Rum Temsilciler Meclisi Enosis kararı alırken

Abone Ol

10 Şubat 2017 Cuma günü   Rum  Temsilciler Meclisi’nde “15 Ocak 1950 Enosis Plebisiti”nin  yıldönümlerinin;   okullarda anılması ve kutlanmasına  ilişkin  karar alınması asla kabul edilemez  bir gelişme olmuştur. Bu karar okulların  tatil edilmesini öngörmezken  tüm öğretmenlerin ve öğrencilerin  yapılacak etkinliklere katılmaları  mecburi tutuluyor.  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına rağmen   alınan bu karar düşündürücüdür!...

15 Ocak 1950  Enosis Plebisiti nedir, ne değildir? 28.08.1949’da  Rum Komünist AKEL Partisi Genel Kurulu’nda alınan karara uygun olarak 5 Aralık 1949’da Enosis için imza kampanyası başlatır ve AKEL  üyeleri ev ev gezerek “Enosis istiyorum”  yazılarının altına   imza toplamaya başlar… Diğer yandan da bu görev bana aittir diyen  Rum Ortodoks Kilisesi  1 Aralık 1949’da  aldığı kararla  15 Ocak 1950’de  Kiliselerde yapılmak üzere Enosis  amaçlı Plebisit kararı alıyor ve halkın kendilerinin düzenleyeceği Plebisite katılmasını  istiyordu. Rum Ortodoks Kilisesi’nin bu girişimleri üzerine   AKEL , kendi düzenlediği Plebisiti iptal eder ve halkın Kilisenin düzenlediği  Plebisite  katılması için  çağrıda bulunur. Bu da Rumların sağcısı ile solcusu ile  Enosis’e tam destek verdiklerinin bir  ifadesidir.

15 Ocak 1950’de Kiliselere konulan defterlere  “Enosis’e evet” ya da “Enois’e hayır” şeklinde imza atarak  gerçekleştirilen   Plebisit  2 hafta süreyle  devam eder. Rum Ortodoks Kilisesi tarafından  4 Şubat 1950’de   tarihinde İngiliz  Sömürge Yönetimi’ne   resmen bildirilen yazıda 18 yaşından büyük      oy kullanan 224700 Rum’un 215000’nin  yani    %96’sının ‘evet’ yönünde oy   kullandıkları beyan ediliyordu.

Gerçek şu ki çok uzun yıllardan beri Rum gençliği  anne-baba ocağından başlayarak  ilkokullarda, orta dereceli okullarda ve sonrasında askeri kamplarda Türk düşmanlığı  ile  yetiştirilmektedirler ve de   tarih kitaplarında  “Enosis” mücadelesi gururla ve ısrarla  yer almaktadır… Ancak alınan bu kararın  çok ayrı bir önemi vardır. Özellikle 15 Ocak 1950 Enosis Plebisitinin yıl dönümlerinin kutlanması  hedefleri gayet açıktır…

Rum Meclisi’nde alınan bu karar; günümüzde de  Rum zihniyetinde  bir değişiklik olmadığının  bir kanıtıdır. Bu karar; Rum tarafında hala daha Ada’nın tümüne sahip olma hayallerinin   devam ettiğinin bir kanıtıdır. Rum Meclisi’nde alınan bu karar resmen Rum-Yunan ikisinin  tarihin derinliklerinden gelen Megali İdea hayalleri çerçevesinde yer alan Enosis’e destektir. Rum Meclisi’nde alınan bu karar;  yine  Rum Meclisi’nde Haziran 1967’de alınan karara bir destek olup en azından  o günde konu edilen Enosis kararına sahip çıkmak değil de nedir?

Alınan bu karar;  1950 Enosis Plebisiti’ne  sahip çıkılması gerektiği inancını da beraberinde getirmektedir. Bu karar; söz konusu “1950 Enosis Plebisiti”nin  asla  göz ardı edilmemesi gerektiğinin bir ifadesidir. Rum Meclisinde  alınan bu karar;  ‘Enosis’in  asla geri dönülmeyecek bir  ideal olarak görüldüğünün bir ifadesidir.  Bu karar zaten Rum okullarında ve Kiliselerinde var olan Türk  düşmanlığına  dört elle sarılmak demektir. Rum Meclisi’nde alınan bu karar Rum halkının, Rum liderliğinin ;   Rum gençliğinin  beyinlerine ve dimağlarına  Enosis kavramanın   yerleştirilmesi peşinde olduklarının bir göstergesidir.

Rum Temsilciler  Meclisi’nin 15 Ocak 1950’de  Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakının sağlanması için gerçekleştirilen Pelebisitin   yıldönümünde okullarda etkinlik düzenlenmesi   ve de kutlanması ve  öğrencilerin bilinçlendirilmesi yönünde aldığı bir karardır. Bu karar Rum öğrencilerinin  beyinlerine  Enosis’i  yerleştirmek için atılan çok ciddi bir adımdır. Rum Meclisinin aldığı karar  basite indirgenemez. Bu karar,  Rum-Yunan ikilisinin Megali İdea hayallerinin devam ettiğinin en açık bir göstergesidir.

Rum Meclisi’nde çekimser kalanlar vardır, ret oyu kullananlar vardır. Bunlara asla inanmayalım ve güvenmeyelim. Reddedenler kimlerdir?  O, AKEL ki   ‘Enosis Plebisiti’ni 1949’da düzenleyen sonra da bu görev bana düşer diyen Rum Ortodoks Kilisesi  lehine Plebisitten vazgeçen ve Rum Ortodoks Kilisesine  tüm desteğini veren partidir. O, AKEL ki 1966’da yapılan 11’nci Kurultayı’nda  Kıbrıs’ta ilk Enosisi kararı alan Partidir. O AKEL ki Rum Meclisinde Haziran 1967’de yapılan Enosis  oylamasında  tam destek vererek Rum Meclisi’nden oy birliği ile Enosis kararı çıkmasını sağlayan  partidir.

Yerel basınımızda da yer alan bilgilere göre  Anastasaidis’in Partisi DİSİ, söz konusu  Enosis kararına  Rum Meclis Komitesi’nde ‘evet’ oyu verirken Temsilciler Meclisi’nde  çekimser kalarak kararın geçmesine yardımcı olmuştur. Netice itibarıyla Rum Meclisi’nde çekimser ve/veya hayır oyları olsa da  alınan karar Rum Temsilciler  Meclisinin bir kararıdır, kimse çıkıp da ‘evet’ oyu sadece 19’dur demesin!.. Neticede gerçekler  bal gibi ortadadır...

Her zaman dile getirdiğimiz gibi dün olduğu gibi bugün de Kıbrıs Türk ve Rum halkları arasında yer alan kavgaların temelinde  Rum-Yunan  ikilisinin  Enosis hayalleri vardır. Rum liderliğinin hedefi öncelikle KKTC’nin ortadan kaldırılmasını sağlamak, garanti anlaşmalarından kurtulmaktır.   Kıbrıs Türk halkına da  Maronitler ve Ermeniler gibi ‘azınlık’  hakları vermek suretiyle  egemenliklerini tüm adaya yaymak ve de  uygun bir zamanda self-determinasyon haklarını kullanarak Enosis’i gerçekleştirmektir.

Geri adım yok diyen Anastasiadis’e karşı bize düşen görev birlik ve beraberlik içinde hareket ederek bağımsız ve egemen devletimiz KKTC’nin tanınması için gerekli girişimleri başlatmaktır….