GKRY LİDERİ HRİSTODULİDİS MÜZAKERELERE YENİDEN BAŞLAMA NOKTASINDA OLUNMADIĞINI VURGULARKEN

17 Ekim 2024 tarihli yerel yazılı basınımızda yer alan haberlere göre Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM binasında;  BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in daveti üzerine  katıldığı gayrı resmi akşam yemeğinin ardından yapmış olduğu açıklamada GKRY lideri  Nikos Hristodulidis:
 “Henüz müzakerelere yeniden başlama noktasında bulunmuyoruz”  dedi.
BM Genel Sekreterine teşekkür eden GKRY lideri Hristodulidis  ‘Güven Artırıcı Önlemler’ için sunulan  önerilerle  ilgili olarak, yeni geçiş noktaları olasılığını değerlendirmek üzere  Kıbrıs’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  Ersin Tatar ile bir görüşme yapılmasına karar verildiğini kaydetti..
.. “Bazı yapıcı noktalarda sayın Ersin Tatar’dan yeni bir şey duymadım” diyen GKRY lideri Hristodulidis  “Müzakerelere yeniden başlama noktasında olunmadığını” vurguladı.
“Genişletilmiş Görüşmeler” teriminin ne anlama geldiği sorulduğunda GKRY lideri Hristodulidis “Bunların üç garantör ülkenin katılımıyla yapılan görüşmeler olduğunu açıkladı ve Atina ile Londra’nın bu konudaki tutumunun olumlu olduğunu” dile getirdi.
..Bir sonraki adımların ne zaman atılacağı konusunda ise  herhangi bir tarihin belirlenmediğini dile getiren GKRY lideri Hristodulidis  “Bu akşam müzakerelerin  kazanımı Genel Sekreterin altı noktasının  güvence altına  alınmasının  önemini yineledim ve bundan sonraki müdahalelerimiz  bu çerçevede yapıldı..
..Genel Sekreter tarafından  yapılan ve Ersin Tatar tarafından  “Kabul edilmeyen bazı öneriler vardır” dedi..
GKRY lideri Nikos Hristodulidis, “Rum tarafının BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in   Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela  Holguin’in  misyonunun  devam etmesini istediğini ancak  Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak BM Genel Sekreterinin  dışında birisinin baş rol üstleneceğini” söyledi..
..Diğer yandan yine 17 Ekim 2024 tarihli  yerel yazılı basınıma yansıyan  haberlere göre Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri  Antonio Guterres, Kıbrıs’ta liderler arasında müzakerelerle  ilgili ortak bir zemin bulunmadığını ancak yakın gelecekte genişletilmiş  gayrı resmi  bir toplantı  konusunda mutabık kalındığını belirtti..
..BM Genel Sekreteri  Antonio Guterres’in KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri  Nikos Hristodulidis ile gayrı resmi akşam yemeğinde  gerçekleştirdiği buluşmaya  ilişkin yazılı açıklama yaptı..
.. Açıklamada, BM Genel Sekreteri Guterres’in Temmuz ayında  kendisine nihai raporunu  sunan  Kişisel Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Angela Holuin Cuellar’ın çabalarına ve iki liderin yanı sıra geniş kesimlerle  temaslarına rağmen,  liderler arasında  Kıbrıs meselesinde ilgili olarak ileriye dönük ortak bir zemin bulunamamış olmasından üzüntü duyduğu belirtildi..
..Açıklamaya göre BM Genel Sekreteri Guterres, liderleri, pozisyonları arasındaki uçurumu nasıl kapatacaklarını ve çözüme giden yolda  ilerleme sağlamak için güveni nasıl yeniden inşa edeceklerini düşünme konusunda cesaretlendirdi..
..KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri  Hristodulidis’in  yakın gelecekte  BM Genel Sekreteri’nin  himayesinde daha geniş bir formatta  gayrı resmi bir toplantı yaparak, ileriye  yönelik izlenecek yolu ele alma konusunda  mutabık kaldıkları da kaydedildi..
..Liderlerin yeni geçiş kapılarının açılması olasılığını ele almak üzere Kıbrıs’ta bir araya gelme konusunda da görüş birliğine vardığı bildirildi.
BM Genel Sekreteri Guterres, BM’nin Kıbrıs meselesinin  tüm Kıbrıslıların ve gelecek nesillerin yararına olacak şekilde barışçıl  bir siyasi çözüme kavuşturulması yönündeki kararlı taahhüdünün devam ettiğini vurguladı..
Sonuç olarak; Rum liderliğinin dünden bugüne devam eden görüşme sürecinde her zaman için olası bir siyasi çözümde Enosis’e giden yolun açılmasını hedefledikleri çok açık ve nettir.
Kıbrıs Türk halkına düşen görev; birlik ve beraberlik içinde hareket ederek temellerinde aziz şehitlerimizin  canı ve kanı olan bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak ve tanınmasını sağlamaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..