KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR’IN ‘SÖZDE’ KC’NİN YENİ CUMHURBAŞKANI HRİSTODULİS’İ ZİYARET’İ VE ÖNEMİ
Öncelikle şunu belirtmekte yarar vardır. KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’ın bu ziyaretinde ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yaşatılmasının hedeflediğini dile getireceği çok açık ve net iken ‘sözde’ KC Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in de olası bir siyasi çözümde hedeflerinin “Garanti Antlaşmalarının iptal edileceği, Türk Askerinin adadan gideceği, Kıbrıs Türk halkının ‘azınlık’ hakları ile ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyetine yama olacağı bir siyasi çözümü” dile getirecekleri çok açık ve netti.
Geriye dönüp bakacak olursak taraflar en azından son bir haftadan beri karşılıklı mesajlar ve göndermelerde bulundular. 17 Şubat günü yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın ara bölgede yer alan Lefkoşa Havaalanı bölgesindeki konutunda yapılacağı yazılmıştı.
BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın yakın geçmişte Hristodulidis ile yaptığı görüşmenin ardından KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’a da telefon ettiğini ve Tatar’ın Hristodulidis’le görüşmeye olumlu yanıt verdiği yerel yazılı basınımızda yer almıştır.
12.02.2023 tarihinde GKRY’de yer alan Cumhurbaşkanı seçimlerinin 2. Turunda merkez sağ seçmenin desteğini alan bağımsız aday Nikos Hristodulidis seçimi kazandı.
Gelinen noktada; 9 Ocak 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; GKRY Adayı Hristodulidis, Guterres Çerçevesinde olumlu unsurlar olmasına karşın hem fikir olmadığı ve değiştirmek için çalışacağı unsurların da olduğunu vurguladı. Katimerni Gazetesi: “Guterres Çerçevesinde Değişiklikleri Görüşüyoruz” başlığı altında verdiği haberinde, Nikos Hristodulidis’le gerçekleştirilen bir söyleşiye geniş şekilde yer vermişti. Söyleşisinde özetle Hristodulidis Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş da göz önüne alındığında şu anda Kıbrıs’taki çıkmazın aşılmasını sadece Avrupa Birliği’nin (AB) sağlayabileceği iddiasında bulundu!..
Kendisinin bu konuda neler yapılması gerektiği ve bu konuya ilişkin bakış açısı hakkında AB ülkesi Güney Kıbrıs büyükelçilerini ve Yunanistan Başbakan ve Dışişleri Bakanlarını bilgilendirdiğini ifade eden Hristodulidis, Guterres Çerçevesine ilişkin bir soru üzerine ise , söz konusu çerçevenin yoğun uğraşlar sonrasında edinilmiş olumlu unsurları olmasına karşın hemfikir olmadığı ve değiştirmek için çalışacağı unsurların da olduğunu vurguladı.
Hristodulis, Guterres Çerçevesinde hemfikir olmadığı unsurlardan birinin, “Kıbrıs Türk idaresi altında kalacak bölgelerde ilk söz hakkının kullanıcıya verilmesi” olduğunu belirtirken, bu maddenin “Temel mülkiyet hakkıyla örtüşmediği” iddiasında bulundu.
Alithia Gazetesi, Rum Yönetimi Başkan adaylarından Nikos Hristodulis’in, başkan seçilmesi durumunda Guterres Çerçevesini yeniden müzakere etmeye hazır olduğu şeklindeki açıklamaları sonrasında, çerçevenin Kıbrıs Rum tarafına sağladığı “Avantajlara” ilişkin yorum habere geniş yer verdi.
Gazete: “Yeniden Müzakere Egemen Eşitlik ve İki Devlet Demek” başlığı altında iç sayfalarında geniş yer verdiği yorum haberinde, Güney Kıbrıs’ta yapılacak olan başkanlık seçimlerinde adaylardan biri olan Nikos Hristodulidis’in , Guterres Çerçevesi’ni müzakere etmeye hazır olduğu şeklinde geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya yanıt niteliği taşıyan argümanlara yer verdi.
Gazete söz konusu haberinde özetle, Yunanistan’ın eski Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bir çok kez , “Garantilerin kaldırılması, Türk Askerinin sayısının azaltılması ve varlığının tamamen sonlandırılması karalarının Guterres Çerçevesinde yer aldığını” vurguladıklarını hatırlatarak, Hristodulidis’in bu çerçeveyi yeniden müzakere etmeye hazır olduğunu açıklamasının “Egemen eşitlik ve iki devlet anlamına geleceği” iddiasında bulundu.
Ne yazık ki; 22 Şubat 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Hristodulis’e tebrik mektubu gönderen İngiltere Başbakanı Rishi Sunak; Kıbrıs sorununun siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli , iki toplumlu federasyon zemininde çözüm çabalarına katkı koymaya hazır olduğunu söyledi.
‘Sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına seçilen ve 28 Şubat’ta mecliste yemin ederek görevine başlayacak olan Nikos Hristodulidis kabinesini oluşturmaya çalıştığı bugünlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ile de bir araya geldi..
Yakın geçmişte yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre Güney Kıbrıs’ta yer alan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi süreçte yapmış olduğu açıklamada Hristodulidis: “Vatanımız Azar Azar Elden Gidiyor, Bölünme Kalıcı Olabilir” demişti!..
Hristodulidis ve diğerleri çok iyi bilmelidir ki; bağımsız ve egemen devletimiz KKTC günden güne kökleşmektedir ve de tanınması yönünde emin adımlarla ilerlemektedir.
5 Şubat 2023 tarihli “Büyükelçi Metin Feyzioğlu’nun Teşhisi Doğrudur” başlıklı makalesinde sayın Osman Güvenir: “Şimdi birbirimizi kandırmayalım . Bu ada bal gibi de ‘Taksim’ oldu ve bu bölünmenin kalıcılığın göstergesidir. Şimdilerde Rumlar hala daha entegrasyondan bahsediyorlar. Gerçek şu ki; politikaya bulaşmamış , aklı başında Rumlar yan yana iki devlet çözümünden bahsediyorlar ama, fanatik Rumlardan çekindikleri için seslerini yükseltemiyorlar” diyordu. Doğru söz ne denir?
Gerçek şu ki GKRY yeni Lideri Hristodulidis ile görüşme gerçekleştirmeden önceki günlerde de KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Benim siyasetimi zaten herkes biliyor; iki devletin işbirliği ile ancak Kıbrıs’ta bir anlaşma olabileceğini ve Kuzey’deki devletin mutlaka egemen olması gerektiğini.. Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü.. Bu noktalarda bir anlayış gelirse ve kabul edilirse o zaman resmi müzakerelere geçebiliriz” dedi.
Diğer yandan 23 Şubat 2023 tarihi yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Colin Stewart, GKRY Başkanlığına seçilen Nikos Hristodulidis ile bir araya geldi.
Nikos Hristodulidis ile Stewart arasındaki görüşmenin, KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ile Hristodulidis’in baş başa buluşmasının hazırlığı niteliğinde olduğunu kaydeden gazete Hristodulidis’in Kıbrıs sorunundaki tezlerinin temel eksenlerini Stewart’a izah etme fırsatı bulduğunu belirtti.
Hristodulidis’in Stewart’a ilk olarak, Cumhurbaşkanı Tatar’ın önerdiği iki devlet çözümü modelini görüşmesinin söz konusu olmadığını netleştirdiğini yazan gazete, Hristodulidis’in , buna paralel olarak, müzakerelerin 2017 yılının Temmuz ayında Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesine hazır olduğunu söylediğini de aktardı.
Elde ettiği bilgilere dayanarak, Hristodulidis’in Stewart’la önceki gün yaptıkları ve yaklaşık 50 dakika süren görüşmede , Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununun BM kararları temelinde siyasi eşitliğe sahip iki kesimli iki toplumlu federasyon çözümünde ısrarcı olduğunu ve böyle bir çözümün mümkün olduğunu düşündüğünü yazan gazete, Hristodulidis’in görüşmede kapalı Maraş konusunu ve BM’nin ilgili kararlarının uygulanması gerektiğini ortaya koyduğunu da kaydetti.
Hristodulidis’in, müzakerelerin BM himayesinde ayni zamanda AB’nin önemli rolü ve katılımıyla yeniden başlamasına odaklandığını söylediğini ileten gazete Hristodulidis’in buna paralel olarak, 23 Şubat’ta gerçekleşecek buluşmalarında Cumhurbaşkanı Tatar’a, mevcut durumun çözüm teşkil etmediğini ve iki topluma da faydası olmadığı mesajını göndermek istediğini, ifade etti.
Hristodulidis’in Stewart’a, AB’nin de BM çerçevesinde gerçekleştirilen çabada başrol oynaması gerektiğini , çünkü AB’nin “Bir kazan-kazan durumu (win-win situation)” meydana getirebilecek teşvikler sunabileceğini izah ettiğini de ileten gazete, Hristodulidis’in, Türkiye’nin de Kıbrıs sorununun çözümünden fayda sağlayabileceğini de iletti.
Habere göre Hristodulidis, BM’nin iki kesimli, iki toplumlu federasyon çözümü dışındaki herhangi başka bir şeyin seçenek olmadığı mesajını göndermesinin önemli olduğunu da dile getirdi.
BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart’ın, sürecin ilerlemesi için teşviklerde bulunulması amacıyla, AB’nin BM himayesindeki sürece katılımına ilişkin öneriyi memnuniyetle karşıladığını, bununla birlikte BM’nin uluslararası örgütün kararları uyarınca, iki kesimli iki toplumlu federasyon çözümünü desteklediğini söylediğini aktardı.
Sonuç olarak; GKRY’nin yeni lideri Hristodulidis, hala daha yarım asırdan beri hiçbir sonuç vermeyen “iki toplumlu, iki bölgeli Federasyonu” dile getiriyor!.. Hristodulidis hala daha geçerli olması mümkün olmayan BM Parametreleri çerçevesinde görüşmelere Temmuz 2017’de kaldığı yerden devam edilmesini gündeme getiriyor. Hala daha AB’nin devreye girmesinden söz ediyor!.
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’ın GKRY Lideri Nikos Hristodulidis’i ziyareti ve de bağımsız ve egemen devletimiz KKTC’ni tanımasını istemesi çok ama çok önemlidir.
Kıbrıs Türk halkına düşen görev birlik ve beraberlik içinde hareket ederek anavatanımız Türkiye’nin desteğinde bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yaşatmak ve tanınmasını sağlamaktır..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..