SEDAT SİMAVİ’Yİ ÖLÜMÜNÜN 67’NCİ YIL DÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANARKEN
Daha sonra 1916 yılında haftalık olarak çıkardığı Hande dergisiyle yayın hayatına başladı. İnci, Diken, Karikatür gibi dergiler yayınladı. 1917’de Pencere ve Casus isimli ilk, konulu Türk filmlerini yönetti. Mizah alanında da eserler veren Simavi’nin en ünlü haftalık dergisi olan Yedigün’ü çıkarmış, böylece Türk basın hayatına mecmuacılıkta büyük yenilikler getirmiştir…
...1920’de Dersaadet adıyla günlük bir gazete çıkardı. Kurtuluş Savaşı yıllarında yayınladığı Güleryüz isimli mizah dergisiyle Kuvayyi Millicileri destekledi. 1921-1930 yılları arasında Hanım, Hacıyatmaz, Yıldız, Meraklı Gazeteci, Yeni Kitap, Arkadaş gibi çok sayıda dergi yayımladı..
.. Sedat Simavi devrinin en ünlü haftalık dergisi olan haftalık “Yedi Gün’ü 1933-1950 yılları arasında çıkarttı. 1935’te devraldığı Karagöz isimli dergilerin yayımını uzun yıllar sürdürmüştür.. Böylece Türk basın hayatına mecmuacılıkta büyük yenilikler getirmiştir. 1948’de de Hürriyet Gazetesi’ni kurarak, basın hayatında ileri bir hamle sağladı. Hayatının sonuna kadar da gazetecilik dışında da çeşitli eserleri vardır. “Fuji-Yama” adıyla bir roman, “Ceza” ve “Hürriyet Apartmanı” adıyla 2 piyes yazmıştır. “Hürriyet Apartmanı” 1945’te filme de çekilmiş ve Talat Artemel başrolü oynamıştır…
… Sedat Simavi , 1946’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer almış ve 1949’a kadar başkanlığını yürütmüştür. Ölümünün ardından Sedat Simavi Vakfı tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri, daha sonra kurucusu olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilmeye başlanmıştır..
…Sedat Simavi, 1 Mayıs 1948’de Hürriyet Gazetesini kurdu ve baş yazarlığını yaptığı bu gazeteyi Türkiye’nin en çok okunan gazetesi durumuna getirdi. Hayatının sonuna kadar da gazeteci olarak “Hürriyet”te başmakaleler yazdı.. Kaynak: https:www.turcebilgi.com/sedat_simavi
“KKTC’nin Tanınması Sağlanmalı” adlı kitabında Neval Sevindi; rahmetli Sedat Simavi’nin ve Hürriyet Gazetesinin 1950’de Kıbrıs’a gelişini şöyle anlatıyor:
“1950’de Kıbrıs’a Kıbrıs’a giden Sedat Simavi’ye yaşlı bir Türk anısını anlatır: Ahaa şurda … Rumlar Türklerin azınlıkta olduğu yerlerde müthiş baskı yapıyordu. Anavatandan umudunu yitiren köy halkı, “Urum” oldu, imam da papaz iyi mi? Köyün camisini de kilise yaptılar…
Bunu dinleyen Sedat Simavi, hüngür hüngür ağlamıştır. “Bu insanları yapayalnız Rum’un insafına bırakamayız ki…” demişti..
İşte Hürriyet’in Kıbrıs kavgası böyle başlamıştır. 1952’de Necati Zincirkıran’ın Kıbrıs yazı dizisi birinci sayfada 10 gün boyunca verilir. İlk Türk Gazetecisidir Zincirkıran Kıbrıs’a giden. “Rumlar bizi dilim dilim doğramak yok etmek istiyor” der sokaktaki insanlar, gerçek ortadadır. Şımarık Rumlar tıpkı bugünkü gibi arkalarında emperyalist güçler azmışlardır..
Ama gerçek bir lider vardır adada: Dr. Fazıl Küçük.. Onunla tanışınca çok şey değişir. Atatürkçü, vatansever Dr. Fazıl Küçük, Rauf Denktaş’ın yetişmesini sağlamıştır. Hürriyet Gazetesi artık adaya gidecektir, bir muhabir vardır sıcak haberler anavatana akacaktır..
Sedat Simavi, Kıbrıs’ta, Rodos’ta, Batı Trakya’da öyle sevilecekti ki, bir çok çocuğun adı Sedat olacaktı. İşte halen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin verdiği Sedat Simavi ödüllerini bugün de değer yapan da arkasındaki bu kimlik, kişiliktir.
Kıbrıs, bugün onun sayesinde elimizdedir. Kıbrıs’ta 34 yıllık bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. Çok iyi bilmeliyiz ki Rumlar bu denge bozulur bozulmaz kan dökecekler ve Enosis’e giden yolu açmak isteyeceklerdir.. Bundan sonra tek hedef olmalıdır. Dünya , Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kabul etmeli ve de tanımalıdır..
…Yunanlıların kötü niyetini herkesten önce gören Sedat Simavi, Kıbrıs davası için öyle cansiperane çalışmıştır ki, Hürriyet’in efsane Genel Yayın Yönetmeni Necati Zincirkıran anılarında onu “İlk Kıbrıs Şehidi” olarak belirtir. Kaynak: Kıbrıs ve Sedat Simavi ile ilgili bilgiler Hürriyet eski Genel Yönetmeni Necati Zincirkıran’ın anılarını içeren “Genel Yayın Müdürü/Epsilon Yayınları” adlı kitabından derlenmiştir. Neval Sevindi, KKTC’nin Tanınması Sağlanmalı, 06.03.2017; https://www.aydinlik.com.tr/ozgurluk-meydani/2017-mart/kktc-nin-taninmasi-saglanmali
Gazeteci, Karikaturist yazar Sedat Simavi Hürriyet Gazetesi’nin kurucusudur.. Kıbrıs sorununu Türk kamuoyuna ve Anavatanımız Türkiye Hükümetlerine mal eden ve Kıbrıs konusunun ulusal bir dava haline gelmesine en büyük desteği veren Hürriyet Gazetesi ve Kurucusu Sedat Simavi olmuştur..
Kıbrıs Türk liderliği ile Türkiye’ye giden Kıbrıs heyetlerinin görüşmelerine ve Kıbrıs’taki gelişmelere büyük yer veren Hürriyet gazetesi, öncelikle Türk gençliğinin Kıbrıs davasına sahip çıkmasını sağlamıştır.
Bu çerçevede bir gençlik teşkilatı olarak Türkiye Milli Talebe Federasyonu 24 Temmuz 1954’te yaptığı bir toplantıda bir Kıbrıs Komitesi kuruyor ve sorunu gündemde tutmak için yaygın mitingler örgütlemeye başlıyordu..
Türkiye Milli Talebe Federasyonu’nun, 24 Ağustos 1954 tarihinde basın, gençlik ve üniversite temsilcilerinin katıldığı bir kongre toplanması ile yeni bir takım oluşumların ortaya çıktığı biliniyor.. Bu oluşumlar içinde en önemlisi 4 saat süren uzun bir toplantıdan sonra kurulan “Kıbrıs Türktür Komitesi”dir.
Dr. Hüsamettin Canöztürk, Orhan Birgit, Ahmet Emin Yalman, Dr.Ziya Somer , Nevzat Karagil, Kamil Önal ve gazeteci Hikmet Bil’den oluşan bu komitenin ardından , bütün Türkiye’de ayni isimle bir çok komitenin oluşturulduğu gözlenmektedir..
Bunun ardından İngiltere’de de bir “Kıbrıs Türktür Komitesi” oluşturulurken, Kıbrıs’ta ise Dr. Küçük’ün başkanı bulunduğu Milli Parti’nin ismi “Kıbrıs Türktür Partisi”ne dönüştürülmüştü..
“Kıbrıs Türktür Komiteleri”nin eylemlerinin ve yaptıkları yüzlerce mitingin en önemli sonuçları, sorunun Türkiye hükümetleri tarafından da Ulusal bir dava olarak ele alınmasını sağlamak, Türkiye kamuoyunu harekete geçirmek, tüm dünyaya Kıbrıs’ta ayrı bir Türk Halkı bulunduğunu , bu halkın Enosis’e karşı çıktığını ve Kıbrıs’ın geleceği üzerinde söz sahibi olduğunu göstermek olmuştur.. Kaynak: https://eyvatan.wordpress.com/2007/10/20kibris-gercegi-1950-enosis-plebisiti-nedir/
1896’da İstanbul’da doğan , Melek hanımla evlenen ve Haldun Simavi ve Erol Simavi adlı iki oğlu olan; Anavatanımız Türkiye’de yüksek tirajlı gazeteciliğin temellerini atan gazeteci, yazar ve karikatürist Sedat Simavi 11 Aralık 1953 tarihinde henüz 57 yaşında iken İstanbul’da vefat etmiştir.
Günümüzde Kıbrıs’ın Rum-Yunan ikilisinin tarihin derinliklerinden gelen Enosis krizine takıldığı bu günlerde Anavatanımız Türkiye’nin çok değerli ismi Sedat Simavi’yi vefatının 67’nci yıl dönümünde saygıyla ve rahmetle anıyorum.