MURATAĞA, SANDALLAR , ATLILAR VE TAŞKENT KATLİAMININ 49 . YIL DÖNÜMÜNDE AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANARKEN

Abone Ol

O günde Rum-Yunan ikilisi Kıbrıs’ta Türk halkının varlığına son vermek için kapsamlı bir soykırım planı hazırlayarak uygulamaya koymuşlardı. Muratağa (Maratha), Sandallar (Santalaris) ve Atlılar köylerinde gerçekleştirilen  katliamlarda en genci 16 günlük bebek ve en yaşlısı 95 yaşında olmak üzere 126 Türk şehit edilmişlerdi. Muratağa ve Sandallar köylerinde şehit edilenler ayni toplu mezara gömülmüşlerdi.  
20 Temmuz 1974 Barış Harekatı sürecinde  Rum-Yunan ikilisinin gerçekleştirmiş oldukları Muratağa, Mağusa İlçesinin Mesarya Bölgesindeki Türk köylerindendi. 1960 Nüfus sayımına göre köyde 113 Türk yaşamaktaydı ve de Mağusa’ya 21 km uzaklıkta idi.  
Sandallar ise yine Mağusa İlçesine bağlı olup Mesarya bölgesinde, 1960 Nüfus sayımına göre 94 nüfuslu bir Türk köyü idi. 20 Temmuz 1974 günlerinde nüfusu 50 kişi idi.
Sandallar köyü  13-14  Ağustos 1974  tarihinde EOKA-B tarafından  basılmasından sonra  esir alınan köylüler Muratağa köyüne  getirilerek 14 Ağustos  günü Muratağa ve Sandallar  köylüleri birlikte öldürülmüşlerdir.
Atlılar (Aloda) köyü de  yine Mağusa İlçesine bağlı olup 1960 nüfus sayımına göre köyde 41 kişi yaşamaktaydı. Atlılar köyü Mağusa’ya 15 km uzaklıkta olan bir köydü.
Şu bir gerçek ki; Muratağa, Atlılar,  Sandallar ve  Taşkent  köylerinde yaşananlar  akıl almaz bir barbarlığın eseridir. Kıbrıs’ta bu  ve buna benzer yaşananlar Rum-Yunan ikilisinin Megali-İdea hayallerinden kaynaklanmaktadır.  Rum-Yunan ikilisinin hedefi Kıbrıs Türk Halkından ve de Türk Askerinin  Kıbrıs’taki varlığından kurtulmak ve de Kıbrıs Türk Halkını  Girit misali yok etmekti ve de bu yönde  hazırlanan planlar vardı.  Gerçek şu ki;  kod adı Iphestos olan bu plan; 1971-1973 yılları arasında hazırlanmış olup 1974’te uygulamaya konulmuştu.
Rumların Iphestos Planının uygulanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan toplu mezarlar, toplu katliamlar Rum-Yunan  ikilisinin Megali-İdea hayalleri çerçevesinde soykırım planlarını çok açık ve net olarak ortaya koymaktadır.
Muratağa, Atlılar ve Sandallar’da ve de  Taşkent’te hatta daha gerilere dönecek olursak  22 Aralık 1963’te Türkeli (Ayvasıl)’da yaşanan katliamda da 21 soydaşımız toplu çukurlara gömülmüşlerdir. Gerçek şu ki yapılan bu katliamlar gelecekte yapılması hedeflenen korkunç katliamların da habercisi durumundaydı!..
Geriye dönüp baktığımızda bir Türk Çoban’ın 1 Eylül 1974 tarihinde toprak üzerinde fark ettiği  insan eli, Muratağa, Atlılar ve Sandallar’da köy sakinlerine ne olduğunu, nelerin yaşandığını çok açık ve net olarak ortaya koymaktadır.
Muratağa, Sandallar ve Atlılar katliamı, 14 Ağustos 1974 tarihinde Rumlar tarafından  Kıbrıs Türk Halkına karşı gerçekleştirilen katliamlardır. Konu katliamlarda en genci 16 günlük, en yaşlısı ise 95 yaşında olmak üzere; Muratağa-Sandallar’a ait çukurdan  89 ve Atlılar’a ait çukurdan 37 kardeşimiz olmak üzere 126 Türk, kalleşçe şehit edilmişlerdir..
Konu katliamların Türk Askeri Birlikleri tarafından keşfedilmesi ve cesetlerin bulunması 1-2 Eylül 1974 tarihinde olmuştur.  BM tarafından “İnsanlığa Karşı Bir Suç” olarak nitelenen konu katliamda otomatik tüfekler ve kesici aletler kullanılmıştır..
.. Muratağa (Maratha), o dönemde bölgedeki Türk köylerinin en büyüğüydü. 1960 yılında  94 nüfuslu bir köy olan Sandallar’ın (Santalaris) nüfusu ise 1974 yılının ortalarında 50’ye kadar düşmüş durumdaydı. 13-14 Ağustos 1974 tarihinde EOKA-B tarafından Sandallar köyü basılmış, daha sonra bu köylüler Muratağa’ya  getirilerek 14 Ağustos günü Muratağa köylüleri ile birlikte   öldürülmüştür. Muratağa ve Sandallar köylülerinin birlikte gömüldükleri mezardan 89 kişi çıkarılmıştır..
..Köylüler öldürüldükten sonra buldozerler kullanılarak yakınlardaki terkedilmiş bir Taşocağının yakınlarında bir toplu mezara gömülmüşlerdir. Cesetlerin büyük çoğunluğu parçalanmış haldeydi ve de bu da katliamda otomatik tüfeklerin yanı sıra kesici silahların da kullanıldığını ortaya çıkarmıştır..
.. Konu katliamlardan sağ kurtulanlar, katliamı yapanların bazılarının kimliklerini tespit ettiklerini  söylemiştir. Muratağa köyünün imamı da katliamdan sağ kurtulanlar arasındaydı.   Katliam sırasında köy dışında bulunan köylüler de katliamdan kurtulmuşlardı. KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na göre; Muratağa köyünde 7 kişi saklanarak katliamdan kurtulmuşlardı.
Atlılar (Aloda) köyünde 1960 Nüfus Sayımına göre   41 Türk yaşamaktaydı. 1974 yılına kadar bu sayı 35 civarına düşmüştü. 15 Ağustos 1974 günü köy  basılırken köy halkı  köy dışına çıkarılırken ne yazık ki;  burada toplu mezarlar kazdırıldıktan sonra     Türkler kurşuna dizilerek öldürülmüşlerdir. O günde saklanabilen 3 kişi sağ kurtulmuşlardı..
Atlılar Toplu Mezarından  37 kişinin  cesedi çıkarılmıştı. Atlılar köyündeki Toplu mezarlar  1-2 Eylül 1974 günü bulunmuştu. Atlılar köyündeki toplu mezar Muratağa Köyündekinden daha önce, 20 Ağustos  günü bulunmuştu..
..Muratağa’daki toplu mezar toprak üzerinde bir el gören bir çoban tarafından fark edilmişti. Daha sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin 28. Tümeni’nin İstihkam Taburu’na mensup olan askerler çukuru açmak üzere kazıya başladı.  Kazıyı BM Barış Gücü’nde görev yapan İsveçli askerler de izledi.  Kazıların ilk günü olan 2 Eylül 1974  gününde  Toplu Mezardan 44 kişinin cesedi çıkarıldı.
1 Eylül 1974 günü saat 20.50’de Lefkoşa’daki Türk Basın Ataşeliği katliamı doğrulamıştır. Toplu mezar açma çalışmalarını “her saat başı yeni çukurlar ve onlarca ceset bulunuyor, çalışmalara dayanmak çok güç” şeklinde tanımlanmıştır..
Türk kaynaklarına göre; mezarların açılışını izleyen The Sun Gazetesinden  John Akass, katliamı bir “Alçaklık” olarak tanımlamıştır.  The Times ve The Guardian Gazeteleri 21 Ağustos 1974 günü katliama yer verdi. The Guardian Gazetesi katliamda 126 kişinin öldüğünü ve bunların  arasında kadın ve çocukların da olduğunu belirtmiştir.  Yine United Press İnternational ve BBC de mezarları açılışına tanıklık etmiş ve ilgili  haberlere  yer  vermiştir.
Sonuç olarak; Muratağa, Sandallar, Atlılar ve Taşkent’te yapılan toplu katliamlar, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatının  2. Aşamasının  yapılması konusunda verilen kararın ne kadar doğru bir karar olduğunu göstermektedir.
Kıbrıs Türk Halkı olarak geçmişte yapılan  fedakarlıkların, kaybedilen yaşamların ve de aziz şehitlerimizin ve de gazilerimizin sayesinde bugünlere geldiğimizi hiç ama hiç unutmayalım. Temellerinde aziz şehitlerimizin canı ve kanı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine sahip çıkalım..
.. Çocuklarımızın ve torunlarımızın  bu topraklarda onurlu insanlar olarak yaşayabilmeleri için  mücadelemize devam edelim.. Bayraklarımızın bu topraklarda ebediyete kadar dalgalanabilmesi için , kanlarını seve seve akıtan aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin  emanetine sahip çıkmaya devam edelim..
Ne Mutlu 20 Temmuz 1974’ü Yaratanlara.. Ne Mutlu 20 Temmuz 1974’ü Yaşatanlara ..
Ne Mutlu Bağımsız ve Egemen Devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Sahip Çıkanlara..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..
 
Kaynak:1-https://Wikipedia.arg/wiki/Muratağa_Sandallar_ve_Atlılar_Katliamı   
Kaynak:2-https:kibrisvolkan.net/murataga-sandallar-ve-atlilar-katliami-bu-vahset-unutulamaz-10296.html