POLİTİK TEHLİKE

<p class="MsoNormal"><span>Var olma ve tanınma

Abone Ol

Var olma ve tanınma  mücadelesi veren  KKTC için en büyük politik tehlike nedir? Dünyada aynı durumda olan bir kaç ülke daha var. Avrupada iç sorunlarla boğuşan, AB içinde veya dışında sorunlar yaşayan ülkeler ayrı bir kategoride tabii. Bu ülkeler vardır, tanınmıştır ve BMde yerlerini almışlardır. KKTCye gelince: Var olma ve tanınma mücadelesi veren KKTC devleti şu anda büyük bir politik tehlike ile karşı karşıya kalmıştır. Bilinçli halk bu tehlikenin ne olduğunu tam olarak anlayabilmiş midir? “Kurucu Devletli federasyon” biçimi siyasal bir varlık, bir devlet dünyada var mıdır?  KKTC  devleti ve halkı için en büyük politik tehlike bu çözüm modelidir. Dünyada hiç bir örneği olmayan bu çözüm  modelini iki ayrı devletli, iki ayrı uluslu, dini ayrı, dili ayrı iki halkı zorla birleştirme planlarıdır bu politik tehlike... Bu politik tehlikeyi ortadan kaldırmak, bertaraf etmek, diplomatik tanınma girişimleri ile mümkün olacaktır.

Bunu en etkili biçimde gerçekleştirmek için,”Kıbrıs sorunu” müzakerelerinin resmen ve tamamıyla ortadan kalkması şarttır. KKTC devleti için resmi tanınma yolu ancak böyle açılacaktır. İkide bir  “iki kurucu devletli federal sistem” çözümü olasılığını politika yapmak uğruna dillendirmeye gerek yoktur. Bu sorunu ve tehlikeyi ortadan kaldırmak gerekir.  Federal çözümün, şu veya bu şekilde gündemde kalması, KKTC devletinin resmi tanınma çabalarının önünü keser ve bu politik tehlikeyi canlandırır. İki kurucu devletli çözüm önerisinin ve federal birleşme tehlikesinin KKTC  halkını nerelere götüreceğini iyice anlamak gerekir.  KKTC halkı, 31 yıllık bağımsız, egemen devletinin ortadan kalkması ile egemenliğini, özgürlüğünü, nereye gideceği belli olmayan bir federal sisteme teslim etmenin büyük tehlikelerle karşı karşıya kalınması anlamına geldiğini iyice bilmelidir.

 

KKTC devleti, hükümeti, halkı, Rumlarla bir federal sistem çözümü ile birleşmeyi istemediğini açıkça dünyaya duyurmalıdır. Bu konuda birlik olan halk bunu yapabilir. Uluslararası hukuk çerçevesi içinde tanınma hakkına sahip KKTC bunu yapabilir ve yapmalıdır.  Bunun başka yolu yoktur. Rumlarla iki kurucu devletli federal birleşme ile KKTCnin ayrı devlet olarak tanınması ve yoluna devam etmesi arasında seçim yapmak sorunun özüdür. Sorun budur. “Kıbrıs sorunu” müzakereleri değil... Kurucu devlet safsatası ile halkı kandırma girişimleri son bulmalıdır. Bahsi geçen kurucu devletler Uluslararası Hukuk altında hiçbir zaman tanınmayan birer mahalli idareden başka birşey değildir. Kurucu devletli bir federal birleşmeyi kabul etmek, KKTC halkının devletsiz kalması anlamına gelmektedir. Halk bunu iyice bilmeli.