Su sakinlik ve dinginlik veren, vücut ağrılarını hafifletmede yardımcı olan en rahatlatıcı araç olarak kabul ediliyor. Yüzme ise suyun gücüne karşı koyarak kasları çalıştıran ve diğer tüm klasik egzersizlerden, kalori harcama ve kas çalıştırma açısından üstün olarak görülüyor. Genel olarak herkes yüzmenin sağlığa olumlu etkilerinden yararlanabilir. Uzmanlara sorduk ve yüzmenin o olumlu etkilerini 10 maddede bir araya getirdik.
1. Kemik sorunlarında etkilidir
Uzun süreli kas ve eklem sorunu olanlar, fiziksel ve fizyolojik aktivite olarak yüzmeden rahatlıkla faydalanabilir. Su; kas, eklem ve dokuların vücudun diğer bölgeleriyle işbirliği içinde veya bağımsız olarak çalışması için omurga üzerindeki baskıyı azaltmada yardımcı olur.
Eğer kemik iltihabı gibi sorunlarınız varsa yüzme, diğer egzersizlerden farklı bir alternatif olacaktır.
2. Tüm kasları güçlendirir
Çoğu geleneksel spor salonu egzersizi belirli bir kas grubunu çalıştırmaya yöneliktir. Büyük bir kısmı, eklem ve kemik problemi olanlar için de tehlikelidir. Yüzme ise bütün kas gruplarını eşit şekilde çalıştırır, eklem ve kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
3. Esnekliği artırır
Suyun içinde kemikler ve eklemler daha da rahatlar. Bu sayede yüzenler esneklik kazanır ve uzuvlarını daha geniş açılarda rahatlıkla açabilirler. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre yüzme ile bir saatte yaklaşık 516 kalori de yakmak mümkün.
4. Kalp sağlığını destekler
Çoğu kalp hastasına, kan basıncını artıracak ve kalbe aşırı yüklenilecek yorucu fiziksel aktiviteler önerilmiyor. Bu nedenle yüzme, kalp hastaları için ideal bir aktivite olarak görülüyor.
5. Kilo kontrolüne yardımcı olur
Yüzme, diğer egzersizlere göre daha eğlenceli bir spordur. Bu nedenle spor yapmak isteyenlerin genelde ilk tercihi yüzmeden yana olur.
6. Astım hastalığına iyi gelir
Yüzme solunum hızı ve derinliğini de daha kaliteli hale getirerek astımlı hastaların genel durumunda bir iyileşme sağlar.
7. Kolesterol seviyesini dengeler
Yüzme, enerji üretimi için yağ depolarının kullanımına yardımcı olan bir egzersizdir. Geleneksel spor salonu ve koşuya göre daha yaklaşık 3 ila 5 kat daha fazla kalori harcanan ve enerji üretimi sağlanan yüzmeyle kolesterol de dengede tutulur
8. Diyabet riskini düşürür
Yüzmeyle birlikte bütün kaslar çalışır ve yağ depolarındaki birikim de azalır. Bu durumda insülin dokuların duyarlılığı artar ve diyabet riski de düşer. Eğer diyabetliyseniz, yüzerek, diğer egzersizlerdeki koşullardan daha rahat hissedersiniz ve hipoglisemi için de sebep yaratmamış olursunuz. Eğer herhangi bir sorununuz varsa, yine de mutlaka önce doktorunuzla yüzme hakkında konuşmalısınız.
9. Beynin oksijen alımını artırır
Yüzme, solunumu kuvvetlendirerek kan ve dokulardaki oksijen alımının kalitesini de artırır. Araştırmacılara göre, yüzme bu sayede, hareketsiz çalışan kişilerin algı ve zekalarının gelişimine yardımcı olur.
10. Genel kan dolaşımını iyileştirir
Yüzme, tüm uzuvları ve kasları harekete geçirerek, kalbe giden temiz kan akışını artırır. Bunun sonucunda genel olarak sağlıklı bir dolaşımı teşvik eder. Bacaklarınızın sürekli hareketi ile lenf drenajı artar, eklem ve dokularda ağrı, rahatsızlık ve şişmeler de engellenir.
Yorum Ekle
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.