ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI CENGİZ TOPEL’İ VE AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ BİR KEZ DAHA SAYGIYLA ANARKEN
Erenköy ve bölgesinin Anavatanımız Türkiye ile olan deniz yolu bağlantısı ve stratejik önemi büyüktü ve de Rum-Yunan ikilisinin hedefi bu bağlantıyı kesmekti.. Nitekim, General Grivas’a bağlı Rum-Yunan askeri birlikleri 1 Ağustos 1964’te Erenköy’e silahlı saldırılara başlarken hedefleri, Erenköy ve bölgesini ele geçirerek o bölgedeki Türk Halkını denize dökmek ve Kıbrıs Türk Halkının Anavatanımız Türkiye’ye çıkış kapısı kapatmaktı..
5 Ağustos günü Rum saldırıları Piyen ve Pirgo köylerinden atılan Havan , Sahra Topu ve ağır makineli silahlarla taarruza dönüşüyordu.. Rum-Yunan ikilisinin silahlı saldırılarının 6 Ağustos 1964 sabahı Anavatanımız Türkiye’nin tüm ihtarlarına karşın daha da yoğunluk kazanması üzerine 8 Ağustos 1964 günü Türkiye toplam 64 uçağın görev aldığı sınırlı Jandarma Operasyonunu başlatmak zorunda kalacaktı.
O günde Eskişehir’den Dillirga Bölgesine, 4’lü Filo Komutanı olarak gelen Pilot Yzb. Cengiz Topel’in uçağı, Gemi Konağı Limanı’nda Rum hücumbotunu vurup etkisiz hale getirmesinin ardından isabet alarak düşmüş, paraşütle atlamayı başaran Yzb. Cengiz Topel, Peristeronari köyü çevresinde bulunan Rum askerleri tarafından esir alınmıştı..
..O günde yardım için Lefke’den gelen Mücahitler geç kalmışlardı.. Esir alınıp götürüldüğünde Yüzbaşı Cengiz Topel’in çenesinde hafif bir sıyrıktan başka yara yoktu.. Kıbrıs Maden Şirketinin (C.M.C) Pendaya Hastanesi’nde çalışan bir İngiliz Doktordan Rumlar, Cengiz Topel için derhal bir ölü raporu vermesini istediler, reddetmesi üzerine Kıbrıs’ı terk etmesini emrettiler. İngiliz Doktor bu olayı Lefke’deki Türk makamlarına bildirdi.
Trabzonlu Tütün eksperi Hakkı Topel ile ev hanımı Mebuse Topel’in 4 evladından biri olan Cengiz Topel, babasının görev yaptığı Kocaeli’nin İzmit İlçesi’nde 2 Eylül 1934’te dünyaya gelmiştir.
İlkokula Bandırmada başlayan ve Gönen’de devam eden Cengiz Topel, babasının yaşamını yitirmesinin ardından ailesiyle İstanbul’un Kadıköy ilçesine yerleşti. İlk ve Orta Öğrenimini Kadıköy Yel Değirmeni Okulunda tamamlayan ve Lise öğrenimine Haydarpaşa Lisesi’nde başlayan Cengiz Topel daha sonra Kuleli Askeri Lisesi’nde devam etti ve de 1953’te mezun oldu.
1955’te Kara Harp Okulu’ndan Asteğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetleri saflarına katılan ve Küçük yaşlardan beri Havacılığa olan merakının bir sonucu olarak Havacılık sınıfına giren ve pilotaj eğitimi için Kanada’ya gönderilen Cengiz Topel, buradaki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957’de Türkiye’ye döndü ve Merzifon 5’nci Ana Jet Üs Komutanlığında göreve başladı. Topel, 1961’de Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’ne atandı ve 1963’te Yüzbaşılığa terfi etti.
Rumlar, 5 Ağustos 1964’te Erenköy ve Mansura bölgelerine Denizden hücumbotları, Karadan ise tanklarla takviyeli piyade birlikleriyle saldırıya geçerken sahildeki balıkçı teknelerine ateş açtı..
Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs Türk Halkına karşı giriştiği silahlı saldırılara karşı caydırışı etki yapması amacıyla Türk jetlerinin bölgede uyarı uçuşu yapmasına karar verilmesinin ardından Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, 8 Ağustos 1964’te Eskişehir’den Kıbrıs’a 4’lü Kol Komutanı olarak gönderildi. Rum-Yunan Hücumbotlarına yönelik 2. Hücum Kolundaki 4 jette ; Yzb. Cengiz Topel, Üsteğmen İzzet Öztarhan, Yzb. Mehmet Konedralı ve üsteğmen Ethem Sancar bulunuyordu ve komuta Yzb. Cengiz Topel’de idi.
Dörtlü Kol Komutanı Yzb. Cengiz Topel’in F-100F Jeti , 2. Dalışına hazırlanırken uçağı yerden aldığı uçaksavar ateşiyle düşürüldü.. Rum kesimi, Topel’in yaralı olarak yakalandığını ve hastanede tedavi altına alındıktan sonra öldüğünü savunsa da esir düşen Cengiz Topel’in işkenceler sonucu öldürüldüğü çok açık ve net olarak bilinmektedir..
..İşkenceye maruz kaldığı oda restore edilip bugün Kıbrıs’ta bulunan Cengiz Topel Kışlası’nda bulunmakta ve müze olarak kullanılmaktadır. Otopsi raporuna ve cenazesinin fotoğrafını çeken İngiliz hemşireye göre bilinci açıkken işkenceye maruz kalarak öldürülmüştür. Kendisini esir alan Rumlar; Topel’in çeşitli uzuvlarını kesmiş, ezmiş, darp etmiş, iç organlarından bazılarını da çıkarmıştır. Kaynak: https://www.haberturk.com/cengiz-topel-kimdir-cengiz-topel-nasil-oldu-3093559
Yine Yüzbaşı Cengiz Topel’in cesedini inceleyen TMT üyesi ve Adadaki mücadelenin simge isimlerinden olan Eşref Düşenkalkar: “BM askerlerinin temsilcileri önünde aziz şehidimizi gördüğüm gün, hayatımın en ıstıraplı günü idi. Ana vatanla yavru vatan arasına çelik kanatları ile köprü kuran Cengiz Topel’imize son bir defa baktım…
…Baktım ki; kahpe Rumlar sol gözünü tahrip etmişler, pazılarını matkapla oymuşlar, kafatasının sol tarafına beton çivisi çakmışlar, sol ayağını kırmışlar, bu yetmiyormuş gibi boğazından göbeğine kadar göğsünü yarıp çuval diker gibi dikmişler. (Bir doktorumuzun beyanına göre iç organlarını çalmışlar, kalp ve çiğerlerini) bir ara yumruklarını sıkmış, dişlerini kenetlemiş, ideal vücutlu Cengiz Topel’imize kahpece yapılanları düşündüm ve o an Tanrı’nın bana lütfetmiş olduğu tebessümü Rumların çaldığına inandım ve yemin ettim: “Yunan sözü lügatlerde durdukça, bu kin beden vallahi de gidemez” Kaynak: https://arkaguverte.com/gundem/55102-55102
Pilot Yzb. Cengiz Topel’in naaşı, Kıbrıs, Adana, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerin ardından 14 Ağustos 1964’te Edirne Kapıdaki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verildi.. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk Hava Şehidi olan ve kahramanlığıyla anılan Yüzbaşı Cengiz Topel’in adı, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve Anavatanımız Türkiye’de çeşitli İl ve İlçelerdeki park , cadde ve sokakta yaşatılmaktadır..
Şehit Yzb. Cengiz Topel’in adı Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki yerleşim yerlerinde bir çok park, cadde ve sokağa adı verilmiştir. Gaziantep ve Kayseri’de birer semt, Ankara’nın Mamak, Çubuk İlçelerinde ve İzmir’in Konak İlçesinde birer Mahalle , İstanbul’un Gaziosman Paşa, Eyüpsultan, Tuzla ve Kartal İlçesinde, Hakkari ilinin Yüksekova ilçesinde, Kocaeli’nin izmit İlçesi Karabaş Mahallesinde ve Balıkesir’in Hasan Basri Çantay ve Gündoğan Mahallelerini ayıran ve şehir merkezinden 9. Ana Jet Üssü’ne ulaşımı sağlayan caddeye, babasının tayini ile Ömer Seyfettin İlkokulu’na devam ettiği Gönen (Balıkesir)’deki bir Ana Caddeye; Malatya, Kırıkkale, Sorgun ve Eskişehir’de en büyük caddelerden birisine, Tekirdağ merkezindeki bir meydana adı verilmiştir….
…Cengiz Topel’in ismi, Antalya’nın Muratpaşa ve Finike İlçelerinde, Ağrı’nın Patnos ilçesinde, Adıyaman’da, Eskişehir’de, Batman’da, Sakarya’da, Tokat Turhal’da, Samsun’da, Şanlıurfa’da, Isparta’da, İstanbul’un Sancaktepe, Bakırköy ve Zonguldak’ın Kozlu, Manisa’nın Demirci, Mersin’in Akdeniz, Muğla’nın Ortaca, Tarsus, Silifke ve Anamur, Osmaniye’nin Kadirli, Adana’nın Yüreğir, Konya’nın Karatay, Afyonkarahisar İlinin Dinar, Trabzon’un Of ve Sinop’un Boyabat, Gaziantep’in Şahinbey, İzmir’in Buca ve Güzelbahçe ilçesinde , Gönen (Balıkesir)’de okullara verilmiştir.
Ayrıca Konya’da Cengiz Topel’in adını alan “Şehit Topel Polis Merkezi”, İzmit’te “Cengiz Topel Deniz Hava Üs Komutanlığı” ve “Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı” bulunmaktadır. İstanbul-Şirinevler’de, Kağıthane’nin Çağlayan Mahallesinde ve Maltepe’nin Gülsuyu Mahallesi’nde adını taşıyan bir Cami vardır.. Eskişehir’in merkezinde ve Bursa’nın Gürsu ilçesinde heykeli vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise anıtı dikilmiş, bazı caddelere ve okullara ismi verilmiştir. Lefke’de Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi bunlardan biridir..
İzmir-Karşıyaka’da ve Düzce merkezde bir sokağa ismi verilmiştir. Çorum’da bir caddeye, Çayıralan’da bir sokağa, Ordu-Ünye’de Kaledere Mahallesine bağlı bir caddeye ismi verilmiştir..
Kıbrıs’ta, Adana’da, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı’daki sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verilmiştir.. Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Cengiz_Topel
Kıbrıs’ta Türk varlığını sürdürebilmek için, Kıbrıs’ta Türk Halkı Anavatanımız Türkiye’nin desteğinde büyük mücadeleler vermiştir.. Kıbrıs Türk Halkının siyasal tarihinde, Erenköy’e çıkan Üniversite öğrencilerinin bölgedeki Kıbrıs Türk Halkı ile canını ve kanını vererek birlikte yarattığı destan olan 8 Ağustos 1964 Erenköy Savaşı , Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Savaşı’nda Kıbrıs’a yapılan ilk çıkarma harekatı ve Anavatanımız Türkiye’nin 1960 Garanti Antlaşmalarının sağladığı müdahale hakkını fiilen ilk kez kullandığı bir harekattır..
Üniversite eğitimlerini yarıda bırakarak Erenköy’e gönüllü ve vatan sevgisiyle çıkan öğrenciler bölge Halkıyla birlikte mücadele tarihimizin jeopolitik, stratejik ve lojistik önemi büyük bir köprübaşı sağlamıştır. Üniversite öğrencilerinin Erenköy Halkıyla birlikte bütün olumsuz koşullara, yokluklara ve çağdaş silahlarla donatılmış binlerce Yunan ve Rum askerlerinin Yunan Genel Kurmayının emir ve komutasında dönemin gelişmiş modern silahlarıyla karadan ve denizden yaptığı organize saldırılarına karşı savunarak Erenköy köprübaşını tutmuştur. Erenköy Savaşı ve köprübaşı, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatının , KKTC Devleti’nin ve siyasi coğrafyamızın oluşumunu sağlayan koşulların yaratılmasında çok önemli bir yere sahiptir…
… Erenköy Mücahitleri ve bölge Halkı ortaya koyduğu direniş ile Erenköy Destanını yaratarak Kıbrıs Türk Halkının şerefli tarihindeki onurlu yerini almıştır. Rum-Yunan ikilisinin emperyalist devletlerle birlikte uyguladıkları uzun vadeli mücadele stratejisiyle Kıbrıs’ı bir Helen Adası haline getirme, Kıbrıs Türk Halkını azınlık statüsüne düşürme ve Türkiye ile bağlarını koparma hedeflerinden vazgeçmemiştir..
..Bu gerçekler ışığında mücadelemizin günümüzdeki evresinde özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı, egemenliğimizi korumak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yaşatmak kararlılığımızı akılcı bir şekilde sürdürmek ve muhtemel tuzaklara karşı duyarlı hareket etmek durumundayız… Kaynak: www.kibristkd.org.tr/hbr_19_8-agustos-1964-erenkoy-direnisinin-54-yildonumu-kutlu-olsun
Bu vesileyle, Kıbrıs Türk Halkının Rum-Yunan ikilisine karşı verdiği varoluş mücadelesinde mihenk taşlarından biri olan Şanlı Erenköy Direnişimizin kahramanlarını, aziz şehitlerimizi, uçağı düşürülen ve sağ kurtulan ancak Rumların insanlık dışı işkencelerle şehit ettiği Yüzbaşı Cengiz Topel’i rahmetle, Gazilerimizi, Mücahit Halkımızı, TMT mensuplarını , Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ı, o günde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan İsmet İnönü’yü, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli komutanlarını şükranla anıyorum saygıyla selamlıyorum.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa…