilkelerinin de yollarını çizdiğini vurguladı..
.. “Bu Yol  Özgürlük, Bağımsızlık ve Hürriyet Yoludur”  diyen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar  “Ne Diyor İstiklal Marşı Şairimiz  Mehmet Akif Ersoy ? Hakkıdır Hakka Tapan Hakkıdır, Hakka Tapan Milletimin İstiklal. Dünyada hak ettiğimiz  yeri  er geç bir gün  mutlaka alacak, hedeflerimize ulaşacağız”  dedi.  DEVAM EDECEK
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.