Yeni bir kavram olmayan narsisizm bir kişilik bozukluğu olup, toplumumuz tarafından pek bir normal karşılanıyor, hatta onaylanıyor. Tabii onaylanan kişilik bozukluğunun kendisi değil, sergilenen davranışlar. Etrafımızda küçümsenmeyecek miktarda narsistik insan var. Ne yazık ki toplumsal yapımız yöneticisinden her kademedeki çalışanına kadar bu kişileri el üstünde tutuyor. Hal böyle olunca da benlik değerleri gelişmemiş, kıskanç, duygusal açıdan kısıtlı, empatiden yoksun, kendinden başka birini beğenmeyip kendinden başka birini önemsemeyen bencil kişiler devletin makamlarından tutun da her tür kurumda bal tutup parmak yalarken sözde sağlıklı olan diğer kişiler de sessiz kalıyor ya da idare ediyor. Aslında ciddi bir araştırma konusu bu. Sağlıklı bireyler yetiştirme ve sağlıklı toplum oluşturma ciddi ciddi gözardı ediliyor, insanın insan olma özüne, değerine, insanca yaşama hakkına yine insan tarafından fütursuzca hakaret ediliyor. Yine insanın sorumluluk alma, sorumlu davranma ve yaşaması ise sorumsuzca iteleniyor, öteleniyor.
Kimlerdir şu nasistler? diye biraz açacak olursak bir kere onlar çok iyi birer konuşmacıdırlar. Kendilerini çok özel görürler ve özel hissettirmeye çalışırlar. İkna kabiliyetleri oldukça yüksek, dürüst, adaletli, kendilerine güvenen bir duruş sergilemekte ve oldukça kararlı görünmektedirler. Bununla birlikte bu görüntü sahtedir ve yüzeyseldir. Biraz dikkat edilirse başlıkların altının hiçbir zaman yeterli dolmadığı farkedilir. Bilgi içerikten yoksun, adalet sadece kendisine, dürüstlük ise yalanı pembeye boyama şeklindedir. Kurallar ise kendi dışında herkese uygulanabilir.
Narsist kişi sürekli bir takdir edilme, beğenilme ve ön planda olma ihtiyacı içerisindedir. Kendisini çok fazla önemser. Başarı ve yeteneklerini abartarak üstün biri olarak görülme arzusundadır. Sınırsız bir başarı, güç, zeka, güzellik veya sevgi düşlemleriyle yaşar. Eğer bir konuda yetenekli ise bu kendini üstün görmek için iyi bir bahanedir.
Narsist kişi dıştan alçakgönüllü ve verici gibi görünebilir. Bu da sadece görüntüdür. O kendini içinden abartılı şişirilmiş bir biçimde algılamaktadır. Bununla birlikte narsist kişi oldukça kırılgan ve temelde de değersizlik hisleri yaşayan biri olduğundan eleştiri onun için derin bir utanca neden olacaktır. Bu onun asla katlanamayacağı bir durumdur ve hemen mesafesini koyarak bencil bir biçimde davranış sergilemeye başlayacaktır. Kendince çok yetenekli ve saygıdeğerdir. Diğerleri bunu farketmelidir.
O çok özel ve eşsizdir. Onu ancak özel veya üstün kişiler veya kurumlar anlayabilir. Bu nedenle de bu kişiler veya kurumlarla ilişki kurabilir. Fakat bu ilişkiler de yüzeyseldir. Kimseye güvenmeyen ve amacına ulaşmak için diğer insanları kullanan biridir. Başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını anlamaktan uzak, saygısız, kendini beğenmiş tutum ve davranışlar sergiler. İnsanları önemsemez, nerede duracağını bilmez, davranışlarına sınır koyamaz. Başkalarına karşı kıskançtır ya da başkalarının onu kıskandığına inanmaktadır. Bu kişi her ne istiyorsa onun yapılacağına ilişkin beklenti içindedir. Ona göre zaten bunu haketmiştir. İstekleri olmadığı zaman ise büyük bir öfkeye kapılabilmektedir. Başkalarının zarar görmesi onlar için önemli değildir. Zaten başkalarının değerlerine gözü kapalı saldırırlar.
Narsist kişi aslında kendi içinde , derinde eksiklik, yoksunluk, yalnızlık, güvensizlik yaşamaktadır. Bu nedenle sağlıklı kişiler olarak teslim olmak yerine kendi benliklerimizi güçlendirebilir, kendi özsaygımızı artırabiliriz. Sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için kollarımızı sıvamamız umuduyla sevgiyle kalın…