RUM-YUNAN İKİLİSİNİN MEGALİ-İDEA HAYALLERİ VE 21 ARALIK1963 KANLI NOEL SALDIRILARINA GİDEN YOL (2)

Abone Ol

Ancak; Kıbrıs Cumhuriyeti,  Rum Yunan ikilisinin Megali İdea hayalleri nedeniyle  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti uzun ömürlü olmayacak ve de  kuruluşunu kabullenemeyen Makarios hazırlanan Akritas planını  21 Aralık 1963 kanlı Noel saldırılarıyla uygulamaya koyacaktı.Akritas Planı; Kıbrıs Türk halkını tek hamlede etkisiz hale getirme üzerine kurgulanmış hem askeri harekatı hem de sosyo-ekonomik yaptırımlarla ambargoları içeren bir plandı.
Akritas Planının öncelikli hedefi silahlı saldırılar ve baskınlarla Lefkoşa’daki Türk bölgelerine girilmesinin ardından Türklerle Rumların birlikte yaşadıkları karma köylerde Türk bölgelerini baskı altına alarak Kıbrıs Türk halkını etkisiz hale getirmek, ekonomik yokluklara itilirken, adadan göç etmelerini sağlamak ve Girit misali yok etmekti…
Nitekim, Kıbrıs Cumhuriyeti kurulur kurulmaz  Rum liderliği Enosis’i gerçekleştirmek için hazırlıklara başlıyordu. Bu çerçevede;
1-Kıbrıs Türk halkına tanınan  hakları hatta gerekirse  Türk halkınışiddet kullanılarak ortadan kaldırmak için  hazırlıklara başlanıyordu.
2- Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasını ve  19 Şubat 1959 Zürih ve 16 Ağustos 1960  antlaşmalarının uygulanmasına  engel olunacaktır.
Kıbrıs  Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios, I.hedefine ulaşmak için öncelikle kurmaylarına plan hazırlamaları için görev verdi. Akritas takma adıyla planlar yapmak üzere EOKA’nın ileri gelenlerinden  Yorgacis İçişleri Bakanlığı’na getirilirken yardımcılığına da Glafkos Klerides ve TasosPapadopulos getiriliyordu.
Akritas Planında   “Esas hedef ve nihai hedef Enosis’tir” deniliyordu ve bu amaçla 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulması ile  hedeflenen çözümün  gerçekleşmediğini dünyaya duyurmak ve çaba göstermek; Kıbrıs Türklerinin olumsuz ve işbirliğini engelleyici bir tutum içinde olduklarını  yaymak vardı.
Akritas Planı, Kıbrıs Türk halkına karşı şiddeti ve silahlı saldırılar düzenlenmesini öngörmektedir. Akritas planında Kıbrıs Türk halkının  direnişi karşısında şiddet kullanılması ve Türk direnişinin en kısa sürede bastırılması planlanmıştı. Türklerle silahlı  çatışmaların yayılıp büyümesi halinde  ise derhal Enosis ilan edilecekti.
Rum liderliğinin bu sinsi planı Kıbrıs Cumhuriyetini ve de Kıbrıs Türk Halkını nelerin beklediğinin açık kanıtıydı. Nitekim,  Cumhurbaşkanı Makarios başta olmak üzere Rum liderliği Kıbrıs Cumhuriyeti  Anayasası  ve anlaşmalarıyla belirlenen Türk haklarını uygulamamak için daha ilk günden itibaren  her yolu denemelerinin ardından   21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırıları ile Akritas  Planını uygulamaya konulacaktı.
Akritas Planı; Türklere karşı ani baskınlar ve saldırılar düzenlenmesini öngörmektedir. Planda Türklerin direnişi karşısında şiddet kullanılması ve Türk direnişinin en kısa sürede bastırılması planlanmıştı. Türklerle çatışmaların yayılıp büyümesi halinde  ise derhal Enosis  ilan  edilecekti..
Akritas Planı; 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ni nelerin beklediğinin çok açık ve net  kanıtıydı. Nitekim, başta Makarios III olmak üzere Rum liderliği Kıbrıs Anayasası ve anlaşmalarıyla belirlenen Türk haklarını uygulamamak için daha ilk günden  itibaren her yolu deneyecekler ve de Akritas Planını uygulamaya koyacaklardı.
Nitekim, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasının 173. Maddesinde yer alan başlıca 5 şehirde her iki halkı temsil eden Belediyelerin kurulmasına Türkler destek verirken Rumlar buna karşı çıkıyorlardı. Nitekim Türk Cemaat Meclisi’nin 31 Aralık 1962’de hazırladığı Belediyeler Kanununu, Türk Yönetiminin kurulmasına  yol açacağı gerekçesiyle Makarios Anayasa Mahkemesi’nin Türkler lehine vereceği kararı tanımayacağını açıklamıştı..
1960 Kıbrıs  Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios ve Enosis’e giden yolda dava arkadaşları  Ada’nın 5 kasabasında ayrı Türk Belediyeleri’nin kurulmasını öngören  maddeyi hiçe saydılar. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı  kararı da hiçe saydılar. Anayasa Mahkemesi Başkanı Alman Bilim Adamı Prof. Dr. Forsthoff’u ve de Yardımcısı Dr. Heinzei’yi  ölümle tehdit ettiler ve onların istifa  etmelerini sağladılar.
Yine Rum liderliği Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş Antlaşmalarında var olan %70 Rum ve %30 Türk oranını  çalıştırmadılar. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Fazıl Küçük’e tanınan ve de  Bakanlar Kurulu’nda Temsilciler Meclisinde alınan kararları veto etme hakkını hiçe saydılar..
Özetle Makarios ve yoldaşları 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Antlaşmaları ve Anayasasında Kıbrıs Türk halkına tanınan tüm hakları ortadan kaldırmak veya kendi lehlerine değiştirmek için her yolu denediler. Böylece Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunun amacına, anayasanın ruhuna ve özüne yaptıkları hareketle Kıbrıs Türk ve Rum halkları  arasında kurulması öngörülen karşılıklı güveni, işbirliğini ve barışın oluşmasını planlı bir şekilde önlemişlerdir..
1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios ve Dışişleri Bakanı SpirosKiprianu  Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasında yapmak istedikleri değişiklikler için 22-26 Kasım 1962 tarihleri arasında  Ankara’ya kadar gittiler. Ancak bu istekleri Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsmet İnönü Hükümeti; Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasının  tek taraflı olarak  değiştirilmesine asla onaylanmayacağını oldukça sert bir şekilde reddetmelerinin ardından ilerleyen günlerde Makarios, Kıbrıs’taki ve uluslararası alandaki siyasal gücünü kullanarak bu isteklerini gerçekleştirme yoluna gidecekti.
Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Fazıl Küçük’ün ve  garantör devlet olarak Türkiye’nin, Makarios’un hedeflediği değişiklik istemlerine  ‘hayır’ demelerinin ardından harekete geçen Makarios; Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasa  değişiklik önerilerini 23 Kasım 1963’te, 3 garantör ülke ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı liderimiz Dr. Fazıl Küçük’e ayni anda sundu.
Makarios’un bu önerilerle hedefi Kıbrıs Türk halkını ‘azınlık’ hakları ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyetine yamalamak ve Girit misali yok etmekti. Nitekim anavatanımız Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ünMakarios’un isteklerini kabul etmemelerinin ardından 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırıları başlayacaktı.. YARIN DEVAM EDECEK