KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR BİRLEŞİK KRALLIK HÜKÜMETİ’NE “ADALETSİZLİĞE SON VERME” ÇAĞRISI YAPARKEN

12 Eylül 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre Birleşik Krallık Hükümeti’ne “Adaletsizliğe Son Verme” çağrısı yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “İzolasyonların Hafifletilmesi Barışa katkıda bulunacak” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşik Krallık Hükümeti’ne, Kıbrıs’ın Garantör güçlerinden biri olarak, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlara karşı sorumlulukları olduğunu hatırlattı ve de Kıbrıs Türk halkına yönelik eşit olmayan muamelenin gözden geçirilmesini istedi..

.. “İzolasyonlarımızın Hafifletilmesi, Barışa Katkıda Bulunacaktır” diyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, adaletsizliğe son verilmesi çağrısında bulundu. En büyük adaletsizliklerden birinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne doğrudan uçuşların yapılmaması olduğunu söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşik Krallık’ın bu konudaki politikasını gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı ve de Kıbrıs Türk Halkının özden gelen haklarına saygı gösterilmesini talep etti..

..KKTC Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere’deki temasları kapsamında Londra’da, Martin Daubney’in sunuculuğunu yaptığı GB News’un canlı yayın programına katıldı..

.. Programda yaptığı konuşmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Artık Vizyonumuz, Kıbrıs’ta İki Devletli Bir Çözümdür. Enerji, su, Doğal Kaynaklar gibi birçok alanda iş birliği yapılması, hem Kıbrıslı Türkler, hem de Kıbrıslı Rumlar için fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı..

..KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yunan Cuntası’nın Kıbrıs Anayasası’na aykırı yapılan darbenin üzerine, Türkiye’nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yılı dolayısıyla düzenlenen çeşitli etkinliklere katılmak amacıyla İngiltere’yi ziyaret ettiğini kaydetti..

..KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye garantör güç olarak Kıbrıslı Türkleri korumak ve de Rumların Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağla girişimini durdurmak zorundaydı. O zamandan bugüne 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Rumlardan oluşan bir devlettir” diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar şöyle devam etti: “İngiltere adadan ayıldığında, o dönemde bir İngiliz Kraliyet Kolonisi Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumlarla eşit kurucu ortak olacaklarına dair bir söz vermişti; ancak 1963’te, Cumhurbaşkanı Makarios, yeni cumhuriyetin kurulmasının sadece Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması için bir basamak olduğunu ilan etti. Kıbrıslı Türkler daha sonra silah zoruyla devletin dışına itildi ve anavatan Türkiye’nin, Kıbrıs’a müdahale etmesini beklemek zorunda bırakıldık”..

..Kıbrıs Türk Halk için adalet çağrısı yapan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıslı Rumların tanınan bir devleti olduğuna ve adil olmayan bir şekilde 20 yıl önce Birleşmiş Milletler Kapsamlı Çözüm Planı, Annan Planı çerçevesinde yapılan eş zamanlı referandumları reddetmelerine rağmen Avrupa Birliği (AB) üyesi yapıldıklarına işaret etti..

..Annan Planını reddettikten sonra Kıbrıslı Rumlar AB üyeliğiyle ödüllendirilirken; Kıbrıslı Türklerin plana destek verdikleri halde birliğin dışında bırakıldığına dikkat çeken KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar:

“O dönemde Kıbrıslı Türklere, çözüm planına ‘Evet’ dedikleri takdirde insanlık dışı izolasyonun ve kısıtlamaların, Kıbrıslı Rumların oyundan bağımsız kaldırılacağı sözü verildi; ancak bunların hiç biri gerçekleşmedi” dedi..

..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, doğrudan uçuşların, doğrudan ticaretin ve doğrudan temasın yapılamadığı haksız ambargolar ve izolasyonların Kıbrıslı Türklere dayatılmaya devam ettiğini belirterek, Kıbrıslı Türkleri ambargolarla sıkıştırdığını kaydetti. Kendilerine bu şekilde bir çözüm dayatılmaya çalışıldığını dile getiren sayın Ersin Tatar, “Dayatılmış Bir Çözümü Asla Kabul Etmeyeceğiz” dedi..

..KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere’deki ziyaretine, parlamentodaki etkinliklere katılımına ve İngiliz hükümetinden beklentilerine ilişkin soru üzerine ise Birleşik Krallık’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne doğrudan uçuşların yapılmaması konusundaki politikasını gözden geçirmesini istedi ve şunları söyledi:

“Birleşik Krallık’ta 350 binden fazla Kıbrıslı Türk yaşıyor. Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yaklaşık 20 000 İngiliz vatandaşı vardır. Yıllar içinde çok iyi bağlantılar kurduk. Halkımız İngiliz toplumuyla bütünleşmiş durumdalar. Binlerce insanımız Kıbrıslı Türkleri destekliyor..

..Birleşik Krallık Hükümeti’ne, Kıbrıs’ın garantör güçlerinden olarak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlara karşı sorumlulukları ve yükümlülükleri olduğunu hatırlatıyorum. Kıbrıs Türk halkına yönelik bu eşit olmayan muamelenin gözden geçirilmesini istiyorum. Adaletsizliğe son verilmesi çağrısında bulunuyorum. Birleşik Krallık, Kıbrıs’ta tarihsel olarak yaşananları çok iyi biliyor..

..Birleşik Krallık’tan, özden gelen haklarımıza saygı göstermesini talep ediyoruz. Ayrıca en büyük adaletsizliklerden birinin doğrudan uçuşların yapılmaması olduğunu söylüyoruz. Birleşik Krallık’ın bu konudaki politikasını gözden geçirmesi gerekiyor. İzolasyonlarımızın hafifletilmesi, barışa katkıda bulunacaktır” dedi.

Sonuç olarak; Kıbrıs Türk halkına düşen görev bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak ve tanınmasını sağlamaktır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..