LİDERİMİZ DR. FAZIL KÜÇÜK’Ü ÖLÜMÜNÜN 40. YIL DÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANARKEN
Hayatını Kıbrıs meselesi ve Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine adayan liderimiz Dr. Fazıl Küçük, bu uğurda büyük fedakarlıklarda bulunarak, Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelmesinde büyük pay sahibi oldu.
14 Mart 1906’da Lefkoşa’da dünyaya gelen Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, İlkokula Lefkoşa Sarayönü Mektebinde 1912’de başladı.
..İstanbul Tıp Fakültesinde 1926’da üniversite eğitimine başlayan Fazıl Küçük, 1934 yılında İsviçre’deki Lozan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim hayatını tamamladı..
Dr. Fazıl Küçük, 1937’de Kıbrıs’a doktor olarak dönmesinin ardından İsviçre’deyken tedarik ettiği tıbbi malzemelerle hastaları muayeneye başladı ve her Cuma günü ihtiyaç sahipleri kişileri ücretsiz tedavi etti..
..Halkçı kişiliğiyle ön plana çıkan Dr. Fazıl Küçük, ilaç almaya gücü yetmeyen hastalarına laboratuvarında ilaçlar hazırladı, diğer ilaçların ücretini de kendi ödedi..
..Dr. Küçük, Kıbrıs Türk halkının sorunlarına karşı her zaman bağımsız ve egemen yaşaması için mücadeleye harcadı..
..Süheyla Küçük ile 1946’da evlenen Dr. Fazıl Küçük, bir kız ve bir erkek olmak üzere 2 çocuk sahibi oldu..
..Dr. Fazıl Küçük’ün , Ada’ya dönüşü her ne kadar 1937’de olsa da aktif siyasi hayata atılmasının temeli 1930’ların başlarında henüz bir üniversite öğrencisiyken Türk Maarifinin İngiliz müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar edenlere karşı mücadele ederek başladı..
..Kıbrıs’ta Türklerin sesini duyurabileceği bir gazete ihtiyacını hisseden Küçük, İngiliz Sömürge İdaresinden aldığı yayın izniyle 14 Mart 1942’de Halkın Sesi gazetesini çıkarmaya başladı..
..Dr. Fazıl Küçük, gazetedeki yazılarında öncelikli olarak toplumsal konulara ağırlık verirken, Evkaf İdaresi ile Türk okullarının yönetiminin Kıbrıslı Türklere devredilmesi için mücadele verdi..
..21 Mart 1943’te Lefkoşa Belediye Meclis üyesi olarak seçilen ve 6 yıl boyunca bu görevi yürüten Dr. Fazıl Küçük, ayni yıl oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumunun kurucuları arasında yer aldı..
..Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, 23 Nisan 1944’te Kıbrıs Milli Türk Halk Partisini (KMTHP) kurdu ve parti başkanlığını üstlendi. Dr. Fazıl Küçük’ün parti programındaki ana hedeflerinden biri de Ada’nın Yunanistan’a ilhakını (Enosis) önlemekti.
1954 yılı sonrası, Kıbrıs uluslararası arenada ilgi çeken bir konu haline gelirken, Dr. Fazıl Küçük, İngilizler ve Rumların Enosis taleplerine karşı mücadelesini hızlandırdı. 15 Ağustos 1955’te partisinin ismi kongre kararı ile “Kıbrıs Türk’tür Partisi” şeklinde değiştirilmiştir.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, 1 Nisan 1955’te Kıbrıs Türk halkını yok edip Ada’yı Yunanistan’a bağlamak amacıyla kurulan terör örgütü EOKA’nın Kıbrıs’ta eylemlerini başlatmasının ardından ilk önce Kıbrıs Türk Mukavemet Birliğini, daha sonra da Eylül 1955’te Volkan (Var Olmak Lazımsa Kan Akıtmamak Niye) adlı gizli örgüt kurdu. Kaynak: 15 Ocak 2022 tarihli Halkın Sesi gazetesi.
Geriye dönüp baktığımızda Dr. Fazıl Küçük, 18 Nisan 1943’te oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu (KATAK)’ın kurucuları arasındaydı. Daha sonra KATAK’tan ayrılarak, 23 Nisan 1944’te Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi’ni (KMTHP) kurdu. Parti programındaki ana hedeflerden biri de adanın Yunanistan’a ilhakını (ENOSİS) önlemekti. Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi, 23 Ekim 1949 tarihinde KATAK ile birleşerek Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi adı altında yeniden yapılanmıştır..
..Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, 1 Nisan 1955 tarihinde EOKA’nın Kıbrıs’ta kanlı terör eylemlerini başlatmasının ardından, Kıbrıs Türk halkının EOKA’ya karşı direnmesi için Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KTMB) adlı örgütü kurdu. Bu konuda, Rumlar tarafından tehdit edildi. (Halkın Sesi Gazetesi sayı:3744-5 Temmuz 1955).
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, bütün siyasi hayatı boyunca gayretlerini Türk okulları ve Evkaf idaresinin Kıbrıs Türk halkına devredilmesi için sömürge Hükümetini ikna etme üzerinde topladı ve gerektiğinde onlarla da mücadeleye girişti.
Dr. Fazıl Küçük, Zürih’te Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları arasında varılan anlaşma üzerine , 17 Şubat 1959’da Londra’da yapılan Konferans’ta Kıbrıs Türk Halkını temsil etti ve 19 Şubat 1959 Zürih ve Londra Antlaşmalarını imzaladı..
1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolda Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rum, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Türk olacaktı. Bu çerçevede Makarios, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios seçilirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak tek aday olan liderimiz Dr. Fazıl Küçük de 03 Aralık 1959’da Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı oluyordu.
Rumların 21 Aralık 1963 silahlı saldırıları ile 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin yıkılmasının ardından Türk tarafında oluşturulan Genel Komite’nin Başkanlığını yapan ve de 27 Aralık 1967’de kurulan Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi’nin Başkanlığına getirilen ve 18 Şubat 1973 tarihinde Cumhurbaşkanı Muavinliği’nden ayrılan liderimiz Dr. Fazıl Küçük yerini Rauf R. Denktaş’a bıraktı. Ancak gazetesi Halkın Sesi gazetesinde Kıbrıs Türk halkının mücadelesini sürdürerek, Halkın Sesi Gazetesi’ni Kıbrıs Türk Halkının davasına bayrak yapmaya devam etti.
1980’li yılların başında yakalandığı hastalık nedeniyle yazılarını ancak aralıklarla sürdürmeye devam etmişti.
Rauf R. Denktaş, uzun yıllar Rumlarla yıllarca devam eden müzakere sürecinde olumlu bir sonuç alamamasının ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin tanınmasını gündeme getirecekti.
Nitekim, 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş tarafından Meclis Balkonundan ilan edilirken liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve Osman Örek de bu mutluluğu birlikte yaşamışlardı. O günde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Balkonundan KKTC’nin kuruluşu ilan edilirken hasbelkader ben de Meclis binası önünde bulunan on binlerce kalabalığın arasında olmanın mutluluğunu yaşadım.
Ölümünden kısa bir süre önce verdiği demecinde liderimiz Dr. Fazıl Küçük, hastalığının geçtiğini söylüyor ve de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasını görmesi ile hayata yeniden kavuştuğunu vurguluyordu.
Ne yazık ki; Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, 15 Ocak 1984 tarihinde tutulduğu hastalıktan kurtulamayarak tedavide bulunduğu Londra’da , henüz 78 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün Naaşı Lefkoşa yakınlarındaki Hamitköy’de yer alan ve o güne kadar Mumcu Tepesi olarak bilinen yere gömüldü. “Anıt Mezar”ın yer aldığı bu tepeye o günden sonra Anıt Tepe adı verildi..
Sonuç olarak; bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanını görme mutluluğunu yaşayan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü ve dava arkadaşlarını bir kez daha saygı, minnet ve şükranla anıyoruz..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa…