Madalyalar ve anlamı!

Abone Ol

Hükümet kurma çalışmalarının düzlüğe çıktığı, kimilerini yeni, yeni paylaşım heyecanlarını sardığı şu günlerde, benim bunların dışında bir konuyu ele almam “hariçten gazel okumak” olarak algılanabilir.

Ne var ki Milli Mücadele madalyası olarak takdim edilen ne var ki şekli, şemalinden tutunda veriliş biçimlerine kadar fiyaskolar içeren madalyalar  maalesef toplumsal bir yara haline dönüştürülmüş durumdadır!

Geçtiğimiz günlerde  değerli insan, duayen gazeteci Özcanhan ağabeyimizin facebook hesabından yapmış olduğu paylaşım madalyalar konusunu enine boyuna bir kez daha ele almamızın gerekliliğini gözler önüne serdi.

KKTC de EşberSerakıncıyı yeni nesiller hariç bilmeyen yoktur diye düşünürüm.

Erenköy savaşlarında ölümcül yaralar almış bir mücahit. Bu yaraların bırakmış olduğu derin izlere rağmen birinci ve ikinci harekatlarda yer alan korkusuz bir vatanperver.

Eğitimci, eski Milletvekili, Eğitime damga vurmuş bir Bakan.

Halen inzivaya çekilmiş, vücudunda geçmişten kalan tahribatla emekli yaşamı sürüyor.

Müracaatta bulunmadığı için Milli Mücadele madalyası alamamış bir mukavemetçi!

“Yaptığım hizmetlerin karşılığı olan ve manevi değeri en önde tutulması gerek madalyaya sahip olabilmek için müracaat mı yapmam lazım. Ateşe atılırken beni kimse zorlamadı, gönüllü olarak katıldım, gerekirse bu halimle yine katılırım. Ben madalya için savaşmadım. Müracaatla madalya ağırıma gider” diyenlerden biri Eşber hoca!

Biliyorsunuz, madalyalar tüzüğüne göre madalya ancak müracaatta bulunana veriliyor. Müracaat yapmamış olanlar bu uğurda yaşamını etkileyen yaralar bile alsa madalya verilmiyor.

İşin en ilginci devlet tarafından verilen madalyaların isme yazılmış bir beratı olması gerekiyor. KKTC de dağıtılan madalyaların isme yazılmış beratı yok.

Bu durumda Şehit aileleri ve Malul gaziler Derneği, TMT Mücahitler Derneği gibi derneklerin dağıttığı madalyonlardan bir farkı olmayan devlet madalyalarının bunlarda ne farkı var, söyleye bilir misiniz?

Var sayalım ki size verilen madalyayı kayıp ettiniz!

Kimin eline geçmiş ise o kullanabiliyor! Ya da böyle bir madalyanın sahibi olarak evlatlarına bunu miras bırakabiliyor. Çünkü beratında isim kaydı yapılmamış!

Bu konu ile ciddi şekilde ilgilenen de çıkmadığı için yapılan bu yanlış uygulamalar doğru kabul edilip uygulamaya devam ediliyor.

Temennimiz o ki devlet Kıbrıs Türkünün varlık mücadelesi için canını ortaya atanları araştırır bulur ve isme verilmiş beratlarla birlikte Milli Mücadele madalyaları işte o zaman bir anlam bulur!