KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR EGEMEN EŞİTLİĞİMİZ VE EŞİT ULUSAL STATÜMÜZ TEYİT EDİLMELİ DERKEN

Abone Ol

..  “Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı otorite olduğunun herkes tarafından kabul edildiğini” ifade eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar; Ada’da gerçekçi, adil ve kalıcı, sürdürülebilir bir anlaşma sağlanması için ülkesine uygulanan ambargoların  bir an önce kalkması gerektiğini belirterek “Artık Kıbrıs’ta Oyunun Kurallarını Değiştirmek Lazım” ifadesini kullandı..
..“Egemen Eşitliğimiz ve Eşit Ulusal Statümüz” Teyit Edilmeden  Tekrar Müzakere Sürecine Başlamamız Hiç Gerçekçi Değildir” diyerek Ada’da siyasi bir çözüme ulaşmak için taraflara eşit yaklaşım  sergilenmesi gerektiğinin altını çizen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri ile yapacağı görüşmede bu konuyu dile getireceğini aktardı..
..Rum tarafının ziyaretle ilgili spekülasyonlar yaptığını dile getiren  KKTC Cumhurbaşkanı  Ersin Tatar “Güya, sayın Genel Sekreter’in, yine  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin talebi üzerine, Federal temelli bir çözüm için bizlere baskı yapacağı şeklinde algı yaratmaya çalışıyorlar. Biz bunu tamamen reddettik” dedi..
..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bir müzakere süreci başlayacaksa  bunun ancak ‘Egemen Eşitliklerinin teyidi” koşulunda olabileceğini görüşmede yeniden aktaracağını kaydetti..
..Kıbrıs Türk Halkının 60 yıldır ambargo ve izolasyon altında, ekonomik kalkınma ve gelişmesinin engellendiğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bunların kaldırılması gerektiğini de görüşme sırasında bir kez daha dile getireceğini söyledi..
..  “Direkt Ticaret Yok, Bizim Muhataplarımızla Görüşme  İmkanımız Yok, Spor Faaliyetlerinde  Gençlerimizin Diğer Ülke Gençleri İle Spor Yapmaları İçin İmkan ve Fırsat Yok. Futbol Dahi Oynayamıyoruz” diyen KKTC Cumhurbaşkanı  sayın Ersin Tatar, bu durumun Türk ve Rum kesimi arasındaki eşitliği bozan önemli etmenlerden biri olduğunu vurguladı..
..BM’nin Türk tarafına Annan Planı’nı desteklemesi halinde ambargoların hafifletilmesi sözü verdiğini hatırlatan sayın Ersin Tatar “O zamanın  BM Genel Sekreteri Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi’ne  bir yazı yazarak, Kıbrıslı Türklerin sözünü tuttuğunu ve ambargoların hafifletilmesi için adımlar atılması gerektiğini belirtti” diye konuştu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, BMGK’nin böyle bir karar alamadığı için 2004’ten bu yana, 20 yıldır ambargo ve izolasyonların acımasızca  uygulandığını dile getirdi..
..Bunun gibi ambargolara maruz kalmayan ve Avrupa Birliği’ne dahil edilen GKRY’nin Türk tarafıyla eşit koşullarda masaya oturmak gibi bir motivasyonu olmadığını vurgulayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bütün bunların düzeltilmesini talep edeceğini kaydetti..
..Özellikle BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin talepleri konusunda etkili olabileceğini belirten sayın Ersin Tatar, New York’un taleplerini uluslararası camiaya  ulaştırmak için  önemli bir fırsat oluşturduğunu ifade etti..
..Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması yönünde BM Güvenlik Konseyi  kürsüsünden yaptığı çağrıları da hatırlatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bu türden diplomatik ortamlarda konuşma hakları olmamasına rağmen, Türkiye’nin onlar adına dünyaya seslendiğini ve bunun Kıbrıs Türkleri adına çok önemli bir destek olduğunu vurguladı..
..Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi Atina ziyaretinin iki ülke arasında yapıcı ilişkilerin yeniden başlaması açısından bir dönüm noktası olmasına ilişkin, “Türkiye’nin hem ABD hem de komşusu Yunanistan ile gelişen ilişkilerinin Kıbrıs sorununa  yansımaları olur mu? sorusunu yanıtlayan  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  sayın Ersin Tatar, genelde bir yakınlaşma başladığında “Kıbrıs Türk’ü Arzu Etmediği Bir Anlaşmaya Zorlanır” anlayışı olduğunu belirterek “Ben Bunu Kabul Etmiyorum” dedi..
..  Bu yakınlaşmanın tam tersine, belki de  Yunan tarafının  da Güney’e baskı yapmasının önünü açabileceğini dile getiren  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Bütün bu yaklaşımlar belki adaletin yerine getirilmesi için belki Doğu Akdeniz’de gerçek anlamda Türk-Yunan dengesinin daha sağlıklı sürdürülebilmesi için adaletin yerini bulabilmesi için Kıbrıs Türk halkının, mazlum halkın hakkını hukukunu alması için belki bir ortama vesile olabilir” diyerek ilişkilerin gelişmesine olumlu baktığını aktardı.
..Türkiye’nin desteğinin Ada’daki Türk varlığı için taşıdığı önemi vurgulayan  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar  son 50 yıldır Güney Kıbrıs’ta büyük bir silahlanma olduğunu kaydetti.  Radikal unsurların, kilisenin de tetiklemesiyle EOKA tedhiş  örgütünün Ada’yı hala Yunanistan’a  bağlama hayallerini savunduğunu hatırlatan sayın Ersin Tatar: “Mutlak Surette Türkiye Cumhuriyeti’nin Garantörlüğü, Türk Askerinin Caydırıcı Güç Olarak Varlığı, Kıbrıs’ta Barışın  Yegane Teminatıdır” ifadesini kullandı.
Geriye dönüp bakacak olursak, Belçika’da Mart ayında toplanan Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi Zirvesi’nde  Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis ile  görüştü. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yönetimi bu durumun Ada’da iki taraf arasındaki eşitlik ilkesine aykırı olduğu eleştirisinde bulunmasının ardından Guterres, sayın Ersin Tatar’ı BM’nin New York’ta bulunan genel merkezine davet etmişti.
Yine 06.04.2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Washington’da Türk basın mensupları ve ABD’deki Türk Toplumu örgütleriyle bir araya geldi ve de “Egemen Eşitlik ve Eşit Uluslararası Statü” siyasetinden taviz vermeyeceklerinin altını çizdi.
 Washington’daki temasları kapsamında Türk basın mensuplarıyla bir araya gelen ve gündemi değerlendiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: Bölgedeki durumu ve Kıbrıs’ta Egemen Eşitlik ve Eşit Uluslararası statüyle ilgili öne çıkan konuları Amerikalı muhataplarına ilettiğini, özellikle ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmesinin verimli geçtiğini belirtti..
..ABD’li yetkililerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin son dönemde gündeme taşıdığı güçlü mesajları yakından takip ettiğini ifade eden sayın Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik ambargo ve yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurguladıklarını anlattı..
.. “Egemen Eşitlik ve Eşit Uluslararası Statü” siyasetinden taviz vermeyeceklerinin altını çizen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar; resmi müzakerelerin başlaması için bu ön şartın “Çok Önemli” olduğunu dile getirdi.
..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar,  Hudson Enstitüsü’nde  Amerikalı   uzmanlarla yaptığı görüşmenin  de ‘Faydalı’ geçtiğini ve Amerikalıların Kıbrıs’taki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Ayrıca  Amerikan medyasına da açıklama yapan sayın Ersin Tatar, Washington  temasları kapsamında  ABD’de kurulu Türk Toplumu örgütlerinden MATA, TASC, ATADC, ATAA ve TCA temsilcileriyle bir araya geldi..
..KKTC Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler  Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliği yetkililerinin de yer aldığı sohbet toplantısında katılımcılar KKTC  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ile Kıbrıs meselesi başta olmak üzere çeşitli konularda görüş alış verişinde bulundu..
Yine 06.04.2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı sayın Zorlu Töre; Azerbaycan Milli Meclisinde, Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası İlişkiler  Çalışma Grubu Kurulmasının “Tarihi Bir Adım” olduğunu vurguladı.
Yapmış olduğu açıklamada KKTC Meclis Başkanı  sayın Zorlu Töre “Azerbaycan Milli Meclisi’nin bugün (5 Nisan 2024) yapılan Genel Kurul toplantısında Azerbaycan-KKTC Parlamentolar arası Dostluk Grubu kurulmasına dair oylamanın, Azerbaycan Milli Meclisinde yer alan tüm milletvekillerinin ‘Evet’ oyu kullanmaları ile onaylandığı haberini büyük bir memnuniyet içerisinde öğrenmiş bulunuyor ve bu tarihi kararı  selamlıyorum..
..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatına anayasal adıyla ‘Gözlemci Üyeliği’ ve Cumhuriyet Meclisimizin Türk Devletleri Parlamenter Asamblesine Gözlemci Üyeliğini müteakip, dost ve kardeş ülke Azerbaycan Milli Meclisinin  bugün almış olduğu karar, hiç kuşkusuz ki tarihi bir adımdır ve bu tarihi adımın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yakın  gelecekte Azerbaycan tarafından tanınması  noktasında katalizör bir tesiri olacağı aşikardır..
..Uzun süredir Türk Devletleri ile kurmuş olduğumuz ilişkilerin ve parlamentolar arası dostluk grupları oluşturma çabalarımızın ilk meyvesini vermesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması yolundaki çetin mücadelemize daha büyük bir azim, inanç ve kararlılıkla devam etmemize vesile olacaktır..
..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş’ın Kıbrıs Türk halkının sesini uluslararası kamuoyuna  duyurmak için yıllarca vermiş olduğu zorlu mücadeleler başta olmak üzere, sesimizi duyurmak adına atılan adımların ne kadar yerinde  ve önemli olduğu, bugün gelinen noktada bir kez daha kanıtlanmıştır” dedi.
Sonuç olarak; Rum-Yunan ikilisi kabul etse de etmese de,  BM Güvenlik Konseyi tanımasa da bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  vardır ve var olmaya devam edecektir.
Kıbrıs Türk halkına düşen görev birlik ve beraberlik içinde hareket ederek bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin anavatanımız Türkiye’nin desteğinde  tanınmasını sağlamaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..